Szalona: zakwas robisz sama. Kubek mąki żytniej, kubek ciepłej wody i w ciepłe miejsce na 24 godziny. Potem dokarmiasz - kubek mąki żytniej i kubek wody i w ciepłe miejsce na kolejne 24 godziny. Najszybszy przepis na chleb na zakwasie - 400gram zakwasu, 300gram mąki pszennej (chlebowej), 100gram mąki żytniej, 150ml wody, 20ml oleju, łyżeczka cukru, łyżka soli. Jak jest młody zakwas, znaczy taki dopiero co robiony, to można, dla pewności, dodać z pół łyżeczki drożdży suszonych. Wrzucasz do maszyny na wyrabianie, wyciągasz na jakieś 4 godziny do wyrośnięcia, wkładasz nazad do maszyny i pieczesz (ja piekę godzinę). Wychodzi mokry, kwaśny chleb żytni. Resztę zakwasu wkładasz do lodówki. Jak masz zamiar znów piec, wyciągasz zakwas z lodówki, doprowadzasz do temperatury pokojowej, dokarmiasz (mąka+woda), odstawiasz na 12-24 godziny i znów pieczesz chleb. Zawsze trochę zakwasu zostaw, po kilku takich dokarmianiach chleb wychodzi coraz lepszy i rośnie nawet bez drożdży.
Bardzo polecam stronkę tej pani, ma sporo fajnych przepisów do zastosowania w maszynie, choć część tylko wyrabia się w maszynie, a piecze już w piekarniku:
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/