Jakie jest prawdopodobieństwo, że od wysłodków niemelasowanych okrutnie spadła jakość rogu kopytowego? Zaczęłam podawać mojemu 66% folbluta wysłodki jakieś 2-3 miesiące temu i choć nigdy wcześniej nie był to okaz zdrowych i mocnych kopyt, to tej wiosny posypały mu się wręcz niebezpiecznie. Zaczęłam mu teraz podawać suplementy na kopyta, ale się zastanawiam, czy może to być wpływ wysłodków.
KOń: wzrost około 171cm, 6 lat, na moje oko 520kg.
dostaje od 2-3 miesięcy dwa razy dziennie paszę treściwą w następującej formie:
rano: ok.1,25kg owsa, pół kg wysłodków suchych ( oczywiście przed podaniem są moczone) , ok pół kg agrovital hoof control i troszkę suchego chleba
wieczór: 1,25 owsa, pól kg trawokulek zamiennie z lucerny lub z traw, pół kg agrovital hoof complete i troszkę suchego chleba.
-siano przez całą dobę do woli
teraz dodajęmu to:
https://animalia.pl/equi-life-formula-4-feet-7kg/szczegoly/15128/i się zastanawiam co zmienić, żeby kopyta się wzmocniły a przy okazji żeby koń był współpracujący . bo to jest bardzo gorący koń, a dodatkowo zeszłego lata po jednym mocnym terenie tak się spiął, że miał objawy zesztywnienia mięśni zadu jak w mięśniochwacie, bez potów, ale po pół godziny mu przeszło, od tamtej pory zwracam uwagę bardziej na jego dietę.