Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Perlica, - wzięłam małe opakowanie na test i podawałam od soboty po 1/4 miarki po czym w czwartek, piątek, sobotę i niedzielę tak po 3/4 miarki do śniadania. Zastanawiam się czy nie wprowadzić drobnej ilości na stałe, ale chwilowo mam te nieszczęsne chrupki i najpierw je chce je zużyć, bo na zawody chyba i tak dopiero w październiku się ruszymy - muszę obronić inż i wrzesień spisuje na straty 😉
keirashara, no ja się zastanawiam nad zamówieniem, spytam pani dietetyk jak to dawkować dokładnie w przypadku mojego dziada.
Otwarłam paszę z Chrupki i żałuje, mogłam jednak puścić w świat :/ Imo okropnie sztucznie wygląda i pachnie, jak takie tanie słodzone płatki śniadaniowe... koń je, ale w zasadzie to ciężko znaleźć coś, czego on nie zje. Dorzucam mu mikrokubeczek do pochrupania z owsem i sieczką, totalnie mnie nie przekonuje ta pasza, ale chyba mu nie zaszkodzi 😉
Miałam dokładanie takie same odczucia... na Cavaliadzie dostałam trochę próbek tej paszy i zdecydowane zrezygnowałam z zakupu.
Próbowałam podpytać o zalety takiej formy "chrupek" ale nie dostałam odpowiedzi.
Jednak wolę standardowe musli znanych firm, gdzie widzę dokładnie skład i ziarna.
Mogę się mylić bo nie karmię chrupką, tylko znam z wygladu i konsystencji w dotyku, że zaletą tej paszy ma być to, że sporo składników jest ekstrudowanych- czyli ma być lepiej przyswajalnych.
Działanie podobne jak pelety/granulaty bo wytwarzanie metodą ekstruzji.
Lepsza przyswajlność (strawność szybsza), więcej dodatków można w paszę "wkleić" bez dodawania typowych "klejów dla witamin" czyli bez melasy i olejów.
Mniej enzymów naturalnych i naturalnych witamin bo ekstruzja (jako proces- wysokie ciśnienie i temperatura) to zabija.
Jak dla każdej paszy są plusy i minusy. Lub tzw. plusy dodatnie i plusy ujemne. Pewnie zależy od konia.
A mi te chrupki od początku nie pasowały i sama nigdy bym tego nie zamówiła, po 1 nie ma całego składu analitycznego, po 2 cena jest porównywalna z paszami znanych firm (może jeszcze jakby 20kg kosztowało do 50 zł wtedy mooże bym się połaszczyła). I po 3 nie widzę żeby ktoś znajomy dawał tę paszę, chyba firma ma małe grono odbiorców
Ja tam chrupką nie karmię, ale mój koń który nie je melasy, nie uznaje zapachów perfumowanych pasz ala mięta i inne podszedł normalnie do koryta 😲 i zaczął to jeść .
A ja wygrałam Saracen Show Improver ....jesuu do tego stopnia jest to niejadalne, że musiałam koryto wyszorować bo na metr się zbliżyć nie chciała 🤔
Wg mnie chrupka pachnie super, ale więcej zalet nie znajduję 😉 znajoma tym karmi swojego konia 50/50 z owsem, wygląda no hmm nie najgorzej, ale to raczej więcej czynników na to ma wpływ. Poza tym wygląda mi trochę jak takie Pedigree dla koni 😉
Mi to wali sztuczną waniliną i cukrem na kilometr 😉 Pati2012, pięknie to ujęłaś, taki Pedigree... W życiu bym tego nie kupiła, nie budzi zaufania.
anetakajper, - mój koń je absolutnie wszystko poza burakami :P Ostatnio porwał tabletkę węgla na sucho i prosił o więcej, kiedyś mi bezczelnie ukradł ciastko z galaretką i loda czekoladowego... nie ufam w jego osąd 😉
Za to buraki są tak bardzo fuj, że jak trafił na jednego w żłobie przypadkiem, to zaczął się krztusić, pluć, po czym płukał pasze dobre 5 minut i poszedł do siana zerkając z wyrzutem na żłób. Wszystko inne w nim stało się z automatu niejadalne. Otruć konia chciano! 😁
moja nie zje marchewki i jabłka dopóki nie pożre buraka 🤣 lizawki smakowe likit, horslix jak ja mogę z czymś takim do jej boksu wchodzić 😉 co koń to inne gusta
ja się śmieje, że po Chrupce konie się w nocy świecą 👀 👀
Gdy stajesz na rzęsach i odejmujesz energii bo koniowi się palą styki i się wspina itd. ale chudnie... i po 2 tygodniach wychodzi ropa w kopycie... 😵
Brawo ja po prostu...
