wrzody żołądka
jak w temacie
jakie są wasze doswiadczenia w leczeniu wrzodów u koni
jakie stosowaliście/stosujecie preparaty i z jakim skutkiem
słyszałam ze można podawać ranigast raz w tygodniu
777, na wrzody pronutrin tak przynajmniej mi kiedys dr Golonka doradzał jak podejrzewałam
No i ednoskopia by stwierdzić ze są
wrzody mogą być przyczyną nawracających kolek
tyle ode mnie, w sumie bardziej z teorii niz praktyki
Ja miałam takie zalecenia weta:
-najważniejsze to systematyczne karmienie i sporo żarcia na noc
-tego Ranigastu, to jeśli nawet, to chyba całe opakowanie na raz? 😲 Pronutrin-tak, choć mi mówiono, że nie jest do końca potwierdzona jego skuteczność.
-my mieliśmy zakaz jabłek, jako zbyt kwaśne, natomiast dodawanie siemienia lnianego do owsa
-unikanie stresów (cokolwiek to znaczy)
No i ednoskopia by stwierdzić ze są
A nie gastroskopia? Endoskopia to do pluc...
Endoskopia, jak sama nazwa wskazuje oznacza, że robimy "wgląd wgłąb" ale nie oznacza gdzie zaglądamy.
Gastroskopia- do przewodu pokarmowego
Bronchoskopia- do dróg oddechowych
Duodenoskopia- aż do jelita
Rektoskopia- do odbytu
Wszystkie w/w skopie są endoskopiami. 🙂
gastroskopia z tego co wiem jest rodzajem endoskopii, czyli badaniem wnętrza organizmu przy pomocy swiatła i optyki
tak samo jak bronchoskopia
Moja kobyła miała podejrzenie wrzodów ale całe szczęście okazała się inna przyczyna. Weterynarzem który prowadzi moją kobyłe jest Agata Tarasek i też zalecona była endoskopia, co do leków pronutrin i jakieś inne leki ludzkie na wrzody w większej ilości ale bez przesady. Co do użytkowania konia z tego co się dowiadywałam to normalne, wrzody nasilają się wiosną i jesienią wtedy jeżeli widać że dają o sobie znać to trzeba fundnąć zwierzakowi odpoczynek, no a siano powinno być regularnie i cały czas ale wiadomo, że w pensjonatach czasami o to trudno, oprócz tego mesz, otręby. Tyle co ja się dowiedziałam.
mam kobyłkę xx z wrzodami.
z moich doświadczeń:
- można podejrzewać wrzody jeśli koń ma nawracające częste takie niby kolki tzn wyraźne objawy bólowe, nasilające się podczas jedzenia, brak apetytu, apatia, kupa koloru czarnego i strasznie śmierdząca ze względu na zawartość krwi itd
- prawdopodobieństwo wrzodów wzrasta jeśli koń jest nerwowy i łatwo stresujący się - no i jest np xx
- jeśli to wrzody jelita to nie ma szans na leczenie,
- jeśli żołądka - można leczyć i stosować profilaktykę która przeciwdziała atakom choroby czyli otwieraniu się wrzodów
leczenie przy ataku choroby u mnie wyglada tak:
- jak najszybsze wyciągnięcie z kolki bólowej środkami rozkurczowymi i p/bólowymi
- przez tydzień 4xdziennie podaję ludzki lek Ulgastran działający osłonowo na przewód pokarmowy i pomagający zagoić się ranom wrzodowym,
- potem podaję osłonowo Pronutrin lub Absorbine Gastric
- kilka dni ścisła dieta czyli siano moczone i glut siemieniowy, potem glut z otrębami, potem stopniowe zastępowanie otrąb owsem (mesz) i stopniowe dodawanie paszy i dodatków - całość trwa zwykle 2 tyg, ale bywało że i 2 miesiące..
to tak w skrócie 😉
profilaktyka:
- bardzo często glut z siemienia (mesz) - nawet codziennie,
- włączenie do diety ziół działających osłonowo na przewód pokarmowy,
- stały dostęp do siana i wody - latem pastwisko
- rezygnacja z bardzo wielu rzeczy np:
- z paszy granulowanej bo podobno lubi się przyklejać do ścian żołądka drażniąc tym błonę śluzową,
- z leków i suplementów które powodują nadmierne wydzielanie się kwasów żołądkowych - np leki p/zapalne czy suplementy na stawy działające p/zapalnie,
- unikanie sytuacji stresowych,
- przy przewidywaniu sytuacji stresowych podawanie osłonowych preparatów przed, podczas i po - oraz przy podawaniu leków p/zapalnych,
- uważanie na składniki pasz - niektóre mogą drażnić żołądek. najlepiej podawać musli z dodatkiem siemienia, takie dla koni starszych lub rekonwalescentów oraz sieczkę która wymusza powolne i dokładne rzucie a więc spokojne długie jedzenie.
