safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
12 lutego 2021 08:33
safie, masło orzechowe, bekon i mięso to boskie połączenie 😍
Bardzo mi smakował z masłem orzechowym i bananem 😀iabeł:
Jest taka kanapka, która nazywa się kanapką Elvisa - chlebek bananowy, masło orzechowe, banany, plastry bekonu 😀
>
Ciekawi mnie burger w Mad Micku - Pączek a w nim: 200g wołowiny, masło orzechowe, żurawina, bekon. Wszystko oblane lukrem z kruszonym bekonem.
O jaaa! Uwielbiam takie połączenia! Gdyby nie Twój wpis to nawet bym nie wiedziała. Jutro zamawiamy! Znaczy...ja zamawiam, bo mój Adam się skrzywił jak to usłyszał więc pewnie pójdzie w jakiś standard 😂
Edit: melduję, że madmickowy pączek sztos nad sztosy! 😜
Hej wszystkim, nie wiem czy to dobry wątek na takie pytanie ale nadal o jedzeniu wiec chyba się nada. Otóż szukam jakiegoś 100% sprawdzonego sposobu na bezglutenowe ciasto do pierogów bo za każdym razem jak robię podejscie to się po prostu nie lepią 😂 próbowałam różnych mąk i za każdym razem dostaje białej gorączki bo albo się w ogóle nie lepią, albo rozwalają przed włożeniem do wrzątku albo w nim. To ciasto bezglutenowe jest takie mało elastyczne do urabiania i ma tendencje do kruszenia się jak się lepi 🤔wirek: Nie żeby ze mnie jakaś pierdoła była z tym lepieniem bo te „glutenowe” to nie rozwalają mi się nigdy...
Jak do tej pory najlepsze co mi wyszło to z maki Schar + xanthan gum + zwilzanie brzegów ciasta żeby nasiąknięly przed zlepieniem ale to nadal nie jest do końca to.
Ma ktoś jakieś pomysły? :kwiatek:
donkeyboy Na święta zrobiłam pierogi ruskie korzystając z tego przepisu na ciasto, kleiły się tylko trochę gorzej niż takie z klasycznym ciastem 😉
http://www.natchniona.pl/bezglutenowe-pierogi-doskonale-krok-po-kroku/
donkeyboy Na święta zrobiłam pierogi ruskie korzystając z tego przepisu na ciasto, kleiły się tylko trochę gorzej niż takie z klasycznym ciastem 😉
http://www.natchniona.pl/bezglutenowe-pierogi-doskonale-krok-po-kroku/
Dziękuje! :kwiatek: z maka ziemniaczana jeszcze nie próbowałam, mam nadzieje ze to święty graal 😀
Spoko, posiadanie niejedzącej glutenu teściowej niejako 'zmusiło' mnie do poszerzenia horyzontów kulinarnych 😉
Spoko, posiadanie niejedzącej glutenu teściowej niejako 'zmusiło' mnie do poszerzenia horyzontów kulinarnych 😉
No u mnie jest to chłop, ma to swoje plusy bo ciastek i tym podobnych mi nie podbiera 🤣 ale poza tym jest trochę problem, polska kuchnia wydaje się stać na produktach z glutenem niestety a on jest zakochany w polskim żarciu 😎 o ile w takim schabowym można podmienić np. bułkę tarta na bezglutenowa tak właśnie pierogi, uszka, kluski... żeby były takie same jak te glutenowe albo chociaż podobne a nie o fakturze opony od kamaza to jest dla mnie challenge kulinarny 😵
Ja bezglutenowo nie robię (na szczęście nie muszę) ale mam znajomą, która świetnie gotuje i ma bloga, dieta paleo ale zaczęła właśnie przez różne nietolerancje, wszystko u niej jest bezglutenowe 🙂 (do tego bez laktozy i kilku innych składników)
Polecam, czasem korzystam z jej przepisów, ma też dwie książki, 'Polski przewodnik paleo' i 'Paleo na słodko'
Cook it lean
smartini :kwiatek: dziękuje! Już mi teraz ciasto orzechowe po głowie chodzi 🤣
donkeyboy jeśli chodzi o ciasta orzechowe bez glutenu to to jest absolutnie fantastyczne
https://www.jadlonomia.com/przepisy/brownie-z-kremem-orzechowym/Z tym że ja nie robiłam na aquafabie tylko normalnie na białkach, bo akurat wtedy w towarzystwie nie było wegan, a tylko gluten i lactose free.