Dla mnie ta cała chrupka to takie chappi dla koni. Sztucznie pachnie i wyglada. Informacje o składzie, komponentach itd. skromne bardzo. No i nie przekonuje mnie absolutnie ekstrudowanie wszystkiego.
Pełny skład paszy jest na stronie w pdf. Może trochę nieszczęśliwie schowany ale jest 🙂
Moje dwa staruszki jedzą Chrupkę pełnoporcjowo - bo worek jest ogromny a nie trzeba dawać kilogramów. Wyglądają jak milion dolców, sierść błyszczy, mają ochotę się ruszać. Wałek zjada na chrupko, kobyła na mokro bo z jej zębów zostało wspomnienie odległe 😉 także mój koń do sportu jest karmiony Chrupką, wspomagam się paszą energetyczną, owszem, lecz dzięki temu mogę zrezygnować z owsa. Nie mam zastrzeżeń.
Chrupka nie jest ani żadnym odkryciem sezonu ani nie wiadomo jakim cudem paszowym. Jest ekonomiczną, budżetową paszą dla przeciętnego konia. W tym zakresie cenowym są także inne lasze, lepsze i gorsze więc tak naprawdę co kto lubi 🙂
Gillian, 62 pln za 20 kg to nie jest jakoś super tanio. A możesz dać link do składu? Bo nie mogę znaleźć nigdzie.
Jest super tanio kiedy masz do nakarmienia 3 konie i zarabiasz kiepsko 🙂 😂
chrupkaPod opisem jest karta produktu do pobrania w pdf 🙂
Moim zdaniem chrupka ni jest ekonomiczna 62 zł plus przesyłka, na aminali są pasze do 70 zł z wysyłką, lub np Pro Linen, który też często daje rabaty
Gillian, Eggersman podstawowy granulat wychodzi taniej myślę lub Hoveler, lub Pavo Gold E.
Pobrałam, ale tam nie ma ani słowa o cukrach i skrobii?
Nie ma też Selenu.
O, właśnie... Skąd zamawiacie Eggersmanna? Jest jeszcze jakieś miejsce z darmową wysyłką oprócz Galopady? Kiedyś czekałam wieki na wysyłkę z Galopady i trochę się zraziłam 🙁
a może weżmiecie pod uwage ze czasami kupuje sie pasze stacjonarnie i wtedy nie dolicza sie kosztów wysyłki 🙂
co do pasz to chciałam jeszcze zauważyc że każdy kupuje to co ma sprawdzone dla swojego konia a nie to co jest tańsze, owszem jak sie zaczyna karmić ,,gotowcami,, to na zasadzie prób i błędów, wiec pisanie że coś jest lepsze cos gorsze 😲 tak jak kiedyś już pisałam ja przy paszy z Superhorse widze różnice, np po kopytach, ktoś kto nie ma problemów z kopytami powie - no coś ty, różnicy nie ma wiec po co przepłacać.
a granulaty zawsze są tańsze od musli czy chrupek, tylko czy zawsze jest czas na namoczenie tego ? ja na sucho nie ryzykuje, zaraz przeczytam ze głupoty pisze, ok , wasze konie i wasze pieniadze 🙂
po złych doswiadczenaich z Pro-linen nawet gdyby kosztowało połowe ceny wszystkich innych, ja tego nie kupię.
Sankaritarina, gdańskie Zabookuj? sklep.zabookuj.eu
Lub Bergo.
po złych doswiadczenaich z Pro-linen nawet gdyby kosztowało połowe ceny wszystkich innych, ja tego nie kupię.
Amen.
No i nie bierzecie pod uwagę, że chcąc karmić pełnoporcjowo (jak pisze Gillian, w przypadku dwóch seniorów) to jednak taki Egger czy Pavo już nie zamknie się w tych 70zł miesięcznie ;-)
Karmię od kilku lat Hippolytem, pomiędzy mając krótkie "romanse" z Havensem, Bailaysem Pro-Linen. I chociaż nasłuchałam i naczytałam o "złu" Hippolyta, ta pasza sprawdza mi się najlepiej - Kulek wygląda na niej najlepiej, najlepiej się czuje, co też pokazują wyniki, więc jej nie zmieniam i kropka. ;-)
Selen 380 mcg w wersji Sport. Skrobii i cukru zaraz poszukam o ile nie wywalę telefonu przez okno 😂
Pro Linen? Nieee, dzięki.
