Maści i odmiany

edzia69   Kolorowe jest piękne!
19 sierpnia 2012 05:47
gniadosrebrny jak byk
grullo to myszaty a nie srebrny
srebrny to silver dapple
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
19 sierpnia 2012 10:42
emptyline, ciężko mi się doszukać u niego gniadego 😉

W maściach srebrnych ciemny pigment (czarny) zostaje rozjaśniony.  Często właśnie mylono (w sumie dalej tak jest) gniado-srebrne jako kasztanowate z jasnym włosiem.
Witam, powiem Wam, że z umaszczeniami srebrnymi nie jest tak prosto🙂 Ich identyfikacja fenotypowa jest trudna, nie każdy koń wyglądający na srebrnego nim będzie. Prowadzę badania w kierunku umaszczeń kremowych i srebrnych. Dlatego szukałam wśród koni w Polsce osobników posiadających pewne cechy zewnętrzne. Jeżeli chodzi o gen srebrny szukałam głównie koni zimnokrwistych ze względu na wzmianki w literaturze, że tam można spotkać takowe osobniki. Znalazłam kilka sztuk za które dałabym sobie rękę odciąć, że są srebrne, a jednak nie były:P
To przykład ogier BUTROS F podejrzewany o umaszczenie karo-srebrne, jednak jest pięknym brudnym kasztanem🙂

Widziałam w poprzednich postach kontrowersje dotyczące szarej grzywy u kasztanki. Badałam podobnego konia i jest jednak kasztanem. Czyli zdarza się szara grzywa u kasztanów. Oto jego zdjęcie:
Pasjonata-benny

Jednak moje poszukiwania nie okazały sie bezowocne🙂 4 osobniki typu szlachetnego uratowały dochodzenie🙂.
Gniado-srebrny Rokosz opisany jako kasztan, na którego wcale nie wygląda. Dzięki niemu trafiłam na resztę🙂

Również gniado-srebrny Faks, opisany jako gniady:

Gniado-srebrna Rozeta w paszporcie gniada:

Ostatnia klacz Roksana opisana jest jako jasny kasztan w siwiźnie. Należałoby dodać tylko, że jest nosicielką genu srebrnego 🙂, bo nie wyróżnia się umaszczenia kasztanowato-srebrnego.

Wszystkie te 4 konie są: pełnym rodzeństwem (Rokosz, Roksana, Rozeta) lub pół rodzeństwem (Faks) po jednej klaczy Rosa (na pierwszym planie) :

Najprawdopodobniej była ona umaszczenia gniado-srebrnego, homozygotyczna pod względem genu srebrnego.

Wśród koni zimnokrwistych badania wykazały dość dziwna anomalię, a mianowicie na 22 konie zimnokrwiste (prawie wszystkie opisano jako różnego rodzaju kasztanowatości) 9 z nich okazało się gniade bez genu srebrnego. Nie wykazują tego fenotypowo.
Przykład kolejno ogier: Bokser, Garden, Gwardzista, Luran, Mat

Może to świadczyć o innej mutacji genu srebrnego ( jest ich co najmniej 5) występującej u koni zimnokrwistych.
Przepraszam za obszerność, może komuś się przyda coś z tego🙂 Pozdrawiam
edzia69   Kolorowe jest piękne!
19 sierpnia 2012 16:36
Kolejny raz potwierdza się zasada,że niczego nie można wiedzieć na pewno. Rozumiem,że robicie badania DNA i na tej podstawie ustalacie maści?
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
19 sierpnia 2012 16:57
Po.co przepraszać za obszerność.  Fachowej wiedzy nigdy niezawiele ^^
Czy będą dostępne gdzieś wyniki badań? Z miła chęcią przeczytam więcej. 😉
Severus   Sink your teeth into my FLESH
19 sierpnia 2012 17:45
Ale numer  😲 A czy te poszczególne mutacje da się odróżnić "na oko"? Cz fenotypowo są identyczne?
super post ! nie przepraszaj za obszerność!

