Tak mi się właśnie wydawało, że hemoliza in vitro. Mimo wszystko mam plan podać opakowanie preparatu, myślałam nad Foran Feratone - 1l nie zaszkodzi, a przy rao i możliwych problemach dotlenieniem komórek może pomóc 😉
cytrynaa, hm, to dlaczego po podaniu żelaza wyniki świadczące o niedokrwistości się poprawiają? U mojego po zakupie wszystko było na czerwono, szukaliśmy gdzie krew ucieka, brak wrzodów, odrobaczony klinicznie, podałam Haemolytan i super się wyniki poprawiły. Teraz po 3 latach znowu spadły, u jego kumpla podobnie, a nawet bardziej, bo wcześniej nie był suplementowany. Co to jeśli nie niedobór Fe? Co do hemolizy próbki, to kiedyś jak Arguś nie współpracował z weterynarzem, to na wynikach było napisane wprost, że morfologia nie mogła zostać wykonana ze względu na hemolizę.
Tak mi się właśnie wydawało, że hemoliza in vitro. Mimo wszystko mam plan podać opakowanie preparatu, myślałam nad Foran Feratone - 1l nie zaszkodzi, a przy rao i możliwych problemach dotlenieniem komórek może pomóc 😉
Poncioch, Nie! Nie podawaj ferratonu, chyba, że masz ewidentnie niedobory (podaży) żelaza w zarciu i w wodzie i wykluczysz hemolizę próbki.
Podaj najpierw z Forana B-Complete. Potem podaj Ferraton jeśli będzie trzeba - w nim nie ma selenu.
Selenu możesz mieć "w pip" bo właśnie brakuje B ( w tym B9 czyli kwasu foliowego).
Suplementacja żelazem, jeśli kon nie ma działających mechanizmów jego przyswajania i biodostępności jest bez sensu.
espana- żeby wiedzieć ile koń ma żelaza biodostęnego trzeba zrobić więcej badań. trzeba zbadać min. ferrytynę i żelazo w krwinkach.
Wysoki "wynik żelaza" nie świadczy o jego biodostępności.
Możesz konia (i siebie) futrować żelazem po korek, wyniki będą pięknieć, ale na poprawę zdrowai nie będzie to miało wpływu. Raczej na utratę, bo z żelazem jest łatwiej przegiglać niż z miedzią u konia.
https://vet.ker.com/equinews/what-is-anemia-in-horses/ chyba każdy artykuł o anemii u koni mówi o tym, że niedobór żelaza u koni jest bardzo rzadki.
Znam konia futrowanego żelazem pod korek któremu nie pomogło przy ostrej anemii więc to żaden argument że jednemu pomogło a innemu nie.
Lekka hemoliza a znaczna hemoliza to dwie różne rzeczy.
kotbury, po cichu liczyłam, że się wypowiesz 🙂 dzięki, zamawiam B-Complete, powtórzymy wyniki za jakiś czas i zobaczymy, czy się poprawiły.
kotbury, no właśnie przy okazji diagnostyki wrzodów miał robione badania rozszerzone, dodatkowo dr Natalia Siwińska określała mu jakieś dodatkowe parametry w związku ze swoją pracą, więc i żelazo było badane i dodatkowo hemoglobina i hematokryt (na załączonym wycinku widać, że te parametry się powtarzają). To było 2,5 roku temu, wtedy dostał Haemolytan, teraz nie chciałam mu go kupować, ponieważ zmagamy się z nadmiarem miedzi (a i tak koń jest od 10 miesięcy na bogatych suplach kopytowych), więc dostaje czyste żelazo z Hesty.
cytrynaa, u nas był bardzo niski poziom żelaza, czym spowodowany jeśli nie niedoborem żelaza? Wszystkie parametry krwinkowe były złe, szukaliśmy gdzie krew ucieka i nie znaleźliśmy.
Przechwytywanie.JPG
Dobry wieczór wszystkim😊 Właśnie dostałam badanie krwi z TUVa 4letniej klaczy pks, byłby w stanie ktoś pomóc z interpretacją?
294AD503-F280-4FE9-92CA-40706F284980.jpeg
56261A57-4C75-478C-A28C-4FBB7845E96D.jpeg
Post został usunięty przez autora
Poncioch - moja wetka tlumaczyla ze magnezu we krwi z reguly jest malo bo to tylko niewielki % magnezu w calym organizmie i ze nie musi wcale oznaczac niedoboru.
Ale, jesli widzisz objawy niedoboru magnezu to Magnez+ z Mebio w plynie jest rewelacyjny. Po jednym opakowaniu u mojego minela sztywnosc mieśni
Remson, dzięki za sugestię 🙂
Poncioch - moja wetka tlumaczyla ze magnezu we krwi z reguly jest malo bo to tylko niewielki % magnezu w calym organizmie i ze nie musi wcale oznaczac niedoboru.
Ale, jesli widzisz objawy niedoboru magnezu to Magnez+ z Mebio w plynie jest rewelacyjny. Po jednym opakowaniu u mojego minela sztywnosc mieśni
Remson, prawda, prawda!!!
Ja bym dodała jeszcze, że jak jest "sztywno" to warto magnez ale i selen podejrzeć oraz czy nie mamy efektu zakwasów po prostu, bo kon szybko schodzi w treningu z zapasów glukozy i musi sięgać do glikogenu z mieśni.
To się mega prosto sprawdza- wystarczy podać dosłownie przed jedną jazdą (2h do godzinki)- jakieś suple z BCAA w składzie. Ma to już kilka firm- do podania w formie np. tubostrzykawy do pysia. Serio już po jednym razie na następny dzien widać, czy to był dobry kierunek.
Jakie alergie u konia można wytestować z krwi (nie pokarmowe)?
Ooo dziękuję, o owady mi właśnie chodzi.