Maści i odmiany
Co Ty trzymasz na kompie 😲 🙂 ja tego nie mam . Mój błąd,ale w polskim na 100% jasnogniada .
Co do polskich paszportów, to bym się nie sugerowała. U nas nie uznają jelenich koni. 😀
Co do polskich paszportów, to bym się nie sugerowała. U nas nie uznają jelenich koni. 😀
Potwierdzam 🤣 Mój jeleń ma wpisane w paszporcie jasnogniada. Podczas wizyty Pana ze związku zasugerowałam, że on jest maści jeleniej. Pan na to, że takiej maści nie ma... No cóż, co ja się będę kłócić 😀
A propos .. Jelenie mają pręgę na grzbiecie ? 😉
Kocham te opisy przez specjalistów z pzhk. 🤣 Jelenie często opisują jako bułane... to już w ogóle debilizm. 🤦
Co do pręgi grzbietowej mogą ją posiadać, ale nie muszą. Pręga grzbietowa może także występować u innych maści niż bułane.
Maść jelenia jaki inne nieuznane przez pzhk, to tylko zbiorowa halucynacja, powstała przez przesiadywanie na re-volcie. Taka sytuacja. 😁
Mam 3 konie i tylko jeden z nich jest dobrze opisany 🙄 Skarogniada klacz opisana jago gniada, ma odmiany na dwóch tylnych, a w paszporcie na przedniej i tylnej... No i jasnogniady jeleń 😵 Cóż, faktycznie - taka sytuacja 🤣
Co Ty trzymasz na kompie 😲 🙂 ja tego nie mam . Mój błąd,ale w polskim na 100% jasnogniada .
Mam swoje różne dojścia do takich rzeczy. 😉
Widze, ze watek obrasta kurzem 😉 To tak dla odswierzenia; znalazlam takie koniki i nie jestem pewna masci.
Podejrzewam, ze Marwari jest jakims szampanem, a kucyk (chyba fiord, lub mieszanka z fiordem),to bulano lub jelenio srokaty. Co myslicie?? 🙂
Chcialabym tez zyczyc Wam szalonego Sylwestra 🥂 i szczesliwego Nowego Roku :kwiatek:
Jak ta maść się po polsku nazywa ?
Dokładnie karo-dereszowaty.
A.. no tak, deresz 🤣
Jeszcze znalazłam takie ciekawe:
Jeleń?:
A to krwawe plamy ? :
Ostatnie to chyba zlewająca się hreczka, przedostatnie stawiam na srebrnego.
Paulina-anna co to za rasa to drugie zdjęcie? Już widziałam ale mi umknęło, ach te uszy 😲
Sorrki za tak napisany nick.
To marwari, zdjęcie jest podpisane. 😉
dorota Jest jeszcze Kathiawari. Nie jestem pewna, czy to 2 nazwy tej samej rasy, czy to jednak odrebna rasa. Internet cos nie chce mi tej sprawy wyjasnic, 😵 ale w ktorejs mojej ksiazce o koniach, sa to 2 oddzielne rasy. Zeby nie bylo calkiem 🚫 to wsawie kilka fot tych koni. 😉
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Wielkość zdjęć
Wielkie dzięki.
Jakoś nie dopatrzyłam tego podpisu.
Fajnie wyglądają te konie tylko dlaczego pokaleczone są i te kopyta(przody). Jak bym wygrała w totka to bym takiego sprowadziła.
dorota Nie wiem, czemu sa pokaleczone, ale (zrobie 🚫 , przepraszam), sadzac, po tym, co te konie maja wkladane do pyska, to sie nie dziwie, ze sa lekko zaniedbane... 🤔
Tak tylko zapytałam, trochę żal tak patrzeć na fotki no a te wędzidła to już tragedia. Co kraj to obyczaj, nie zmienię tego.
Zafascynowały mnie te konie, szkoda że ich u nas nie ma chociażby do popatrzenia. I ta rozmaitość w maści też jest jak widzę spora.
dorota Wg ksiazki Rasy koni autorstwa Jessic'i Bunjes- marwari moga miec ,,wszystkie masci, w przeciwienstwie do bliskiego krewniaka kathiawari, takze kara; czesto srokata o duzych plamach"
A, jeszcze jedno- kathiawari maja mniejsza dolewke arabow i tekincow, wygladaja bardziej ,,szkapowato".
Kolejna ciekawostka jest fakt, ze sa zaliczane do kucow ( maja 140-165cm w klebie, ale najczesciej ok 145cm)
Zalaczam kilka fot 😉
enjoy 😅
Jak widac- masci jednego nie jestem pewna. Pomozecie? :kwiatek:
paulina-anna, przedostatni to gniady przydymiony 😉
Raczej jeleni przydymiony.
Gdyby była możliwość sprowadzenia nasienia i cud znalezienia sponsora to ja bym swoją klacz pokryła jeszcze raz właśnie takim 🤔wirek: ciekawe co by wyszło?
NieznanyRumak emptyline No wlasnie... Wiem, ze pzrydymiony, ale nie jestem pewna, czy gniady, czy jeleni... 🙄
Gdyby była możliwość sprowadzenia nasienia i cud znalezienia sponsora to ja bym swoją klacz pokryła jeszcze raz właśnie takim 🤔wirek: ciekawe co by wyszło?
A ta Twoja to jakiej jest rasy?
Pewnie, jakbys zaplacila (raczej wiecej, niz mniej), to dostalabys mrozone nasienie, a jesli mialabys w planach jakis wiekszy skok, to nawet moglabys sprowadzic ogiera 🏇
Dorzucam jeszcze kilka fot 😉
To chyba nadszedł czas na szukanie sponsora 😉 co by tego ogiera sprowadzić.
Myślałam o swojej mało polance bo ona drobna i już rodziła czyli za źrebienie nasieniem to pewniak...marzenia nie są karalne 🤦
te niektóre marwari mają prze-masakryczne grzbiery i tyły 🤔 Nie, chocby miały najpiękniejszą maśc świata, nie ryzykowałabym pokryciem
emptyline Tez mysle, ze raczej jelen, niz gniadosz 😉
dorota Wyszlaby fajna mieszanka 😍 Pomarzyc zawsze mozna, a nuz marzenie sie spelni, kto wie?
ikarina Fakt, ale, np. PRE tez maja problemy z grzbietem. Trzeba po prostu dobrze wybrac. Sadze tez, ze te szkapki, to kathiawari, oraz, ze jesliby sie sprowadzilo nasienie/kupilo ogiera w jakiejs hodowli, gdzie ludziom zalezy na zdrowiu koni, to problemu by nie bylo 😉
Ten pierwszy z ostatniego posta jest izabelewtoderszowato-srokaty, moim zdaniem.
emptyline Chyba masz racje- dstrzegam ciemniejsza glowe i nogi ( tam, gdzie nie siegaja odmiany) i, faktycznie, sa laty, chyba- bo widac takie bielsze miejsca. 😉
Tak na poważnie mówiąc to nie o maść by mi chodziło a z ciekawości czy by uszy wyszły 😉. Koszt nasienia a już ogiera sprowadzenie to kosmos dla mnie niestety.