Skoro juz o dziedziczeniu mowa. Słyszałam gdzies ,że siwa klacz pokryta izabelem, może dać izablea o ile miała ojca/matkę kasztana.
Czy to kolejny mit, czy rzeczywiście od siwej klaczy może wyjśc jakieś masciowe cudo ?

Ktoś gdzieś wstawiał taką zagraniczną stronę z krzyzówkami, ale  nie mogłam znaleźć.
19 sierpnia 2012 18:06
Jak najbardziej moze 🙂 Jeśli choć jeden z rodziców klaczy był kasztanem (lub miał gen "kasztanowaty" i go przekazał) może wyjść z takiego kojarzenia źrebak izabelowaty.

Jeden warunek: klacz nie może być homozygotą dominującą pod względem genu siwizny.
Severus , czyli trzeba by było zrobic badanie markerów genetycznych i potwierdzić,że klacz jest heterozygotą tak?

A jak to się rozkłada procentowow przypadku heterozygoty?
19 sierpnia 2012 18:24
Wiesz jaką maść miała klacz zanim wysiwiała? Pomogło by mi to w ocenieniu szansy na poszczegolne masci 🙂

Homozygotą MOŻE być, jeśli miała dwoje rodziców siwych.
Mogę wstawic zdjecie, bo dostałam skan ,jak byla źrebakiem.
Matka siwa w hreczce, ojciec  kasztan (reszta w paszprocie tez kasztanowa  )
Kobyła też jest siwa w hreczce.
19 sierpnia 2012 18:39
Kurczę, mój telefon nie chce wyświetlić zdjęcia :/

Więc napiszę tak: jeśli kobyłka jest pod spodem kasztanką, to szansa na izabela wynosi 1/4, na kasztana 1/4, na siwego 1/2.

Jeśli jest gniada lub kara, szansa na izabela wynosi 1/8, ale mogą wystąpić też takie ciekawostki jak jeleni i smoky black. Zawsze 1/2 jest na siwego.

Żeby to precyzyjnie określić trzeba by poznać genotypy rodziców.
Dziękuję  :kwiatek:
Poprawiłam zdjęcie, może teraz coś zobaczysz.
19 sierpnia 2012 18:47
O, teraz widzę 🙂 Nie ma czarnych nóg, więc kasztanka. Chyba że taki zakamuflowany gniady z bardzo nisko zaczynającymi się czarnymi włosami na kończynach.
Ma czarną grzywe i czarne stawy. Ale wysokie białe skarpetki na tyłach.
Naczytawszy się tego watku ma maśc cięzką do określenia :P
19 sierpnia 2012 18:54
Czyli jednak gniada. U kasztanów nie ma czarnego barwnika we włosach. Czyli na izabela 1/8.
Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie 🙂
19 sierpnia 2012 19:19
Nie ma sprawy, cieszę się że mogłam pomóc 🙂
Bischa   TAFC Polska :)
19 sierpnia 2012 20:08
W takim razie, skąd ta pewność, że koń Kayry jest srebrno-gniady? Nie widzę czarnych kłaków na nogach, grzywa srebrna.
Pytam z czystej ciekawości, nie po złości :kwiatek:. Może czegoś ciekawego się dowiem?
Aien ma klacz pogrubioną, która wygląda na konia z genem srebrnym. Ciekaw jestem czy ma ten gen, czy tylko wygląda 😉

