Pieczenie chleba -przepisy
Właśnie rozdziewiczam mój automat do pieczenia chleba hihihi.
Robie przepis podstawowy.
Jak macie jakieś przepisy to podzielcie się 😀
Moja koleżanka dodaje do przepisu podstawowego, ziarenka na jakie ma ochotę i chleb wychodzi... przepyszny;D
Moja mama ze dwa lata temu kupiła automat i... wstawiła do szafy 🤔 ot kolejny gadżet w jej kuchni - chleb zrobiła w nim chyba tylko raz.
Przymierzam się do wyrwania jej go, ale jakoś nie mam przekonania do sprowadzania do mojej kuchni kolejnego sprzętu 😁 chleba jem bardzo mało, tylko pełnoziarnisty - uwielbiam wszelkie mieszanki z ziarnami.
Sznurka z tego co pamiętam ma taki automat i wstawiała różne przepisy 🙂
Wiem, że dziewczyny wstawiały linki do gotowych mieszanek do kupienia w necie.
U mnie ta maszyna chodzi kilka razy w tygodniu. Piekę chleb na zakwasie, w dowolnych proporcjach, jak zainteresowany, pomyślę nad jakimś prostym przepisem. Pycha, no i smakuje jak prawdziwy chleb, a nie ciasto drożdżowe.
Poza tym polecam maszynę do robienia ciasta do pizzy. Potem tylko na blaszkę, ułożyć co się lubi i do piekarnika. Pychotka, lepsza niż w Pizza Hut. (podam przepis, jak trzeba).
Poza tym polecam maszynę do robienia ciasta do pizzy. Potem tylko na blaszkę, ułożyć co się lubi i do piekarnika. Pychotka, lepsza niż w Pizza Hut. (podam przepis, jak trzeba).
Biała to czekam na przepis🙂
Robi się.
Do maszyny jest dodana miarka kubek i miarki na łyżeczkę i łyżkę stołową. To będę podawać w takich miarach. Jak ktoś nie ma miarki to mogę dokładnie zważyć ile tego jest.
Woda - 1 kubek (podgrzewam odrobinę w mikrofali, żeby nie była lodowata)
Roztopione masło - 1 łyżka (ja wlewam olej i też jest dobrze)
Cukier - 2 łyżki
Mąka (najlepiej chlebowa, ale ze zwykłej też wychodzi) - 2 i 3/4 kubka
Suszone drożdże - 1 łyżeczka
Po kolei jak podane wsypywać i wlewać składniki do maszyny i włączyć na program - 'wyrabianie ciasta' (u mnie to jest 'dough' i trwa półtorej godziny). Jak się skończy wyrabiać i rosnąć wyjąć ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę, uformować kształt (u mnie wychodzi duża blacha z piekarnika, rozciągam ciasto na całą blachę), posmarować lekko olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (mogą być drzwiczki otwartego piekarnika). Jak wyrośnie, posmarować sosem, nakładać ulubione składniki i do gorącego pieca (200 stopni) na jakieś 15-20 minut, aż się ładnie upiecze i zbrązowieje.
Moje ulubione składniki to (w/g kolejności nakłądania):
sos - przecier pomidorowy wymieszany z wodą, vegetą, pieprzem, cukrem i przyprawą do kuchni włoskiej.
ser mozarella w plastrach albo tarty
pieczarki pokrojone w plasterki
cebula pokrojona w ćwierć plasterki
papryka pokrojona w paseczki
garść kukurydzy
garść posiekanych oliwek
Pycha.
dziękuje Biała,wypróbuje🙂
W&W jeżel chcesz spróbować gotowych ,sprawdzonych mieszanek mąk to polecam tego pana z allegro🙂
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4598860Ja kupuje ten zestaw mieszanek najczęściej:
http://www.allegro.pl/item512984100_10x_mieszanka_na_chleb_0_75_kg_drozdze_gratis.html
Upiekłam już kilka chlebów.
zwykły
z dodatkiem otrąb i żurawiny
z boczkiem i cebulą
i bagietki 😀
A mnie się marzy taka chałka drożdżowa. Z kruszonką. Jak jest w dobrych polskich piekarniach. Może ma ktoś jakiś fajny przepis. Upiekę w piecu, tylko żeby maszyna wyrobiła, bo u mnie w kuchni tak zimno, że robione ręcznie to nigdy ciasto nie urośnie.
