Podobno dziś TVP info wyemitowało coś na temat źle traktowanych koni w stajni Pomerania w Łężycach 😁
Miesiąc temu była u nas inspekcja weterynaryjna, bo ktoś (komu gratuluję przy okazji wiedzy na temat koni) zgłosił, że u nas jakieś biedne konie stoją w ten mróz na dworze.
Prawdopodobnie chodziło o zewnętrzne boksy przy hali. Wiecie, takie angielskie.
Komisja przyjechała i wyśmiała to zgłoszenie, stwierdzili że wszystko jest w najlepszym porządku.
Po prostu jacyś dobrzy ludzie myśleli, że biednym konikom jest zimno w takich boksach. 😂 Ludzie nie rozumieją, że takie boksy są zbawieniem dla koni z problemami z oddychaniem i nie widzą, że są owłosione jak niedźwiedzie polarne. Ehh...
Podobno to co dziś nadano w TV było na ten temat.
Kto to widział i wie co tam dokładnie było powiedziane?
Widziec nie widzialam, ale cos tam do mnie dotarlo. Jakis zatroskany jegomosc majacy problemy z plucami podslyszal, ze wlasnie te konie stojace na mrozie (boksy angielskie) rowniez maja problemy z plucami. No i wydedukowal, ze on musi uwazac, nie moze raczej wychodzic na zimno i wdychac takiego mroznego powietrza itp. itd. wiec te biedne koniki na pewno tez nie moga. A tak na mrozie je trzymaja.....
Coz... chcial dobrze... hihi 😁
ja widziałam fragment o ProEquo dzisiaj po poludniu.
nie mam telewizora, wiec nie widzialam. sama mam ciagle inspekcje policji i weterynaryjna, bo konie stoja na padoku jak snieg lezy. z drugiej strony, to dobrze, ze ludzie reaguja (nawet jesli nie maja racji), bo to znaczy, ze nie panuje totalna znieczulica. choc te kontrole u mnie to raczej zlosliwosc.
edit:lit.
No właśnie, tylko kurcze niestety mały syf się z tego robi, bo wiadomo, że każdy z nas rozumie, że boksy angielskie są wręcz konieczne dla niektórych koni.
Ale mało który laik to rozumie.
Dziś napisała do mnie sms-a dziewczynka która u mnie jeździ:
"U mnie w szkole mówili, że w radiu mówili, że u nas w stajni się znęcają nad końmi"
I tyle z tego zrozumiała opinia publiczna...
Czekam na odzew kogoś kto to widział/słyszał 🙂
Julie, wcale nie jest tak bajkowo jak piszesz. Owszem takie boksy są dobre z dla koni z problemami płucnym, ale zrobione porządnie.
W Łężycach nie raz już przeciekał dach i konie mokły oraz stał na mokrej ściółce. 🤔
Poza tym samo zejście do hali, no sorry jest nie humanitarne w zimę, cud że jeszcze nie było tam wypadku...
Można gdzieś w internecie obejrzeć ten reportaż.
[quote author=Don_pedro link=topic=14579.msg440138#msg440138 date=1263496935]
Julie, wcale nie jest tak bajkowo jak piszesz. Owszem takie boksy są dobre z dla koni z problemami płucnym, ale zrobione porządnie.
W Łężycach nie raz już przeciekał dach i konie mokły oraz stał na mokrej ściółce. 🤔
Poza tym samo zejście do hali, no sorry jest nie humanitarne w zimę, cud że jeszcze nie było tam wypadku...
[/quote]
Co do przeciekania nic nie wiem, jestem w Łężycach od niedawna i nie widziałam żeby coś tam przeciekało.
A zejście do hali to niby co bo nie rozumiem?
Że z górki? Można iść na około jak ktoś nie lubi z górki.
😂 niehumanitarna górka...
W każdym razie Państwowa Komisja Weterynaryjna nie stwierdziła, żeby coś było nie tak 🙂
Można gdzieś w internecie obejrzeć ten reportaż.
Gdzie gdzie gdzie?
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
ja widziałam o pro equo. w "raporcie z polski", znaczy samą końcówkę, jak leciałam po kanałach.
eh... medialnosc jednak nie sluzy ogolowi pomagaczy...
To może niezbyt dużo widziałaś.
No śliska, stoma górka pokryta lodem i śniegiem uważasz że jest bezpieczna dla koni? Konie nie podkute dają rade, ale te z podkowami nie raz jechały na tyłku...
Don_pedro a co ma górka do "biednych" trzymanych koni w boskach na dworze??
[quote author=Don_pedro link=topic=14579.msg440330#msg440330 date=1263502124]
No śliska, stoma górka pokryta lodem i śniegiem uważasz że jest bezpieczna dla koni? Konie nie podkute dają rade, ale te z podkowami nie raz jechały na tyłku...
[/quote]
Więc co za problem iść na około? Na halę są 3 wejścia, z czego 1 z niehumanitarnej górki.
No ale faktycznie mniejsza z tym, bo to nie na temat 🙂
Górka jest kolejną bzdurą tej stajni, przez którą konie mogą się pokaleczyć.
Julie Z czego 2 zamarznięte. Sama o tym najlepiej wiesz bo twoje konie codziennie tam chodzą, więc nie opowiadaj że jest tam tak fantastycznie.
[/quote]
Taki 🚫 :A haceli nie wkręcacie?
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=14579.msg441582#msg441582 date=1263570562]
[/quote]
Taki 🚫 :A haceli nie wkręcacie?
[/quote]
Dzięki hacelom to koń nie stracił nóg 🙂