Stajnie na Śląsku
malaga tych z rekreacji 😉 ewentualnie można wydzierżawić konia jak jest i z nią trenować 🙂
malaga tych z rekreacji 😉 ewentualnie można wydzierżawić konia jak jest i z nią trenować 🙂
To odpada, dzięki raz jeszcze 🙂
malaga, ale całkiem fajne te koniki rekreacyjne są. 🙂 I te treningi indywidualne są naprawdę porządne, z treningu na trening jestem coraz bardziej zadowolona z tego jak takie zajęcia wyglądają. 🙂
Bardzo dobre wrażenie z treningów indywidualnych miałam też w Jokarze w Mysłowicach.
A co do Twojego pytania, to w Horrs w Jaworznie są dobre jazdy, tylko teraz jest tam lekkie przemieszanie z instruktorami i wiem, że też cennik mają zmieniać, więc zobaczymy co wyjdzie. Ale konie zadbane, bezpieczne, ładna duża hala. Ja tam byłam kilka razy na indywidualnych treningach i 2 razy na rekreacji (nigdy nie było więcej niż 3 osoby) i było spoko.
malaga, ale całkiem fajne te koniki rekreacyjne są. 🙂 I te treningi indywidualne są naprawdę porządne, z treningu na trening jestem coraz bardziej zadowolona z tego jak takie zajęcia wyglądają. 🙂
Dzięki, ale znam tamtejsze konie i mając porównanie z tym, co jest w innych miejscach - nie jestem tak pozytywnie nastawiona ani do koni (w porównaniu do np. Arabki w Mysłowicach jest niebo a ziemia...), ani do jakości sprzętu, ani do atmosfery tam panującej 🙁 A generalnie chodzi mi też w tym pytaniu o osobę, która się wcześniej nieco zraziła do jeżdżenia i musi mieć naprawdę miłe, bezpieczne warunki, a do tego wcześniej jeździła już sporo lat i ma jednak też w głowie inne warunki.
Bardzo dobre wrażenie z treningów indywidualnych miałam też w Jokarze w Mysłowicach.
A co do Twojego pytania, to w Horrs w Jaworznie są dobre jazdy, tylko teraz jest tam lekkie przemieszanie z instruktorami i wiem, że też cennik mają zmieniać, więc zobaczymy co wyjdzie. Ale konie zadbane, bezpieczne, ładna duża hala. Ja tam byłam kilka razy na indywidualnych treningach i 2 razy na rekreacji (nigdy nie było więcej niż 3 osoby) i było spoko.
A w Jokarze jak to wygląda? Ile mają koni do jazd, dzieje się coś konkretniejszego pod kątem ujeżdżenia?
W jakim sensie to przemieszanie z instruktorami?
Pomocy! Od dobrego miesiąca szukałam jakiegoś koniska do dzierżawy, czegoś miłego do jazdy, bez piruetów, pasaży metrowych skoków itp. No i kicha... Jeżeli koń już był ok, to zazwyczaj brak hali, co przy takiej pogodzie jaką mamy teraz jest trudne do przeskoczenia. I teraz pytanie. Czy jest może jakaś osoba udzielająca treningów na własnym koniu w okolicach Jaworzna (im bliżej granicy z małopolską tym lepiej)? I jak wyglądają treningi w Arabce? Słyszałam pozytywne opinie, ale nigdy żadnych szczegółów. Czy ktoś mnie uratuje?
O Arabce jest co najmniej kilka postów na ostatnich stronach. Treningi w Arabce z Panią Agnieszką są super, jeździsz albo elementy ujeżdżeniowe albo można też ćwiczyć jazdę w damskim siodle. Nie ma obijania się, to godzina spędzona na porządnej pracy. Konie dobrze wyszkolone. Treningi w grupie ok.3-4-osobowej. Jak masz jakieś konkretne pytania, to zadaj je tutaj albo na priv.
Czy ktoś się orientuje, co się obecnie dzieje w stajniach:
- w Dąbrowie Górniczej,
- Dakar w Sarnowie,
- Cisówka w Imielinie,
- Horrs w Jaworznie,
- Stajnia u Michała - Góra piasku - Jaworzno?
