Witam, powiem Wam, że z umaszczeniami srebrnymi nie jest tak prosto🙂 Ich identyfikacja fenotypowa jest trudna, nie każdy koń wyglądający na srebrnego nim będzie. Prowadzę badania w kierunku umaszczeń kremowych i srebrnych. Dlatego szukałam wśród koni w Polsce osobników posiadających pewne cechy zewnętrzne. Jeżeli chodzi o gen srebrny szukałam głównie koni zimnokrwistych ze względu na wzmianki w literaturze, że tam można spotkać takowe osobniki. Znalazłam kilka sztuk za które dałabym sobie rękę odciąć, że są srebrne, a jednak nie były:P
To przykład ogier BUTROS F podejrzewany o umaszczenie karo-srebrne, jednak jest pięknym brudnym kasztanem🙂
Widziałam w poprzednich postach kontrowersje dotyczące szarej grzywy u kasztanki. Badałam podobnego konia i jest jednak kasztanem. Czyli zdarza się szara grzywa u kasztanów. Oto jego zdjęcie:
Pasjonata-benny
Jednak moje poszukiwania nie okazały sie bezowocne🙂 4 osobniki typu szlachetnego uratowały dochodzenie🙂.
Gniado-srebrny Rokosz opisany jako kasztan, na którego wcale nie wygląda. Dzięki niemu trafiłam na resztę🙂
Również gniado-srebrny Faks, opisany jako gniady:
Gniado-srebrna Rozeta w paszporcie gniada:
Ostatnia klacz Roksana opisana jest jako jasny kasztan w siwiźnie. Należałoby dodać tylko, że jest nosicielką genu srebrnego 🙂, bo nie wyróżnia się umaszczenia kasztanowato-srebrnego.
Wszystkie te 4 konie są: pełnym rodzeństwem (Rokosz, Roksana, Rozeta) lub pół rodzeństwem (Faks) po jednej klaczy Rosa (na pierwszym planie) :
Najprawdopodobniej była ona umaszczenia gniado-srebrnego, homozygotyczna pod względem genu srebrnego.
Wśród koni zimnokrwistych badania wykazały dość dziwna anomalię, a mianowicie na 22 konie zimnokrwiste (prawie wszystkie opisano jako różnego rodzaju kasztanowatości) 9 z nich okazało się gniade bez genu srebrnego. Nie wykazują tego fenotypowo.
Przykład kolejno ogier: Bokser, Garden, Gwardzista, Luran, Mat
Może to świadczyć o innej mutacji genu srebrnego ( jest ich co najmniej 5) występującej u koni zimnokrwistych.
Przepraszam za obszerność, może komuś się przyda coś z tego🙂 Pozdrawiam