donkeyboy jeśli chodzi o ciasta orzechowe bez glutenu to to jest absolutnie fantastyczne https://www.jadlonomia.com/przepisy/brownie-z-kremem-orzechowym/
Z tym że ja nie robiłam na aquafabie tylko normalnie na białkach, bo akurat wtedy w towarzystwie nie było wegan, a tylko gluten i lactose free.
Wyglada przepysznie ... mnie nie trzeba namawiać 😀 podziałam w weekend jak znajde czas i zobacze co mi wyjdzie.
W końcu znalazłem trochę czasu na wykorzystanie hodowanego od miesiąca zakwasu
Jestem w ciągu 🤣
I jeszcze bagietki
Odgrzewam wątek, bo byłam na takiej kolacji, że aż w pośpiechu rozkręcałam szybciej bloga 🙈
Wawel zorganizował rekonstrukcyjną kolację z okazji zaślubin Zygmunta Augusta z Katarzyną Habsburżanką i o matko, co to była za kolacja <3
http://doklaczone.pl/index.php/2021/07/20/kolacja-na-wawelu/
Dopiero weszłam do wątku i zobaczyłam marcową rozmowę o pierogach...
Ale przynajmniej trafiłam w sezon na wiśnie. Kupiłam kiedyś na wyprzedaży w spożywczaku za kilka groszy książeczkę Faktu "Kuchnia bez glutenu". Zaskakująco sensowne przepisy. Knedle z truskawkami, naleśniki gryczane, coś mięsnego. Nie wszystko "polskie", ale bez nietypowych składników.
Przepraszam za podłość zdjęcia.
1626900843007.jpg
Odkopuję z pytaniami 😀 szykuje mi się weekend we Wrocku i poszukuję:
-miejsca z fajnym jedzonkiem, ale nie za bardzo wymyślnym (nic co pływa, albo jest niezjadalne na codzień :p)
-tanich i dobrych drinków 😂
Pati2012, - o to we Wro nie trudno 😀
Bernard - zarówno jedzonko, jak i drinki piwne top. Trochę zwykłych drinków też mają. Karta z jedzeniem zmienia się sezonowo, ale akurat 3 dni temu weszła nowa więc można oblukać. Absolutnie wszystko co tam jadłam było przepyszne 😅 a jadłam sporo.
Ragu - pracownia makaronu, ale jakie to są makarony 😍
Umami - stosunkowo nową knajpa, ale trzyma poziom
Mr.Pancake - foodporn, po prostu klasyczny foodporn z filmików 😉 Pancakes i pizza, bardzo amerylańsko.
Woosabi - bardziej już fushion/azjatyckie, ale bułeczki bao są super, nawet moja mama i jej nieco zacofany kulinarnie partner byli zadowoleni. I fryty z batatów mają pyszne 😀
Bułka z masłem - świetne śniadania
Charlotte - śniadania serwowane do 24, ujęli tym moje serduszko. Idealnie na poranek na kacu o 15 😂 I całkiem niezłe wino. Mega podoba mi się klimat u nich.
