Florcik

Konto zarejstrowane: 16 grudnia 2009
Ostatnio online: 23 lutego 2022 o 10:23

Najnowsze posty użytkownika:

wasze ulubione seriale
autor: Florcik dnia 17 maja 2021 o 21:51
kolebka, gdzie oglądasz 4ty sezon? 😀
kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
autor: Florcik dnia 21 marca 2021 o 17:27
[quote author=Zdrowykoń link=topic=2915.msg2967509#msg2967509 date=1615882129]
Florcik po pierwsze poszukaj dobrego lekarza niech popatrzy na twoja dietę, poziomy Wit b, szczególnie b12, b6, folian.
Jak nie masz nikogo dobrego zacznij od dobrego B complex(ważne są formy b), do tego Wit c, cynk.
Dieta można pojeść troche żółtek jaj.
Powalczyć trochę z tzw florą bakteryjną jak były stosowane antybiotyki.
Żelaza nie powinno się suplementować, bardzo rzadko trzeba, przeważnie jest to problem ze wchłanianiem.
[/quote]
U mnie to jest niestety problem z odpowiednim odżywianiem i wchłanianiem, mam spore problemy z układem trawiennym i nie jem wystarczająco dużo żelaza, a nawet jak jadłam to był u mnie problem z wchłanianiem. W celu podreparowania jelit regularnie piję probiotyki (ProBiotics Polska), więc tutaj wszystkie punkty pokrywam. Niestety pomimo licznych wizyt u gastrologów, wciąż niewiadomo co jest nie tak z moimi jelitami/żołądkiem.
A co do wit. B12 - ze względu na dietę wegańska przyjmuję na stałe B complex w formie metylowanej, poziomy sprawdzam regularnie.
Ale Twoje uwagi są jak najbardziej słuszne i prawdziwe, dziękuję!  :kwiatek:


EDIT: Czy ktoś może polecić kogoś kto profesjonalnie zajmuje się ziołolecznictwem?
Z powodu braku wyraźnej poprawy odnośnie zapalenia jelita ( brałam Xifaxan, duspatalin, mesalazynę itp)  u mnie zaczęłam czytać o medycynie chińskiej, ziołolecznictwie itp. W sumie mocno mnie to przekonuje, więc zastanawiam się czy może ktoś polecić kogoś kto zna się na mieszankach w chorobie zapalnej oraz uchyłkach jelit?



Niestety we Wrocławiu nikogo takiego nie ma, ew Pani Barbara Kazana. Ja jeździłam do Warszawy do przychodni Temudżin, a konkretnie do dr. Omi. Polecam z całego serca.
kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
autor: Florcik dnia 15 marca 2021 o 19:15
Czy jest tutaj ktoś, kto podnosił poziom żelaza/leczył anemię poprzez dożylne wlewy żelaza lub zastrzyki domięśniowe?
Jak się czuliście? Mieliście jakieś (szczególnie długotrwałe) skutki uboczne?
paznokcie, żele, tipsy
autor: Florcik dnia 02 marca 2021 o 12:22
emptyline, klik
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 12 stycznia 2021 o 17:11
Branka, polecam Dianę Szumilas, zna się na chorobach tarczycy, problemach z insulinoopornością, jest weganką i działa w ruchu body positivity.
kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
autor: Florcik dnia 15 listopada 2020 o 21:44
magda, na wstępie - współczuję, przechodziłam to dwa lata temu i tak sobie wyjałowiłam jelita, że do tej pory odczuwam skutki. Pamiętaj o braniu dużej ilości dobrych probiotyków, także po zakończeniu terapii. Ja w połowie drugiego tygodnia już czułam się lepiej, jeśli chodzi o osłabienie, nudności itp. Zdrówka!
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 22 października 2020 o 19:29
branka, ja z całego serca polecam Grzegorza Myszczyszyna, znajdziesz go też na znany lekarz. Przyjmuje nawet o 22, po godzinach pracy, jak jest pilna potrzeba. Jest bardzo dokładny, wnikliwy, najlepszy lekarz, z jakim kiedykolwiek miałam do czynienia.