Biała,właśnie wyrabiam ciasto na pizze wg.Twojego przepisu🙂
Dziewczyny, pytanie może trochę głupie, jednak mnie męczące - Jaką skórkę ma chleb z automatu? Chrupiącą czy miękką? Zastanawiałam się kiedyś nad tą machiną, jednak facet z piekarni mnie zniechęcił, gdy powiedział, że skórka jest "gumiasta".
Makrejsza, chrupiącą, czasem aż za bardzo!
Dziewczyny, pytanie może trochę głupie, jednak mnie męczące - Jaką skórkę ma chleb z automatu? Chrupiącą czy miękką?
Gumiasta jest wtedy,kiedy po wyłączeniu maszyny nie wyciągniesz z niej chleba.Wtedy chleb łapie wilgoć.
Zdecydowanie chrupiąca, jeśli jest chleb robiony na drożdżach. Jak da się więcej cukru, to nawet czasem za ciemna i za chrupiąca wychodzi. Natomiast jak piekę chleb na zakwasie, to góra wychodzi zawsze miękka. Cały chleb w koło ma ładną skórkę, tylko ta góra. Odcinam to zawsze, bo jest niedobra.
ita: u nas też dziś pizza na obiad. Robię mniej więcej raz w tygodniu. Ale to taka porcja na dużą blachę i na 3 osoby jest, nas jest dwoje, to zostaje zawsze na następny dzień jeszcze dla jednej. Daj znać, jak Ci poszło.
Biała, za 15 min będziemy jeść🙂
Ale ładny numer wycięłam...mianowice nastawiłam automat na funkcje "ciasto" nawet nie sprawdzając co to, bezmyślnie totalnie no i zorientowałam się ,ze cos nie tak jak zaczęło pachnieć pieczonym ciastem 😎 no i wywaliłam ładnie pachnące ciasto-pizze i od nowa robiłam i opcja " ciasto -wyrabianie" 😜
A kiedyś wpakowałam składniki na chleb, włączyłam automat i wtedy mama wyjęła mieszadła z suszarki na naczynia 😁
ita: 😂 😂 Też już przerabiałam robienie ciasta bez mieszadła 😀 Potem wciskałam rękoma ten nożyk, cała oblepiając się ciastem 😀 Smacznego. A co na wierzch położyłaś? Ja dopiero wstawiłam ciasto, miesza się.
Pyszne było :kwiatek:
pizza z szynka,boczkiem,kiełbasą ( mam mięsożerna rodzinkę),oliwki,cebula,pieczarki i ser...no i sos pomidorowy wg.Twojej receptury
No faktycznie mięsna. To super, że smakowało. 😅 I najfajniejsze jest w tym wszystkim, że wcale się nie trzeba narobić, tylko troszkę czasu zarezerwować na wyrabianie i wyrastanie.
O!! Temat dla mnie 😀 Od miesiąca jestem w posiadaniu automatu, chlebek wychodzi dobry, aczkolwiek za każdym razem czegoś mi do smaku brakuje, próbowałam już wszystkich przepisów na chleb z instrukcji. Teraz chciałam coś pokombinowac z różnymi dodatkami, ziarnami itd.
Też interesują mnie Wasze przepisy 😉
Biała a gdzie można dostac ten zakwas??
Szalona: zakwas robisz sama. Kubek mąki żytniej, kubek ciepłej wody i w ciepłe miejsce na 24 godziny. Potem dokarmiasz - kubek mąki żytniej i kubek wody i w ciepłe miejsce na kolejne 24 godziny. Najszybszy przepis na chleb na zakwasie - 400gram zakwasu, 300gram mąki pszennej (chlebowej), 100gram mąki żytniej, 150ml wody, 20ml oleju, łyżeczka cukru, łyżka soli. Jak jest młody zakwas, znaczy taki dopiero co robiony, to można, dla pewności, dodać z pół łyżeczki drożdży suszonych. Wrzucasz do maszyny na wyrabianie, wyciągasz na jakieś 4 godziny do wyrośnięcia, wkładasz nazad do maszyny i pieczesz (ja piekę godzinę). Wychodzi mokry, kwaśny chleb żytni. Resztę zakwasu wkładasz do lodówki. Jak masz zamiar znów piec, wyciągasz zakwas z lodówki, doprowadzasz do temperatury pokojowej, dokarmiasz (mąka+woda), odstawiasz na 12-24 godziny i znów pieczesz chleb. Zawsze trochę zakwasu zostaw, po kilku takich dokarmianiach chleb wychodzi coraz lepszy i rośnie nawet bez drożdży.