moja kobyłka miała już kilka takich silnych ataków że ledwo udało się ją z tego wyciągnąć.. ostatni jakoś rok temu.
mam nadzieję że profilaktyka którą stosuję nie dopuści do kolejnych, a jeśli już to nie będą aż takie ciężkie jak te co miała 😉
- z leków i suplementów które powodują nadmierne wydzielanie się kwasów żołądkowych - np leki p/zapalne czy suplementy na stawy działające p/zapalnie,
i chyba te "kopytowo-stawowe" suplemety muszą byc ostroznie podawane
profilaktyka:
- przy przewidywaniu sytuacji stresowymi podawanie osłonowych preparatów przed, podczas i po - oraz przy podawaniu leków p/zapalnych,
Konkretnie jakie zioła?
A te preparaty osłonowe w stresie - te same, które wymieniłaś przy leczeniu czy jakieś inne?
ja akurat nie wiem czy mała ma wrzody ale jest takie prawdopodobieństwo
dostała ostatnio duzo leków w tym duzo p.zapalnych
przeszła operacje skretu okrężnicy - w sumie skonczyło sie tylko punkcją jelita w celu spuszczenia gazów ale na zdrowiu to sie na pewno odbiło
teraz wcina własną kupę i dodam ze pachnąca nie jest ale trudno mi stwierdzic czy jakos dobiega od normy
Na chorobę wrzodową stosuje się zioła działające przeciwzapalnie, osłaniająco i ściągająco: dziurawiec, rumianek, porost islandzki, prawoślaz, mięta pieprzowa, melisa, nasiona lnu.
Producent Pronutrinu firma BOEHRINGER INGELHEIM twierdzi, że 80 % koni cierpi na wrzody (nie w stopniu powodującym dolegliwości), Pronutrin podawany profilaktycznie działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zapobiega gwałtownemu spadkowi pH treści pokarmowej.
Przed wszystkim zdiagnozować! Zrobić gastroskopie, ponieważ sa różne stany wrzodów na które są różne lekarstwo - mniej i bardziej silne
Nie wiem dlaczego bez potwierdzającego badania podawane są leki na wrzody..ponieważ koń ma częste kolki..
teraz wcina własną kupę i dodam ze pachnąca nie jest ale trudno mi stwierdzic czy jakos dobiega od normy
a probiotyki nie pomogły?
pomogły ale się skończyły
dla tego pytam bo może sia inne środki które mogę podac zamiast probiotyków
a endoskopia jedynie w warszawie (w białymstoku nikt mi nie zrobi endoskopi do zołądka - już pytałam weterynarza)
do warszawy trochę za daleko jak dla mnie i za drogo
na razie robię wywiad na volcie 🙂
777,ciekawe czy "Nad Wigrami" mają endoskop
[quote author=BeAtra link=topic=1307.msg140280#msg140280 date=1231265301]
profilaktyka:
- przy przewidywaniu sytuacji stresowymi podawanie osłonowych preparatów przed, podczas i po - oraz przy podawaniu leków p/zapalnych,
Konkretnie jakie zioła?
A te preparaty osłonowe w stresie - te same, które wymieniłaś przy leczeniu czy jakieś inne?
[/quote]
z ziół osłonowo podaję przede wszystkim lukrecję, koper, miętę pieprzową, szałwię oraz wiązówkę błotną..
ale kobyła dostaje również kilkanaście innych ziół na schorzenia stawów i kopyt m.in. te które wymieniła espana
no i b.często - nawet codziennie - dostaje gluta z siemienia.
co do preparatów to jest kilka dostępnych na rynku - ja stosuję profilaktycznie osłonowo Absorbinę bo cenowo najbardziej mi odpowiada 😉
a osłonę robi dobrą bo np latem kobyła przez dwa miesiące musiała przyjmować silne leki p/zapalne - mocno "bijące" po wrzodach - a ten preparat zrobił skuteczną osłonę 🙂
777 może kup jej musli dla rekonwalescentów - takie które zawiera m.in probiotyki..
jeśli masz podejrzenie wrzodów to powinnaś to zdiagnozować czyli jednak zrobić gastroskopię..
Bardzo ciekawe informacje dot wrzodów są na stronie NENUC (Skandynawskiej Konferencji Odżywiania Koni)
http://www.nenuc.dkPotem wybrać Scientific Programme - Slides from NENUC|08: - 2008/Gastric ulcers
BeAtra, w jakiś ilościach te zioła i jak często - myślę o profilaktyce. I gdzie je kupujesz?
