Jak myśmy mieli konie na trociach w Irlandii to dawaliśmy im trochę owsianki do przegryzienia i więcej siana, ale w siatkach - wtedy wolniej troszkę jedzą i mniej to wszystko jest roznoszne przez nie po boksie. Dla układu pokarmowego i dla zdrowia psychicznego wazne jest by koń coś skubał większą częśc dnia, więc jak dajemy mało sianka 2 razy dziennie, to trzymanie na trocinach lub torfie moim zdaniem jest złym pomysłem.
[quote author=k_oola link=topic=5633.msg387644#msg387644 date=1259056909]
I jeszcze jedna kwestia jak wasz konie reagowały na brak słomy? Mój ciągle coś tam szuka, grzebie a przy torfie nie będzie miał takiej możliwości..
[/quote]
Mój bardzo schudł po przestawieniu na torf.
Jeśli nie ma medycznych przeciwskazań dotyczących stania na słomie, ja bym konia nie przestawiała ze słomy na coś innego (mimo, że z torfu w tamtym konkretnym momencie byłam zadowolona, ale właśnie wynikało to z problemów układu oddechowego).
mam pytanie do zaawansowanych torfiarzy, od miesiaca konie z powodu sezonowego braku trocin postawiono w stajniach na , nie jest to ten torf profesjonalny dla koni i mam wrażenie, że ta ściółka bez przerwy jest wilgotna. Stajnia angielska nie należy do najcieplejszych dla koni dobrze ale czy to dodatkowo nie wyziębia boksów i jak się to ma do twardości rogu kopytowego. Klacze się w nocy kładą co widać po śladach na sierści ale leżą na wilgotnym podłożu i to mnie 👿 Czy to nie powinno być tak że torf powinien być suchy?
Odświeżam 💃
👀 Gdzie dostane torf? Okolice Warszawa/Legionowo :kwiatek:
Google zawiodło 😲
edit. Zamiast torf dla koni wpisałam ściółka torfowa 😡
Sprawdzałaś tutaj:
http://www.rsprodukter.pl/torfstro.htmlJak ja kupowałam, dowozili
Torf super sprawa tylk jeden istotny minus. Jak ktoś konia ma kłądzącego się , a nie derkowanego to musi się nastawiać na długiiieee czyszczenie/odklejanie konia. Ja poddałam się i kupiłam grubemu derke cienką na wierzch do sciurania w torfie
asds ale to wszystko zależy jak jest sprzątane w boksie .. przecież mam siwka i powiem Ci, że jak stał na torfie to był o wiele czyściejszy niż teraz jak ma w boksie trociny.
osobiście torf polecam - na wiosnę na 100 % do niego wrócę.
Ktoś zna? 👀 TORFHURT
Ja przy nastepnym wybieraniu przestawiam na torf.
U nas torf jakoś ponad tydzień- w życiu nie widziałam tak miękkiej i elastycznej ściółki, mi się szalenie podoba.
Dramka kwiatki na tym torfie biędziesz hodować 😎 ?
z tego co wiem, jedyną firmą, która sprowadza typowy torf dla koni jest rsprodukter... ale może się mylę 🤔
faktycznie - ale zastanawiam się skąd taka niska cena ? ktoś zna ten torf ? jakieś opinie ?
torf świetna rzecz, pod warunkiem że jest suchy (w byłej stajni kupowali zwykły ogrodowy i wsypywali dość skąpo po tygodniu można było przekopać szpadelkiem ogródek robił się mokry śmierdzący i ciężki do usunięcia)
tak na serio to świetnie chłonna ściółka, miękka i ciepła a latem chłodna i wydaję mi się że bardziej ekonomiczniejsza od trocin(zależy też od sprzątania w boksie) do boksu 3x4 wsypywałam 6 worków 80l według mnie tworzyła się optymalna warstwa z lekkim dosypywaniem po sprzątaniu wystarczało na miesiąc w zimie, oczywiście koń dostawał na przegryzkę słomę.