Kącik WEGE :-)
autor: Florcik dnia 18 czerwca 2020 o 19:34
vanille, wymodelowana, niestety wycofali z Lidla tę śmietanę, jest teraz dostępna w Auchan i Carrefour.
Kącik WEGE :-)
autor: Florcik dnia 11 czerwca 2019 o 19:09
emptyline, granulat sojowy albo mielone Naturli, ewentualnie tofu a’la mielone, chyba ervegan ma przepis. 🙂
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 17 maja 2019 o 13:56
Perlica, wiem o Pakulskim, niestety czeka się prawie 2 miesiące na wizytę.
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 16 maja 2019 o 19:54
polecacie kogoś od usuwania ósemek? Tak, żeby było dobrze, szybko i bezboleśnie, a jakby było taniej niż 600-1200zł za zęba, to już w ogóle super! :kwiatek:
kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
autor: Florcik dnia 25 kwietnia 2019 o 14:53
Jasnowata, jeśli okazałoby się, że to nie wina psychotropów - warto zbadać się pod kątem insulinooporności, zrobić krzywą cukrową i insulinową. :kwiatek:
Podróże
autor: Florcik dnia 19 marca 2019 o 15:19
Atamanka, jedna jedyna knajpka - Liondi  😍, absolutnie genialni właściciele, kelnerzy no i przede wszystkim jedzenie! Polecam też vouliagmeni lake 🙂 My wynajmowaliśmy apartament w centrum Aten, dosłownie nad stacją metra.
Pielęgnacja ciała
autor: Florcik dnia 16 marca 2019 o 14:01
Ja uwielbiam ten z Sun Ozon w wersji do ciemnej karnacji, jest genialny 😍! Balsam z Lirene jest już bardziej delikatny, ale nadal zostawia fajną, zdrowo wyglądającą opaleniznę.

Pielęgnacja ciała
autor: Florcik dnia 29 stycznia 2019 o 14:08
polecicie jakiś balsam nawilżający, który szybko się wchłania? Jakby ładnie pachniał (np.jagodowo) byłoby super, ale najważniejsze jest szybkie wchłanianie, nie lubię uczucia "lepkości" po balsamach. Teraz używam czerwonego, regenerującego mleczka z Garniera i balsamu Nivea Express, delikatnie nawilżają, bardzo szybko się wchłaniają, tylko zapach "nie ten" 😁.
Pielęgnacja ciała
autor: Florcik dnia 11 grudnia 2018 o 22:00
flygirl, Lirene ma taki delikatny balsam brązujący, ale nie jest jakis super nawilżający, raczej lekko.
kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
autor: Florcik dnia 24 sierpnia 2018 o 18:17
Ascaia, Twój wynik insuliny na czczo nie jest "idealnie w połowie normy", przyjmuje się, że u zdrowej osoby insulina na czczo powinna być jednocyfrowa. 😉 Mój endokrynolog za normę uznaje 5. Wynik 12,5 wskazuje na insulinooporność, której bardzo częstymi objawami są problemy ze schudnięciem, zmęczenie, senność. Zrób sobie krzywą cukrową i insulinową, żeby zobaczyć co się dzieje po 1 i 2 h od wypicia glukozy. PS. Obliczyłam Ci wskaźnik HOMA-IR, wynosi 2,81, czyli IO.