A tak btw prolinen odpisał, przyjęli reklamacje i chcą wysłać worek paszy i próbki w ramach rekompensaty, na miejscu koleżanki walczyłabym o zwrot kaski, ale jej się już nie chce, więc odda worek znajomej. Pasze zmienia chwała Bogu, bo już widziałam oczyma wyobraźni jak z następnych worków to robactwo przepełza do moich pasz :/
A tak btw prolinen odpisał, przyjęli reklamacje i chcą wysłać worek paszy i próbki w ramach rekompensaty, na miejscu koleżanki walczyłabym o zwrot kaski, ale jej się już nie chce, więc odda worek znajomej. Pasze zmienia chwała Bogu, bo już widziałam oczyma wyobraźni jak z następnych worków to robactwo przepełza do moich pasz :/
A co było nie tak z pro-linen?
Czy ktoś karmi bądź karmił dłużej Höveler PUR.ITAN?
Szukam paszy dla mojego grubaska po której nie będzie utyty jeszcze bardziej niż jest - musimy zrzucić trochę kilogramów.
To jest w połowie ziemniak więc "żyje powietrzem" pod warunkiem, że siano i pastwisko jest dobrej jakości.
Przez te susze jest tak średnio niestety i szukam co mogłabym jej dać, żeby miała trochę energii do pracy a nie nabrała kształtu perfekcyjnej kuli.
Będę wdzięczna za opinie o tej paszy. :kwiatek:
edit: a jeśli nie ta pasza to może jakaś inna jest warta uwagi? Staram się ograniczyć melasę w diecie stąd wybrałam tę konkretną.
Gillian, - nie no, ja rozumiem, napisałam tylko osobiste odczucia. Ja absolutnie nie neguje tego, że konie mogą na tym dobrze wyglądać, tylko pisze, że wygląd i zapach nie budzi mojego zaufania. W sumie mam problem co z tym zrobić i jak zmiksować 🤣 No i kurka, jak czytam o naturalnosci, a czuje taki słodko-wanilinowy zapach, to mam takie hmmm.... gryzie mi się to. Chciałam zrobić miks 50/50 z obecną paszą, ale nie widze tego totalnie patrząc na forme tej chrupki.
Mój to wiecznie wygląda dobrze i muszę pilnować żeby nie było za dobrze 😉
Aczkolwiek chyba i tak lepsze chrupki niż pro-linien z robakami 😂
Od 4 lat karmię hippolytem i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona z pasz, doradztwa i polityki firmy wobec klientów. Póki co same pozytywy. Zdecydowanie mój koń wygląda na tym najlepiej i jest super do pracy - na prawdę czuje różnicę, a pasze są mega wydajne. Nie karmię pełnoporcjowo, a efekt jest super. Pewnie gdybym musiała lecieć pełnoporcjowo to też szukałabym tańszej alternatywy.
a.kaminska robale się wylęgły, jakieś 3-4 strony wcześniej wstawiałam zdjęcia, nagrania też mam jak się ruszają
keirashara, o to to. Obsługa i doradztwo jest super. Też nie karmię pełnoporcjowo, a efekty są takie, jak chciałam mieć <3
Z kolei z Pro-Linen, miałam krótki epizod, ale po tym jak po kilku dniach na paszy pojawił mi się białawy nalot i zaczęła śmierdzieć taką e... kiszonką? stwierdziłam że never-ever.
charliee Aaa... Ja też pro-linen bym za darmo nie wzięła bo miałam przygody i nie poczuli się do odpowiedzialności za skandaliczną jakość paszy
Z kolei ja znalazłam mole (larwy) w meszu z Hipploytu, ale jestem na 99% pewna, że wlazły z innej paszy... Zostawiłam pojemnik z meszem w poprzednim pensjonacie, przed wyjazdem zdążyłam skarmić połowę i było wszystko w porządku, jak przyjechałam zabrać to pojemnik był naruszony (podejrzewam, że ktoś zahaczył o niego taczką, pękła pokrywa) i cały zawalony larwami... Przed wyniesieniem się stamtąd miałam wrażenie, że widzę latającego mola w paszarni ale nie przejęłam się (moje pasze szczelnie w pudełkach, no i już się pakowałam) 🙄
Moon, a opisz swój romans z Havensem? Zastanawia mnie ta pasza z uwagi na bardzo dobrą cenę paszy Gastro +.
blucha, a dlaczego namaczasz granulaty? Pierwszy raz o tym słyszę.
Moon, a opisz swój romans z Havensem? Zastanawia mnie ta pasza z uwagi na bardzo dobrą cenę paszy Gastro +.
blucha, a dlaczego namaczasz granulaty? Pierwszy raz o tym słyszę.
Jak zalejesz granulat 1 litr + 2/3 litry wody to zobaczysz czemu 🙂
U mnie 1litr granulatu + 2l śruty daje 7 litrów żarcia 😉 ponad 100% więcej od samej s.m.