Da się tam sensownie pojeździć, są jakieś treningi indywidualne/grupowe w kierunku ujeżdżenia? Jakie są konie i stan sprzętu? Chodzi mi o coś, co pozwala na luzie poćwiczyć dobry dosiad, bez ambicji sportowych i kogoś, kto spokojnie tłumaczy, a do tego konie są zadbane i sprzęt się nie rozlatuje.
Stajnia u Michała- jazdy prowadzi jego córka Kasia, konie normalne dobrze odżywione, jazdy miłe i bezpieczne - nie ma tu pseudosportu, ani przepychanek-jest normalnie. Polecam spróbować, wydaje mi się, ze jeśli chcesz pojeździć i miło spędzić czas to będziesz zadowolona. 🙂
Uprzedzając- więcej o rekreacji ci nie powiem bo jestem tam pensjonatem, ale mowie-wygląda to normalnie 🙂
SparkHope, dzięki za info 🙂
Cisowka Imielin- nie prowadzimy rekreacji 😉
W jakiej cenie prowadzone są treningi w Arabce?
75 złotych za 60 minut z Panią Agnieszką.
Raz w życiu miałam indywidualny 😉 generalnie jest za dużo ludzi w większości sytuacji, żeby mógł być indywidualny. Ale każdemu jest poświęcana uwaga i Pani Agnieszka ma głowę niczym radar 😉
Przypadkiem znalazłem:
https://www.olx.pl/oferta/boksy-CID619-IDvjvTd.html#9700585f6b
Jakby ktoś chciał się na to skusić, to niech usiądzie i poczeka, aż mu przejdzie.
Czu u Cichoniów jest możliwość treningów indywidualnych?
Donia Aleksandra, a jak inaczej? XD
Olson pewnie chodziło że na ich koniach 🙂
Donia Aleksandra z tego co mi się wydaje to nie mają koni do treningów dla osób z zewnątrz
[quote author=mała mi link=topic=1780.msg2814245#msg2814245 date=1538726369]
Jestem z Katowic więc stajnia do 50km była by ok. Ale za dobra opiekę i warunki nie ma problemu jeżeli będzie dalej. Koń jest dzieciakiem i głównie ma spędzać czas na pastwisku.
[/quote]
Polecam stajnie w Jaworznie -Góra Pisku. Duże pastwiska. Konie podzielone na dwa stada- klacze i wałachy.
Mój smrodek jest tam od września i jesteśmy zadowoleni 🙂
Plus koń będzie miał towarzyszy w podobnym wieku bo sa tam dwa 2,5 latki, mój 3,5 roczniak i potem już 6 😀
Stadko bardzo fajne i spokojne. Koń nie wraca poturbowany, na pastwisku też rzden koń nie gania - dla mnie było to ważne bo mój to taka ciapa- chłopiec do bicia 🙄
temat bumerang... stajnia dla emeryta - okolice Gliwic, Rybnika, Tarnowskich Gór
Znajomi przeprowadzają się na Śląsk i rozglądają się za stajnią dla emeryta, może ktoś ma coś godnego polecenia?
Stajnie z listy z początku wątku już przejrzane, te z katalogu również, wątek przewertowany...
Wymagania (chyba) niezbyt duże:
- pastwiska, na których jest trawa i konie chodzą w stadzie
- w miarę fajne tereny
- karmienie min 2 razy dziennie
- normalni właściciele 😉
- cena ok 600zł
Ktoś coś, cokolwiek?
Tabun - nie ma pastwisk (tylko w sezonie), konie chodza w stadzie po bardzo dużym wybiegu. Karmienie treściwym 2razy dziennie, sianem trzy. Cena około 600zł. Nie wiem czy się nie zmieniła od czerwca odkąd Kasta niezyje.