Kącik WEGE :-)
autor: Florcik dnia 15 sierpnia 2018 o 11:44
Przy diecie wegetariańskiej nie trzeba, przy wegańskiej już tak, z polecenia dietetyka B12 Veganicity 1000, 1-2 razy w tygodniu. 🙂
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 09 sierpnia 2018 o 18:05
Dziekuje! :kwiatek:
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 08 sierpnia 2018 o 22:59
Dziewczyny, sprawa pilna, mam skierowanie do szpitala, gdzie jest najlepszy oddział ginekologiczno - chirurgiczny? help!  :kwiatek:
Podróże
autor: Florcik dnia 12 lipca 2018 o 14:10
Hej, w środę lecę na tydzień do Aten, macie jakieś sprawdzone knajpki/restauracje, tipy odnośnie podróżowania, zwiedzania, wynajmu auta? 🙂 Nie ukrywam, że najbardziej zależy mi na knajpkach z prawdziwym, pysznym greckim jedzeniem. 🙂
Buty - "nic nie poprawia nam humoru tak jak nowa para butów"
autor: Florcik dnia 10 lipca 2018 o 22:45
Poratuje ktoś kodem na eobuwie?  :kwiatek:
Śląsk
autor: Florcik dnia 05 lipca 2018 o 14:46
Dzięki! Kupiłam bilet z linku safie.  :kwiatek:
Śląsk
autor: Florcik dnia 04 lipca 2018 o 21:28
Będę niedługo jechać z Wrocławia do Katowic pociągiem, planowy przyjazd  ok. 1 w nocy, o 6 rano mam lot. Na jakiej stacji PKP najlepiej wysiąść, żeby łatwo dojechać autobusem miejskim na lotnisko? Czy o tej godzinie zostają mi tylko taxi? Jeśli tak, polecicie jakieś tanie? No chyba, że w Kato macie Ubera 🙂😉
wasze ulubione seriale
autor: Florcik dnia 30 czerwca 2018 o 19:09
kontestacja, dzięki za polecenie Elementary, wciągnęłam się na maxa! 🙂
kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
autor: Florcik dnia 10 czerwca 2018 o 17:13
efeemeryda, hiperinsulinemia i insulinoopornosc. Cukier jest ok. Normy dla insuliny to: na czczo ok. 5, po 1h 25, po 2h 8.
praca
autor: Florcik dnia 08 czerwca 2018 o 17:41
Jest tutaj ktoś, kto mógłby mi pomóc ze zredagowaniem listu motywacyjnego na praktyki, ewentualnie też zerknąć na CV? 🙂  :kwiatek:
Kącik WEGE :-)
autor: Florcik dnia 04 czerwca 2018 o 22:19
Lazuryt00, pierogi i placki w Cafe&Restaurant Złota, „Pierogarnia w Porcie”, cśs wege powinnaś znaleźć w Between Cafe&Restaurant.
Kącik WEGE :-)
autor: Florcik dnia 04 czerwca 2018 o 17:44
Lazuryt00, w Kołobrzegu polecam Penne Chef bez krewetek w Pasta e Pesto, zapiekane makarony w Patio, wegańskie pizze w Pizzeria Fernando, niestety nie mamy żadnej wege knajpki, ale w większości restauracji będą wege zupy, sałatki, makarony itp. Z opcją vegan będzie ciężko.
Kącik WEGE :-)
autor: Florcik dnia 30 maja 2018 o 14:14
Z typowych wege knajp to Wilk syty!!! Oprócz tego polecam pizzę z pieca na szewskiej/Vaffanapoli, buły bao z ”osiem misek”, pierogi ruskie z „LVIV”, makarony w Ragu, przepysznego chili burgera w Ltd, ramen w Panda Ramen, sajgonki warzywne i udon w sosie teryiaki w „woo thai”. 😍
Wszystko do twarzy-czyli pudry,kremy etc.
autor: Florcik dnia 22 maja 2018 o 20:33
lazuryt00, u mnie pomaga Skinoren i mikrodermabrazja.
Wszystko do twarzy-czyli pudry,kremy etc.
autor: Florcik dnia 15 maja 2018 o 19:16
Nescaaa, możesz się umówić na konsultację w salonie Anabelle Minerals na Mokotowskiej.
Wszystko do twarzy-czyli pudry,kremy etc.
autor: Florcik dnia 07 maja 2018 o 19:44
ekhem, miałam zwykły LRP Anthelios 50+ zeszłego lata i to był koszmarek, zostawiał na twarzy tłusty, rolujący się film i po kilku godzinach brzydko spływał. 🙁
Averis, używałam Pharmaceris T matująco-kojący SPF 30 i też mogę szczerze polecić.  😉
Dostałam ostatnio próbki kremów z Avene, cold cream, cleanance expert i tolerance, macie o nich jakieś zdanie? 🙂 Mam cerę mieszaną - tłusta strefa T i suche, alergiczne, wrażliwe policzki.
