Konie wielkopolskie/trakeńskie

Angela Młody póki co daje się miziać jak leży, czego wcześniej aż tak chętnie jak teraz nie robił i ogólnie jest do przytulania, z miną "mamo, przytul, bo boli" 😉
Fokusowa, o takie właśnie zachowanie mi chodziło. Mojemu to zostało😉
Czasem jest to męczące bo nawet jak mucha gryzie to gdyby mógł wskoczyłby mi na ręce ale kocham go za to ,ze mnie potrzebuje i jak cos się dzieje to do mnie leci. Nam kastracja wyszła na dobre. A w jakiej stajni stoicie? Może bym Was odwiedziła?
Ogólnie Młody od początku (mam go od jego 8 miesiąca życia) był bardzo "pro-ludzki". On woli towarzystwo ludzi niż koni  😉
Z pastwiska go zabieram gwiżdżąc charakterystycznie i wołając go, a on leci jak głupi galopem - tak było przed kastracją i mam nadzieję, że tak zostanie..
Stoimy w Boroszewie, w Stajni Gajcy 😉
hmmm..
Nie wiem gdzie to.
ale fajnie ,ze on taki jest.
Zupelnie inna praca z takim ogonem i mysle ze taki już zostanie
Hahaha, to na trasie Gdańsk - Starogard Gdański  😁
Jest ekstra pod tym względem, ale czasem np jego ciekawość to udręka, bo on lubi wszystko powąchać, tu postawić nogę, a tamto trącić nosem.. I kończy się na tym, że ja na sekundę odwrócę wzrok i koń biega ze schodkami do wsiadania w zębach, otwiera duży kubeł/śmietnik i do niego zagląda albo gryzie taczkę  😵
No i Młody uwielbia ogień, a szczególnie wsadzanie łba do rozpalonego grilla  😎
No i Młody uwielbia ogień, a szczególnie wsadzanie łba do rozpalonego grilla  😎
o matko święta!
Moja kucka jest z harakteru taka ciekawska
Czasem to jest męczące ale do grilla mi nie wchodziła...
Mówisz trasa gdańsk-starogard no to nie jest chyba daleko ode mnie.Musze to sprawdzić
Dobrze,  że w porę go zdążyłam odciągnąć, bo na bank by był poparzony..
Jutro wywalam go na pastwisko. Moszna wygląda ok, nie jest w ogóle napuchnięta, tylko puzdro jest spuchnięte dosyć, ale to przy chodzeniu mu zejdzie. Wet też mówi, żeby puszczać, a więc jutro będzie wypad ze stajni 😉
Czy Wasze konie linieją?? Młody zaczyna gubić sierść, a tu dopiero co śnieg spadł..  👀
Freska   Trakeńska Szczęśliwa Miłość
18 stycznia 2014 09:00
Fokusowa moja ma tak krótką sierść, że ostatnio koleżanki pytały się czy ją derkuję  🤔 ale mrozy przyszły i teraz się biedna trzęsie 😕
No właśnie Młody jeszcze grubodługosierściowy, ale gubi ten włos coraz bardziej..  👀 Mam nadzieję, że albo się opanuje albo się ciepło zrobi  😉

edit. dorzucam kilka fotek z dzisiejszej lonży 😉

To z cyklu "Nie, spadaj na drzewo"  😁

i dupka z pastwiska, widać tutaj jakiego szerokiego ma irokeza  😎
wpadam na moment z Polką😀 bo koleżanka nam dziś cyknęła zdjęcia🙂

i Pola tapmodel na prośbę koleżanki forumowej Etoshy robiła za wieszak do Eskadrona😀
Karla, pierwszy raz widze Cię na zdjeciu. Z wyglądu jesteś niesamowicie ciepla osoba (z charakteru też 😉)
Polka jak zawsze pięknie, Ma dziewczyna szyjsko - dobra robota!
Karla🙂, ile ma Pola w kłębie? Na zdjęciach sprawia wrażenie giganta
173 cm, tu jest na podkowach więc ciut więcej😀
Do tego co tu dużo mówić...ona z tych długonogich i wykłębionych z wysoko osadzoną szyją więc to potęguje i wzrost i wielkość... w stajni mówią na nią smoczyca😉
tu widać budowę i to co potęguję smoczycowatość😉
Śliczna smoczyca... wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia  :kwiatek: - aż miło popatrzeć
Mój sierściuch z dziś
Misiek się z niego zrobił w tym roku .Zaopatrzył się w futerko co w poprzednich sezonach zimowych było trochę skąpiej  🤣
No i ta jego grzywa... jakoś tym trakenom tak z nie przyciętą niezbyt do twarzy ale na zimę nie chciałam mu już jej przycinać .