Bardzo polecam stronkę tej pani, ma sporo fajnych przepisów do zastosowania w maszynie, choć część tylko wyrabia się w maszynie, a piecze już w piekarniku:
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/
Biała dzięki, w takim razie spróbuję tego zakwasu 😀 może to to czego mi brakuje 😉
Szalona: ten chleb na zakwasie jest bez porównania lepszy od tego na drożdżach. Ale swoje trzeba przejść. Mi wyszedł może za 3-4 razem, a tak to gnioty i zakalce. Poszperaj w internecie po przepisach na zakwas, pokombinuj, w końcu wyjdzie. Ale nie jest łatwo. Powodzenia.
Ja mam wielka prosbe do osób które posiadają/posiadały styczność z automatem quigg BB 1125.07
Niedawno stałam się jego posiadaczka,niestety przeoczyłam ze instrukcja obsługi jest w języku niemieckim,a ja w żaden sposób nie mogę sobie poradzić z rozgryzieniem tego języka
I tutaj prośba a raczej błaganie o jakiekolwiek wskazówki dotyczące obsługi tego pierona 😡
MAcie przepis na chleb razowy ??
Wczoraj robiłam dokładnie tak jak zwykły białay tylko zamieniłam mąke i nie wyszedł 🙁
Do informacji zainteresowanych w Lidlu w ofercie są mieszanki mąk na chleb🙂
Smaczne🙂
[quote author=W&W link=topic=959.msg174125#msg174125 date=1234510819]
MAcie przepis na chleb razowy ??
Wczoraj robiłam dokładnie tak jak zwykły białay tylko zamieniłam mąke i nie wyszedł 🙁
[/quote]
Może być na pełnoziarnisty?
Przepis na duży, 1.5 kilowy bochenek.
Woda - 1 i 5/8 kubka
Mleko w proszku chude - 3 łyżki
Olej słonecznikowy - 3 łyżki
Brązowy cukier - 3 1/2 łyżki
Sól - 1 1/2 łyżeczki
Mąka pełnoziarnista - 4 kubki
Drożdże - 1 1/2 łyżeczki
Witamina C pokruszona - 1x100mg
Ustawienie - 3 (pełnoziarnisty)
I jeszcze przepis na Granary Loaf (to może jest razowy):
Woda - 1 5/8 kubka
Mleko w proszku - 3 łyżki
Olej słonecznikowy - 3 łyżki
Brązowy cukier - 5 łyżek
Sól - 2 łyżeczki
Mąka razowa - 4 kubki
Drożdże - 1 łyżeczka
Witamina C - 1x100mg
Ustawienie - 3
Witamina C wspomaga rośnięcie.
Przepisy nie sprawdzone, spisane z książki dołączonej do maszyny.
jestem zachwycona moja maszyna 😜 kupilam prawie nowke uzywana za 5,50 eurosa, juz po paru dniach sie zwrocila 🤣 robilam juz rozne chleby na gotowach mieszankach, wspomagalam je troche slonecznikiem i reszta i byly nawet. najlepsza mieszanka byla najtansza z Aldika 😁
teraz zrobilam swoj pierwszy chleb na swoim zrobionycm z sercem zakwasie 💘 szal pal, poprostu REWELA!!!
http://i240.photobucket.com/albums/ff300/kia8376/Klausczerwiec2009001.jpg?t=1245614410robilam tez swietna babke drozdzowa, wyszla boska 😎
jestem zachwycona!! ciasto na pizze wyszlo swietne, z reszty zrobilam buleczki 🙂
fajny chlebek 🙂
podaj przepis na babkę
Co powiecie na temat takiego automatu?
http://allegro.pl/item663491287_hit_automat_do_pieczenia_chleba_kenwood_bm250.html Nie moge się na żaden zdecydować. Jakie polecacie?
yasmine: polecam najtańszy 😀 Wszystkie tak samo pieką. Jedyna funkcja która się dodatkowo przydaje to opóźnienie startu - dobre dla zapracowanych. Tylko ten z podanego linka wygląda, że jest na angielskiej wtyczce - bałabym się go używać tylko na przejściówce.