licencje jeździeckie w Niemczech

Witam wszystkich !
Niedługo wyjeżdżam do Niemiec do pracy. Ze sobą zabieram konia, ponieważ zostaję tam co najmniej 2 lata. Mam pewien problem. W tym czasie chciałabym rozwijać swoją karierę jeździecką.
Tutaj mam tylko brązową odznakę jeździecką, startowałam na zawodach. Niestety nie wiem jak to wygląda po niemieckiej stronie. Czy również są odznaki jeździeckie czy może licencje. Czy moja "brązowa" będzie miała jakieś znaczenie? Czy są jakieś jej odpowiedniki? O co trzeba się ubiegać, aby startować w zawodach? Czy może któraś z was startowała w Niemczech ❓ ❓
Z góry dziękuje za odpowiedzi  😉
Sa odznaki i sa klasy sportowe. Mozesz jezdzic na tak zwanej "Gastlizenz"- licencji goscinnej, ale to ma ograniczenie do maksymalnie 8 startow w roku i kosztuje tez troche. Drugim wyjsciem, zalecanym w przypadku jesli jak piszesz zostajesz min. 2 lata, jest wystapienie o "Jahreslizenz", licencje roczna, ktora maja wszyscy zawodnicy niemieccy, ale do tego sa juz potrzebne troche inne rzeczy niz do pierwszej. W obu przypadkach wymagana jest zgoda rodzimego zwiazku jezdzieckiego na Twoje starty za granica - to kosztuje w tej chwili chyba 100 euro na rok.
Pozniej  moge cos dopisac jakby co - teraz ide ogladac siatkowke 😀😀😀
Startowała. 😉 Jeżeli nie wykupisz "Gastlizenz", na którą powinnaś mieć zgodę PZJ i określoną polską klasę sportową, wtedy rejestrujesz się w FN. Ale żeby się zarejestrować, musisz mieć przynależność klubową w Niemczech. Startujesz wtedy z poziomu klasy sportowej VI, czyli najniższej - możesz uczestniczyć tylko w konkursach E (czyli L) i Reiterwettbewerb (niżej niż E). W Niemczech zarówno Reiterwettbewerb, jak i E jaki i A (czyli polskie L i P ) jeździ się w zastępie. Jeżeli chcesz wiedzieć coś konkretnie - napisz. 🙂
Jak to w zastępie?
Czyli mogę wstąpić do niemieckiego związku jeździeckiego nie mając obywatelstwa, ani nic takiego?
Bo to 100euro trochę mnie zabiło.  😫
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
08 września 2009 12:08
Karmelita, chodzi o ujeżdżenie, a nie skoki.
In.   tęczowy kucyk <3
08 września 2009 14:11
Konkurs uj w zastępie?!  🤔 🤔
Tak, w zastępie 🙂
Don_pedro podejrzewam ze znasz niemiecki 😉 tutaj masz wszystko wyjasnione 😉

https://www.pferd-aktuell.de/TOP-FN-Services/Turniersportservice/Turniersport-Reiten-/-Fahren/Gastlizenz-/-guest-licence/-.4442/Gastlizenz-/-guest-licence.htm

Tak - nizsze konkursy w ujezdzeniu, czy tez konkursy dla mlodych koni i poczatkujacych jezdzcow sa jezdzone w zastepie. Jak to przykladowo wyglada widac tu:

Mozna je jechac w 2,3 lub 4 konie - zalezy ile jest na liscie i jaki numer sie akurat ma.
Jest na YT sporo filmikow z takich konkursow 😉

Aaaa i zapomnialam najwazniejsze  😂 😂 tez startowalam   w Niemczech ❗

Zabiło mnie bo w Polsce to dużo więcej kosztuje. Coś o tych zastępach słyszałam 😉
Aaaa i dzięki za linki 😉
Nie ma za co 😉

Jakby co to pytaj dalej 😉

P.S. W jakie rejony jedziesz, jesli mozna spytac ??
Możesz tez startowac w zawodach organizowanych przez LPO. Mi wystarczyła do tego tylko przynależnosc klubowa (niemiecka). Jeździłam do L( naszej N) w ujeżdżeniu. Nie musiałam załatwiac zadnych papierów z polski, ani licencji, bo tam to nie ma znaczenia.
Tyle ze te konkursy, ktore mozna jezdzic bez licencji, nie licza sie ani do wyzszej licencji, ani do punktow rankingowych. To zalezy, co kto chce. Te konkursy sa kategorii C. 🙂
To fakt, ale postartowac można 😉
CZUBEK,
uprzejmie prosze o zapoznanie sie z regulaminem i specyfiką tego forum!!
bo będzie BAN

dodo
dowcipna jesteś!
Flensburg.
to ja wiem! od zawsze  🤣
ale co wam się nie podoba??? 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się