wasze ulubione seriale
autor: Florcik dnia 06 maja 2018 o 22:14
trusia, jak oglądam seriale po angielsku to słucham i rozumiem, a napisy pełnią funkcję asekuracyjną, gdybym czegoś nie zrozumiała. Lektora też nie znoszę. W przypadku seriali w języku, którego nie rozumiem, jestem skazana na napisy i odczuwam dyskomfort, że muszę skupić się tylko na nich. Myślę, że to po prostu kwestia przyzwyczajenia.  😀
Wszystko do twarzy-czyli pudry,kremy etc.
autor: Florcik dnia 05 maja 2018 o 17:18
hanexxx, Dobrze trafiłaś, bo akurat ostatnio zrobiłam research, którego skutkiem był dzisiejszy zakup - [url=http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,60293,pharmaceris-s-hydrolipidowy-krem-ochronny-do-twarzy-dla-doroslych-i-dzieci-spf-50-sun-protectnowa-wersja.html?sortBy=addDate&dir=DESC&page=3#recenzje/]Pharmaceris S hydrolipidowy krem ochronny do twarzy SPF 50+ Sun Protect.[/url] Koleżanka polecała mi też ostatnio Iwostin Solecrin Purritin SPF 50+, podobno nie zostawia tłustej warstwy.
wasze ulubione seriale
autor: Florcik dnia 05 maja 2018 o 17:10
Furrymouse, zaczęłam oglądać i z przerwami ledwo dobrnęłam do połowy drugiego odcinka... Po ilu odcinkach robi się lepiej, ciekawiej? 😀
Facella, gdzie oglądałaś?  🙂
trusia, aj, ciężko będzie się przestawić na serial inny niż anglojęzyczny.  😁
kontestacja, i nawet jest na Netflixie, dzięki!  :kwiatek:
wasze ulubione seriale
autor: Florcik dnia 02 maja 2018 o 17:06
Szukam jakiegoś serialu o prawnikach/ detektywistycznego. Polecicie coś?  :kwiatek:
Widziałam już the good wife, the good fight, suits, 7 seconds, broadchurch, Luther, how to get away with murder, mindhunter, narcos(o ile można to podpiąć pod taką kategorię), sherlock, marcella, manhunt:unabomber.
Do "ślepych" - okularnicy i soczewkowicze
autor: Florcik dnia 27 kwietnia 2018 o 16:11
JARA, o kurcze, chyba tak zrobię, polecasz jakiegoś optometrystę we Wro? Ja już po ok. godzinie potrafię mieć starty podkład i odciski/wgniecenia na nosie... Ech, szkoda tylko, że ta zabawa taka droga.
Sonika, hmm, załączam zdjęcie moich.
moda, ciuchy etc...
autor: Florcik dnia 26 kwietnia 2018 o 17:45
hanexxx, będę jutro w zarze, jak będzie to zrobię na sobie zdjęcie. 🙂 mam 169cm wzrostu.
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 26 kwietnia 2018 o 17:41
Gillian, i jak samopoczucie? Lepiej? 🙂
Do "ślepych" - okularnicy i soczewkowicze
autor: Florcik dnia 26 kwietnia 2018 o 17:39
kasiulkaa25, madmaddie, byłam w salonie i podobno oprawki na szerokość są ok, pani zasugerowała, że po prostu mogą być za ciężkie. Mam to samo, po założeniu np. na wykład, do auta itp. nie mogę się doczekać, aż je zdejmę, a później i tak do końca dnia potrafi boleć mnie głowa. Kupowałam je w vision express (oczywiście wada stwierdzona wcześniej przez okulistę) i doradzono mi, że mogę złożyć reklamację z tyt. "źle dobranych oprawek", więc chyba skorzystam z tej opcji. Hmm, a macie duże odciski/ślady na nosie po zdjęciu okularów?