O torfie z linku powyżej słyszałam niezbyt pochlebne opinie - niewydajny i wręcz taki "kwiatkowy" - mokry i zbijający się. Zniechęciło mnie to skutecznie do zakupu.
[quote author=zielona_stajnia link=topic=5633.msg843370#msg843370 date=1294438800]
O torfie z linku powyżej słyszałam niezbyt pochlebne opinie - niewydajny i wręcz taki "kwiatkowy" - mokry i zbijający się. Zniechęciło mnie to skutecznie do zakupu.
[/quote]
tak jak myślałam.
torfu typowo ogrodniczego jest naprawdę dużo na polskim rynku - i jak wiadomo nie nadaje się na ściółkę do boksu.
ja tam wolę kupić oryginalny i mieć pewność, że trawa kucowi w boksie nie wyrośnie 💃
torf z linku: przeprowadziłam śledztwo- jest to torf ogrodniczy z Litwy, facet taki sam sprzedaje do celów ogrodniczych właśnie i to taniej. Wydaje mi się, że najlepszy torf i w najlepszej cenie ma rsprodukter, sprawdziłam i mogę polecić. Tylko torf to zdecydowanie na cieplejszy sezon jeśli koń stoi w stajni angielskiej, w zimie zamarza niestety 😕
lepsze są trociny.
To odpada.
Zastanawiam się jeszcze nad ściółka lnianą.
Dramka chyba forumowa paa stoi na ściółce lnianej, spytaj się bezpośrednio.
Torf czy ściółka lniana wychodzi taniej?
Jak to taniej - bela torfu jest droższa ? Mniej wychodzi go na ścielenie?
[quote author=zduśka link=topic=5633.msg842797#msg842797 date=1294421546]
asds ale to wszystko zależy jak jest sprzątane w boksie .. przecież mam siwka i powiem Ci, że jak stał na torfie to był o wiele czyściejszy niż teraz jak ma w boksie trociny.
osobiście torf polecam - na wiosnę na 100 % do niego wrócę.
[/quote]
Sprzatane w boksie codziennie, ale koń jets problemowy. Z umiowaniem rozkopuje swoją kupe w torfir i nastepnie się w nią w nocy kładzie i lezy do rana 🙁
Bela lnianej 36 zł, a torf jest tańszy z tego co kojarze. Tak mi też mówiła nasza wet, że torf wychodzi najtaniej w scieleniu że wszystkiego.
No ja właśnie dostałam cennik - 36,50 + 7% vat + dowóz i po 1 stycznia podwyżka to za torf, a bela lnianej 36 z przesyłką. Dlatego pytam, bo już myślałam, że mniej się zużywa torfu.
Na allegro była za 20. Torf raczej taniej, bo znam już kilka stajen co nie chcą teraz mieć konie na slomie, przezrucaja się na torf, plus za dopłatą mogą być trociny. A sciolka lniana jest w miarę porównywalna do trocin. Może poszukaj jakiegoś innego dostawcę?
Na allegro te za 20 to badziewie ogrodnicze. Jedynie RSprodukter znalazłam i taki cennik mi przysłali. Może ktoś ma innego dostawcę (poza dwoma powyższymi)?
Może pomecz Burzę na pw, żeby się spytała w swojej stajni u wlascicelej. 🙂 Wątpię że płacą 36 i sciela w cenie pensjonatu, przecież to można zbankrutować.
Znalazłam jeszcze takie coś:
http://hhb.co/sciolka-torfowa.html - tylko oni to chcą 60 zł netto za balot 🤔.
Idę męczyć Burzę 😉
Jeśli chodzi o koszty przy torfie to naprawdę nie są takie ogromne. Główny koszt to początek gdzie w zależności od wielkości boksu trzeba wsypać 3-4 baloty. Następnie uczymy stajennego jak sprzątać i dosypujemy 1 balot raz na miesiąc mniej więcej.