hej
Wlasnie mam to za sobą z tą różnicą że moją krajową jednostką reprezentacyjną jest FHAGBI a u Ciebie w Polsce ZHKFwP (miej na uwadze ,że proces może się róznić)
Rodowód - oryginal wysylasz bezposrednio do KFPS -uzupelniasz na odwrocie swoje dane jako nowego właściciela + dołączasz dokument TO 1
(application for change of ownership on registration paper)
I pisemną prośbę o wydanie loginu i hasła do strony KFPS
Wysylasz do:
Koninklijke verening Het Friesch Paarden-
Stamboek Oprijlaan
19205BZ
Drachten
Holland
Dostaniesz zwrot w postaci emaila z haslem i loginem z informacją ,że masz fakture do opłacenia -45 euro około + roczną Oplate cżłonkowską
W tym momencie kon juz bedzie w systemie widniał pod Twoim nazwiskiem dostępny w zakładce -My horse
Jak ją opłacisz to odeslą nowy rodowód do Ciebie
Teraz tak (nie wiem czy w polsce wygląda to tak samo -wiem że istnieje możliwość wymiany paszportu bezposrednio u KFPS ja jednak zdecydowałam się robić przez pośrednictwo FHAGBI bo równoczesnie informują DEFRA (Department for Environment, Food & Rural Affairs) o tym ,że zakupiłam konia itd a w UK masz po zakupie 28 dni na zgłoszenie zakupu po tym jak koń przekroczy granice -w innym wypadku groza jakies niebotyczne kary-także upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu).
Kopię nowego rodowodu wysyłam z paszportem do FHAGBI + wniosek TO2 (application for change of ownership on passport) + dowód wpłaty (jako gold member of fhagbi płacę tylko za wysyłke 7.40 GBP)
I oni już odsyłają do mnie uzupełniony paszport.
Mam nadzieje ,że to trochę rozjaśnia.
Tutaj znajdziesz wiecej informacji
https://koniefryzyjskie.org.pl/hodowla/poradnik/jak-zarejestrowac-kupionego-konia-urodzonego-zrebaka Mysle ze rejestrujac w ZHKFwP ,PZHK mozesz sobie juz darować ,prawdopodobnie robią to analogicznie do FHAGBI i DEFRA
Pochwal się pięknotą !🙂
Jaki wiek , płeć hodowla?