BeAtra
a te zioła to w jakich dawkach i czy wszystkie razem mieszasz
wsypujesz do paszy czy robisz wywar ...
jak pisałam - moja kobyła dostaje mieszankę kilkunastu ziół, poza wrzodami również na inne schorzenia więc raczej nie będę Wam pisać składu.
możecie wybrać i podawać jedno z ziół, możecie mieszać w równych proporcjach lub sobie przekalkulować z ludzkich dawek jeśli to ziółka "ludzkie" 😉
końskie zioła firmy Makana są dostępne np w Equiversum.pl i tam na opakowaniach jest dawkowanie dla koni.
ludzkie kupuję np tu:
http://www.dlapacjenta.pl/sklep/index.php/cPath/47_49http://www.domzdrowia.pl/c59,ziola.html?start_row=234profilaktycznie dawkuję 50 g suszu dziennie na konia o wadze 500 kg.
forma podawania różna - susz zielonych części roślin zwykle sypię do treściwego, mielony korzeń zawsze na mokro bo się mocno pyli.
często zaparzam i wlewam razem z fusami, albo zaparzam z meszem...
pytanie do kogos w temacie - czy wrzody moga byc przyczyna klopotow z przytyciem konia?? to wlasnie mi zasugerowal lekarz, patrzac tylko na konia, bez gastroskopii, bez badania krwi itd., i zalecil kuracje pronutrinem i ranigastem. I zastanawiam sie, czy to ma rece i nogi, czy nie bardzo...
cóż... mnie lekarz bez badań powiedział to samo podczas regularnych biegunek.
Już zamawiał leki za kilkaset zł...
co się okazało? Mimo regularności w odrobaczaniu jednak robaki...
Zanim cokolwiek zrobisz proponuje przebadać co się da 😉
czy wrzody moga byc przyczyna klopotow z przytyciem konia??
tak, jak najbardziej. jednym z widocznych objawów wrzodów jest to że koń pomimo podawania odpowiedniej dawki paszowej jest chudy.
Jednak nie wszystkie konie z wrzodami są chude.
Jaki Vet lub klinika na dolnym śląsku robi gastroskopię?
z tego co slyszalam, to kliniki na uniwerku, trzeba tam zawiezc konia, koszt okolo 1000 zl
byc moze tez xl vet w tyncu
odnawiam.
Czy ktoś przy wrzodach miał bóle w okolicy słabizny albo ziewanie?
i dlaczego wrzody na jelitach są nieuleczalne??...
<czekamy z Damperowskim na gastroskopie>
ja mam kobyłkę ktora miała wrzody żołądka.Czy nadal jest chora? nie wiem,bo po kuracji nie męczyłam jej badaniami a teraz wygląda przepięknie i widać ,ze dobrze się czuje.Wszystko zaczęło się od kolek.Po 4-tej kolce gdy zawiozłam ją do szpitala na Słuzewiec poprosiłam o dokładne badania konia.Była robiona gastroskopia (3lata temu koszt 300zl) wynik wrzody.Jej leczenie było utrudnione bo kobylka była wówczas zrebna.Kazano mi przez 2 tygodnie 2 x dziennie podawac 20 tabletek ranigastu,dostała tez jakies ziólka (ultraseraze Naf3) do tego 2x w tygodniu siemie no i zmiana paszy na Spilers z ziolkami.Od diagnozy i leczenia minęło 3 lata i odpukac klacz wygląda super i urodziła wspaniałego i zdrowego zrebaka.Ale ja do dnia dzisiejszego podaje jej 2 x w tygodniu siemię (mesz).Wrzody są bardźo niebezpieczne, nie leczone mogą zacząc pękać doprowadzając do wewnętrznego krwotoku a wtedy raczej jest juz za poźno na pomoc
Mój koń dostał wrzodów po operacji, ze względu na stres i leki. W klinice przez 2 tyg dostawał ludzki lek zawierający omeprazol, po czym już w domu jeszcze przez 3 tygodnie. Bardzo ważna u wrzodowców jest odpowiednia dieta. Absolutnie nie powinno podawać się owsa, gdyż on zakwasza żołądek, a co za tym idzie podrażnia wrzody. W trakcie leczenia koń powinien jeść pasze bez owsa i regularnie mesz (ja podaję w małej ilości codziennie) . Po pół roku miał zrobioną drugą gastroskopię i wrzody zniknęły, zostały tylko dwa ślady. Z tego co mi doradzono, to koń teraz może jeść nie więcej jak 2,5 kg owsa dziennie, który powinien być zobojętniany jakimś wapnem ( np. kredą pastewną ), a reszta dawki uzupełniana paszami bez owsa. Siano zarówno w trakcie leczenia jak i po , koń musi dostawać jak najczęściej, aby mógł cały czas coś żuć.
odnawiam.
Czy ktoś przy wrzodach miał bóle w okolicy słabizny albo ziewanie?
i dlaczego wrzody na jelitach są nieuleczalne??...
moja kobyła ma takie objawy przy ataku wrzodowym.
wrzodów w jelitach nie ma jak leczyć - leki i osłona błon śluzowych podane dopyszcznie albo tam nie docierają wchłaniając się w żołądku albo docierają w zbyt małych dawkach.
jak taki wrzód w jelicie się otworzy to praktycznie nie ma szans na jego zaleczenie 🙁