.
Uszyska są mega- ona uwielbia jak się je gniecie- z ziemi, z siodła, no lepimy pierogi z tych uszysk😀
Derki Polka rzadko nosi, a już te kolekcyjne to... 😉 najlepiej jej w czerwonym, niebieskim i czarnym😀 i takie właściwie ma- co by du futra pasowały😀
ehh czekam aż się zima skończy, bo nie lubimy jeździć na hali...a na placu się nie da.
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
19 stycznia 2014 09:00
Karla🙂 piękna jest, lubie takie  🙂
glanek, ametyst jak do mnie przyjechał to wyglądał jak goguś 🙂
Przycieta grzywa,wysoki połysk -pachnący z piękną muskulaturą 🙂
Teraz naprawdę jak dzikus -nie rzadko mega panierka.Tylko te jego oczyska z tym blaskiem pozostały bo nadal czasem nurek stajenny
a tu taka moja rozbrykana dziewczynka, a raczej szajbus z dziś  😁
Freska   Trakeńska Szczęśliwa Miłość
19 stycznia 2014 18:10
Solaoke  nie macie śniegu? 🤔 u nas zima pełną gębą, śnieg, białe drogi i mróz -10  😵
Freska u nas to samo, śnieg, mróz, a konie tyłkami trzęsą na pastwiskach, bo jeszcze dzisiaj zimny wiatr był..
Jeden Fus z dziś:

Kurcze to jest niesamowite, jak taki młody koń się zmienia, rozbudowuje, mężnieje.. Jestem w szoku patrząc na zdjęcia sprzed roku i te teraźniejsze.. Mój mały suchoklatesowy koniczek powoli przepoczwarza się w masywny wagon  🤔
Freska, u nas to 5 na plusie w dzień. Zima coś o nas chyba na Śląsku zapomniała 🙁
MiLLi   Puszo Pusz Pusz ;)
20 stycznia 2014 13:46
Fokusowa-  też to zauważam u swojego 😉 Jeszcze tok temu szyja jak patyk, wąska klata i ogólnie chuderlak a teraz szyja grubsza niż u połowy dorosłych ogierów, ogólnie cały jakiś 'większy' 😉
Wyprzystojniało Ci konisko 😀
Warmińsko-mazurskie też zasypane śniegiem i mróz ;c
A mi już koń sierść zaczyna zrzucać ;/
edit:
Karla - faktycznie duża jest, 173 to już sporo! 😀
Solaoke- ale bryka 😀 Świetna jet 😉
MiLLi a Ty masz zamiar kastrować swojego? 😉 Ile Twój ma teraz w kłębie na oko?
Młody rośnie jak na drożdżach i w górę i w boki  😁
Ale po kastracji schudł odrobinkę i teraz wygląda super, to była dobra decyzja, żeby go nie odchudzać przed kastracją 😉
20 stycznia 2014 20:25
Jak zacznie rozrabiać to pewnie tak 😉 Jak na razie jest taki misiowaty i nawet klacze sąsiada ma gdzieś 😉
Mojego byłoby ciężko odchudzić xD U niego ciężko łopatkę u góry wymacać, o grzebieniu łopatki już nie mówię...
A je w dzień pęczek mały siana z koniczyny a na noc większy pęczek siana z trawy +łuska słonecznika (2 litrowy kubek niecały)+dosłownie garsteczka owsu dla smaku :P + biotyna z cynkiem i miedzią. To chyba nie tak dużo jak na prawie 3 letniego konia?
A w kłębie ma chyba dalej ok 166, nie zauważyłam żeby znacznie urósł, nadal jesteśmy tacy sami 😉
Mój zaczynał się już "budzić", a chciałam zdążyć przed rozbuchaniem hormonów i udało mi się idelanie wstrzelić z terminem zabiegu 😉
Młody dostaje teraz ok 1.5 miarki owsa z jęczmieniem na dzień + olej lniany + eggersmann horse vital plus + witaminę C i jest w sam raz. Do tego siano cały czas. Na wiosne znowu się z niego szkieletor zrobi, bo ten typ tak ma, że zaraz po pojawieniu się świeżej trawki bardzo rośnie = chudnie, ale jakoś damy radę 😉
Ale kantary nosi już full  😵
Ostatni (i konia pierwszy) Cob posłużył nam uwaga aż 5 miesięcy! Strach się bać co z niego wyrośnie  🤣
20 stycznia 2014 21:07
kiedyś przestanie rosnąć 😀
ale klacz znajomej od wieku 2,5 roku do 3,5 urosła może z 2 cm, a przez kolejne pół roku wybujała o 5 cm 😀
Także nigdy nic nie wiadomo 😀
Witajcie dawno nas tu nie było, Fokusowa ale super wygląda twój maluch.
amatt dzięki  :kwiatek: Ale masz fajnego brykacza!  🏇
Fokusowa  dziękuję, ciekawe czy pod siodłem też tak będzie brykać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się