Do "ślepych" - okularnicy i soczewkowicze
autor: Florcik dnia 23 kwietnia 2018 o 18:43
Czy są tutaj osoby z małą (-0,75) wadą, noszące okulary kilka razy w tygodniu po max kilka godzin? Noszę okulary już pół roku, a za każdym razem po ok. 30 minutach zaczyna mnie boleć głowa, oczy, czuję ucisk na nosie, jestem senna. Zastanawiam się czy to wina za ciężkich/zbyt ciasnych na nosie oprawek czy może szkieł?
Wrocławianie :))
autor: Florcik dnia 18 kwietnia 2018 o 22:43
Hej, polecacie jakiegoś dobrego dermatologa na NFZ, z krótkim terminem oczekiwania na wizytę? Chodzi o problemy typu AZS, łuszczyca itp. Do doktora Kisiela niestety trzeba czekać 2 miesiące, a ja w tym wydałam już miliony na badania. 😉
Buty - "nic nie poprawia nam humoru tak jak nowa para butów"
autor: Florcik dnia 17 kwietnia 2018 o 22:04
ash, ja większość butów mam 39, a superstary musiałam wziąć 40 przez to, że mają okrągły nosek. Nawet 40 2/3 byłyby ok, ale okazały się za luźne w kostce.
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 08 kwietnia 2018 o 12:18
Gillian, mi też endokrynolog powiedział, że dopiero po ok. 2 tygodniach będzie zauważalna poprawa. 🙂 Jak nie to może zmień na Letrox? Ja wzięłam letrox 25, bo w euthyroxie jest skrobia kukurydziana(alergia) i żelatyna(jestem wege), biorę 3ci dzień i nie odczuwam żadnych skutków ubocznych.
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 06 kwietnia 2018 o 18:17
Ja już jestem po wizycie u endokrynologa, wyszła mi niedoczynność i insulinooporność + PCO. Dostałam Letrox 25 i Formetic, przy okazji jeszcze witaminę D3, bo wyszedł mi niedobór. Teraz czekam na efekty, po jakim czasie u was były zauważalne? 🙂
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 19 marca 2018 o 17:17
Hej, mam mały update, przy badaniu kolejnych hormonów płciowych, sprawdziłam jeszcze raz to TSH. Ostatnio wynosiło 3,600 a teraz 4,07 przy normie 0,270 - 4,200. Po wysłaniu poprzednich wyników ginekolog stwierdził tak jak wy :kwiatek:, że 3,600 mimo mieszczenia sie w normie jest zbyt wysokim wynikiem. Po skompletowaniu badań pewnie czeka mnie wizyta u endokrynologa. Poleca ktoś kogoś z Wrocławia? Słyszałam, że dr Gawryś jest dobry.  🙂
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 06 marca 2018 o 18:09
Fokusowa, o kurcze, w takim razie nie będę lekceważyć tego tsh i jak tylko dostanę wyniki reszty hormonów, to lecę do endokrynologa. Może faktycznie okaże się, że komfort życia będzie inny.
Scottie, dziękuję za zainteresowanie :kwiatek: ft4 [ ng/dl ] i ft3 [ pg/ml ]
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 05 marca 2018 o 17:36
Scottie, mam 21 lat, badałam z polecenia ginekologa, na ostatniej wizycie okazało się, że mam powiększone jajniki pełne pęcherzyków(PCO). Oprócz tarczycowych badałam też część (ze względu na dzień cyklu) hormonów płciowych. Ze snem ciężko powiedzieć, bo studiuję i często nie chodzę spać wcześniej niż o 2-3 ze względu na naukę lub nie mogę zasnąć przez przeszkadzających współlokatorów 😉. Ale fakt, czasami mam problem z zaśnięciem mimo zmęczenia.
ekhem, Dziewierz, dzięki za informację, poczekam na resztę wyników i wyślę je do gina, zobaczymy co on powie. 🙂
Choroby tarczycy - wszystko o :)
autor: Florcik dnia 05 marca 2018 o 13:17
Hej, byłby ktoś w stanie zinterpretować wyniki zanim pójdę do lekarza? 🙂
TSH 3,620 norma 0,270 - 4,200
FT3 3,02 norma 2,57 - 4,43
FT4 1,12 norma 0,93 - 1,70
Anty TG  16 norma 0 - 116
Anty TPO 9,4 norma 0 - 34.0