Dzięki za odp. Inaczej się patrzy jak wiadomo, że to kopyta bez dodatkowego, wymuszonego ruchu.
Hej wszystkim sezon na gnijąc strzałki w pełni....
szukam alternatywy cenowej dla Over horse CABI Glue
znalazłam takie preparaty ktoś stosował ?
Przeznaczone do bydła
Opera Zrzut ekranu_2023-12-31_182832_allegro.pl.png
Opera Zrzut ekranu_2023-12-31_182946_allegro.pl.png
Post został usunięty przez moderatora
Post został usunięty przez moderatora
blucha, ten pierwszy preparat ma bardzo podobny skład
twoj
chelaty cynku
chelaty miedzi
kwasy organiczne
Profi hoof Żel
chelat cynku
chelat miedzi
ekstrat z propolisu
olejek z drzewa herbacianego
wyciąg z kory oczaru wirginijskiego
wyciąg z kwiatów nagietka
gliceryna
a szukasz tańszego zamiennika czy preparatu opodobnym działaniu ? bo te wszystkie dodatki tylko ,,rozcienczają,,działanie tego co najważniejsze czyli chelatów
Papla93 jako zastępcze kupiłam i jest identycznie jak nie lepiej. Po umyciu suszę na tyle ile się da, potem spray i czekam z uniesionym kopytem tak do minuty. Spray wnika dość głęboko w strzałkę, bo przy korekcie kopyt ścinki były w głębi zielone. a żel działa jak gabi-glue, w sensie klei się 😉
konio stoi w wilgotnej wolnowybiegówce i nie ma dramatu w kopytach
https://allegro.pl/oferta/zel-do-kopyt-hoof-fit-330-ml-13844052457
https://allegro.pl/oferta/repiderma-spray-do-kopyt-250-ml-12902294036
blucha, o ok rozumiem czyli lepszy będzie ten który proponujesz 😉
BUCK, dziękuje
nie wiem jak z stosowaniem spray ale żel tez wydaje się ciekawy podobnie jak ten HOOFSEPT GEL
BUCK, Repiderma jest wspaniała. Świetnie osusza, a mój delikatny w kopytka kucyk tylko po tym nie kuleje ostentacyjnie 😉 jest też doskonała jako składnik do maści na rany, tak przy okazji.
Polecacie silver glue mt farma? Próbowałam już niebieski sprej i Kevin Bacon's a rowki dalej wąskie i głębokie, zgnilizny jako takiej nie ma, bolesnosci też nie.
Mam dość może głupie pytanie ale od dwóch tygodni działam z dość mocno gnijąca strzałka, której towarzyszyła charakterystyczna ciasna i głęboka szczelina. Po tym czasie zauważyłam,że ta szczelina się sporo rozszerzyła, dzięki czemu mam bardzo dobry dostęp do niej żeby ją wyczyścić. Rozumiem,że to jest dobry znak i wszystko idzie w dobrym kierunku? Nie jestem zbyt mocno doświadczona 🙈
Lepiej szersza niż węższa, zawsze (jakolwiek to nie brzmi 😅😉.
i jeszcze musi zacząć się wypełniać tak by nie było tej szczeliny
A z doświadczenia może ktoś mi powie,ile czasu zajmuje żeby to wszystko ładnie zarosło? Biorąc pod uwagę,że gnicia już nie ma. Jest czysto, strzałka stwardniała ale no rowek pozostał i ogólnie w strzałce jest ubytek więc to też powinno odrosnąć, to kwestia tygodni czy może miesięcy lub roku?
Koń też kulał lekko w związku z tym gniciem ,aktualnie jest czysty nic nie boli już tam.
rok to nie, obstawiam do 3 miesięcy co zależy częściowo od tempa wzrostu kopyta, są konie którym się nie śpieszy, a są jak mój że po miesiącu naprawdę jest co obcinać 🤦
Podaje suplement cavalor hoof aid, mam nadzieję że dzięki temu będzie trochę szybciej. Stosował ktoś ten preparat? Dwa tygodnie to za mało na efekt mimo wszystko 😀
mon-mal, Poszerzenie rowka, to taki pierwszy objaw, że się poprawia sytuacja. Teraz on będzie się od spodu wypełniał powoli i dalej prawdopodobnie poszerzał. Za 2-3 miesiące już powinnaś mieć taki tylko szerszy i głębszy rowek, niż fizjologicznie, ale na tyle duży, że nie będzie się tam "kisiło" nic.