edit: dodaje cytat
Mam dla Was zagadkę, bo sama nie potrafię jej rozwiązać. Pokażę Wam moją klacz, aktualnie ma 8 lat, i ciemnieje mi z roku na rok. Gdy ją kupowałam była jasnym kasztanem z białą grzywą, białymi chrapami i białymi nogami.. Jak można zauważyć, nogi ma szaro-czarne, chrapy ciemno szare (akurat na zdjęciu nie widać, ale na awatarze tak), a na grzywie przy kłębie mamy pasmo czarnych włosów (których wcześniej nie było). Można zauważyć twprzenie się takich ciemniejszych jabłek na sierści. Dodam jeszcze, że na obu skarpetkach od tyłu pod pęciną ma po czarnej kropce. Matka ciemny kasztan (znałam osobiście, kolor ciemna czekolada. dawała właśnie źrebaki ze skarpetkami i jakby starantowaceniem na tychże skarpetkach), ojciec podobno był jasnym kasztanem. Oto moja półzimnokrwista Niunia:

nie cytuj fot!  🤬
CZESIO, nie widze problema hahaha, ale ten cremello prawdopodobnie zostanie sprzedany do holandi, ale na pocieszenie mam kilka bardzo dobrych ogierów izabelowatych bo te najlepsze zostawiam dla siebie
Kayra   Kucusiowy wariat :P
19 sierpnia 2012 20:31
Bischa, też sama jestem ciekawa.
Dodam że mój kucyk pochodzi z tej samej hodowli co wymieniony przez yawa2, Pasjonata Benny.
edzia69 tak robimy badania DNA w kierunku ustalenia genotypu, ale konie do badań wybierane na podstawie fenotypu.

Miyako wyniki na pewno będą dostępne w UR Kraków🙂 Na razie praca jest napisana, ale czeka na poprawki i opis z laboratorium🙂

Severus  odkryto 5 zmian nukleotydowych związanych z Z, które dzielą się na dwie grupy: jedna włosie rozjaśnia do białego, a druga posiada włosy białe i czarne (grzywy i ogona). 
Możliwe, że takowe działają u tych ogierów dlatego nie wyglądają jak gniade. Odsyłam do artykułu na ten temat :
Two SNPs in the SILV gene are associated with silver coat colour in ponies.
Reissmann M, Bierwolf J, Brockmann GA.

Jeżeli chodzi umaszczenia jest wiele artykułów i książek🙂 zachęcam do czytania🙂 Polecam Eqiune Color Genetic Sponenberga bardzo fajnie napisana, ale zależności od edycji niektóre dane są stare.

Myślę, że w niedługim czasie jeżeli ktoś jest zainteresowany badaniem genetycznym, będzie ono dostępne w Polsce🙂 UP Poznań przymierza się do tego, walczą o jakiś certyfikat, czy pozwolenie na świadczenie takich usług.

yawa2, ten artykuł o snipach ma darmowy dostęp tylko do streszczenia.
Tym niemniej zainteresowani zawsze mogą napisać do autora korespondencyjnego, żeby przysłał pdfa.

Przywilejami studiowania jest bezpłatny i pełny dostęp do kilku takich baz danych 😀 Jakby ktoś chciał, to mogę udostępnić jak je znajdę u siebie na dysku. 😉
20 sierpnia 2012 08:05
Bischa - tak jak napisała yawa2, u koni srebrnych czarny pigment może być rozjaśniony i wtedy faktycznie trudno się go doszukać 🙂

yawa2 - dziękuję za odpowiedź i czekam na dalsze wieści :kwiatek:
Bardzo ciekawe wypowiedzi

Wklejam foto ogiera Bonair zimn, którego maść zawsze mnie zastanawiała, co Wy na to ?

emptyline   Big Milk Straciatella
20 sierpnia 2012 10:51
Ojej, jakie pasemka, może on jest po prostu srokaty?

Patrząc na powyższe posty, Kayra, chyba jednak masz kasztana. Nie mniej jednak, dalej jeśli chodzi o fenotyp, wygląda na srebrnego. 🙂
yawa2 Miło tu widzieć rodzinkę Rosy  🤣 Można wiedzieć jak "wpadłaś na ten ślad"?
Pursat   Абсолют чистой крови
20 sierpnia 2012 13:02
montana, jak wygląda z drugiej strony?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się