Rusty Rat - driny może nie najtańsze, ale o Pani, co oni robią... a ja jestem wybrednym alkusem, bo mam za sobą trochę pracy i wykształcenia w temacie. Do nich idę w ciemno, mistrzostwo. I mają też boskie kanapki, ta ich kanapka starcza za obiad spokojnie 😂 Moją ukochaną jest wege, z batatem, mozarellą, rukolą i pesto na białym winie 💖 Serwują też bardzo zacne fryty z sosem szczypiorkowym, sos jest sztos.
Speakeasy - dobre driny i szoty. Mniej autorskie niż w Rusty Rat, ale też dobre.
Pijana Wiśnia - wiśnióweczka, bardzo dobra. Wisienki kopią najmocniej 😉
Spiż - klasyka, jeśli chodzi o piwko. Czasem ciężko w weekend dorwać miejsce.
Czarna Cebula - dobre kebaby, takie nieco inne
Zdrowa Krowa - mega burgery
Fotek niestety mam mało, bo często często ferworze walki zapominam robić 😂 ale wszystko do oblukania w internetach.
20210909_174252.jpg
20210911_143549.jpg
20210807_190558.jpg
20210807_190549.jpg
Podpinam się pod polecenie Bernarda, genialne miejsce 🙂
W sumie fajna jest też Setka, jedzenie mega proste, takie typowo pod alkohol 😉 Duży wybór alkoholu, ceny rozsądne, smacznie.
Ja polecam El Gordito i ich nachosy. Jak ja żałuje że w Szczecinie nie ma takiego meksykanca…
keirashara Facella o dziękuję! 😀
idealnie napisane i jeszcze zdjęcia <3 będzie w czym wybierać 😍😍😍
poratujcie przepisem na bułki, ale nie nocne.
Zawsze drożdżowe ciasto fantastycznie mi wychodziło (lubimy się po trudnych początkach), a tuż przed świętami dobra passa mnie opuściła i nic nie wychodzi ;/
Noszę się z zakupem garnka do pieczenia chleba. Nie chcę wydawać 7 stów, im taniej tym lepiej. Co polecicie? Przeczytalam poradnik White plate, ale nadal się waham.
Po trudnych początkach polubiłam się z pieczeniem chleba, tu wg Hamelmana ulubiony, pszenno-zytni, na zakwasie zytnim z dodatkiem drożdży, bo zimno w domu 😉 wmieszałam pesto, choć na tak luźnym cieście to trudne. Smak jest wyborny.
20220523_181437.jpg
madmaddie, z garnkiem nie pomogę ale chlebek piękny 😍
Powiedzcie mi proszę, czy ktoś ma ogarnięty Wrocław tak jak smartini Kraków jeśli chodzi o jedzenie na mieście? 😁 Będę w weekend i muszę coś jeść (trasa centrum-stadion), a chciałabym zjeść coś dobrego 🙂
FurryMouse, było tutaj moje pytanie i zajebiaszczo odpowiedziała keirashara masz nawet na tej samej stronie 😉
Po przetestowaniu na pewno mogę polecić Ci Soczewkę i Mr Pankejk i jeszcze taka knajpka na rynku w stylu PRL, której nazwy nie pamiętam ale driny były tam wyborne 😀
O matko, faktycznie 🤦 moja culpa, ten wątek ostatnimi czasy tak zamarł, że nie wpadłam na to żeby poszukać czegoś bo uznałam że będzie "sprzed lat" (a wystarczyłoby sprzed pandemii żeby było nieaktualne 🙁😉. Dzięki!
FurryMouse, było tutaj moje pytanie i zajebiaszczo odpowiedziała keirashara masz nawet na tej samej stronie 😉
Po przetestowaniu na pewno mogę polecić Ci Soczewkę i Mr Pankejk i jeszcze taka knajpka na rynku w stylu PRL, której nazwy nie pamiętam ale driny były tam wyborne 😀
Pati2012, W stylu PRL i przy rynku to może Setka?
FurryMouse, dobre rzeczy to na pewno nie rynek, ani centrum, bo to dla turystów.
Najlepsze restauracje są na Zwycięskiej.