Dla emerytów polecam edit: bo cóż, tak sie zmieniło na negatywnie, że nie polecam. będzie sie na wiosne rozbudowywało 😅 (ale tylko o 4 boksy, więc zostaną 2 wolne)
Czy znajdę tu kogoś kto stoi w stajni Kumminui 🤔 🙂
EDIT: NIEAKTUALNE - UDAŁO SIĘ I ZMIENILIŚMY LOKUM 😉
Cześć,
Szukam stajni dla emeryta z RAO. Okolice Bytomia, Będzina, Tarnowskich Gór, Radzionkowa, Piekar Śląskich. Może być dalej pod warunkiem, że jest w miarę spoko dojazd (komunikacja miejska), ale wszystkie oferty biorę pod uwagę, może dorwę autko 🙂 Mogą być też stajnie przydomowe
Wymagania:
Stajnia z obsługą mającą pojęcie czym jest RAO i jak należy obchodzić się z chorymi końmi (m.in. moczenie siana, ściółka z trocin lub inna niż słomiana, nie ścielenie i nie machanie miotłą w otoczeniu konia)
Dużo pastwiska i jak najdłuższy dostęp do niego
Boks angielski lub stajnia wolnowybiegowa
Jestem zielona odnośnie stajni w tym rejonie, więc liczę na pomoc, gdzie bez obaw mogę podrzucić mojego starucha 🙂
Czy znajdę tu kogoś kto stoi w stajni Kumminui 🤔 🙂
My 🙂
Bąbolada
Fryga w Siewierzu idealnie spełnia te warunki :kwiatek:
Przejrzałam Frygę - autem jeszcze oki, ale na razie go nie mam i nie wiem kiedy będzie, a komunikacją wychodzi ode mnie prawie 2,5h, więc za daleko 🙁
Staram się szukać czegoś do max. 1,5 h w trasie komunikacją
Wstępnie przejrzałam bazę re-volty i szukałam opinii, ale widzę głównie starsze w tym wątku i nie wiem czy baza jest na bieżąco aktualizowana.
Może ktoś ma aktualne informacje dot. pensjonatów i ich cen w takich miejscach jak:
- John West Ranch w Zabrzu
- Stolarzowice w Bytomiu (jak z pastwiskami? cena ze strony [720 zł/mc] aktualna?)
- Zielona Górka w Bytomiu
- Iskra w Tarnowskich Górach (teraz Anais?)
- Jagodowa w Tarnowskich Górach
- Na Górce w Zbrosławicach
- Preria w Wilkowicach
- Areta w Chorzowie
- Zendek w Zendku
- Siwy Koń w Chorzowie
Warunki nadal te same - miejsca dla emeryta z RAO z możliwością długiego wypasu na dużym terenie i boksem angielskim/stajnią wolnowybiegową bez słomy.
Może jest coś jeszcze wartego uwagi? :kwiatek:
Sprawdź Zieloną Dolinę z Przezchlebia (dziewczyny przeniosły się tam z Bytomia wspomniana Zielona Górka). Ludzie z końmi mającymi problemy z drogami oddechowymi chwalą 🙂
Pisałam do nich jeszcze zanim ogarnęłam jak daleko to ode mnie 🤣
Niestety nie mają wolnych miejsc 🙁
Ale coś w tym klimacie bardzo by mi odpowiadało
Edit: Zielona Górka ma komplet
Edit 2: Stolarzowice mają komplet + gdyby kogoś interesowało to cena ze strony jest aktualna i konie stoją na słomie, trociny we własnym zakresie
Edit 3: John West Ranch komplet + ściółkę mają mieszaną (trociny ze słomą), boksy będą wolne dopiero po wyźrebieniach
Edit 4: Preria ma komplet
Edit 5: Anais (Iskra) nie ma wolnych miejsc
Edit 6: Jagodowa nie ma boksów angielskich
Edit 7: Salopa wolne miejsce w boksie angielskim dopiero za jakieś 2 miesiące, konie stoją na słomie
Edit 8: Na Górce w Zbrosławicach nie ma wolnych miejsc
Ja sobie chwalę Wichrowe Wzgórze koło Rybnika, zadbane pastwiska, latem konie 24h/doba na dworze, zimą chowane na noc, w dzień ze stałym dostępem do siana, ciągły dostęp do świeżej wody, właściciel bardzo dba o konie, boksy codziennie sprzątane, lizawki, poidła, dla konia idealne warunki, brak hali, ale za to są świetne tereny, kilometry lasów 🙂
Za daleko dla mnie 🙁
Niestety nadal szukamy stajni
Możesz też sprawdzić Rancho Leśna w Zabrzu, mają boksy angielskie i długi wypas.