U mnie też ogier, ale ja błagałam o ogiera :P Mam dosyć klaczy xD no chyba, że by była potem do hodowli, ale nie w tym przypadku :P czekamy jeszcze na kucyka co się wykluje... a jak u was z rujami jeśli macie nieźrebne klacze ? moja już miesiąc u ogiera i du...sza ... dalej zimuje.
Moja była badana w piątek i niby za około dwa tygodnie. 26 będę ją podstawiać jeszcze raz do sprawdzenia. Na razie nie było widać ani pół oznaki rui więc trochę się denerwuję że przegapimy.
My już od 40 dni w ciąży 💃 w tamtym roku 6 inseminacji i nic, ani jednej ciąży u kobyły, w tym roku pierwsza wiosenna ruja, pierwsza inseminacja i mamy to 🏇 termin na 14 lutego 2021 😁
Ja bym wolała klaczkę, bo po 1 mam już klacz, a po drugie wszystkie wałachy, które znam to kombinatorzy, biorący wszystko do pyska, niszczyciele. Moja z jednego cycka mleko z drugiego woda 😜
Hmm... ciekawa sprawa z tymi ogierkami. Czy susza może mieć wpływ? Nie ukrywam, że też na klaczkę liczę. Mam większość klaczy w stadzie i ogierek to kłopot organizacyjny 😉 Najwyżej pojedzie pozbyć się jajek po roku. Teoretycznie za równo 2 miesiące się dowiem 😜
sotniax, gratuluję i powodzenia 🙂 tajnaa, pociesze Cię, że u mnie kombinatorka pysko-chwytna to klacz. Za to wałachy ciapy życiowe i fleje =='
Na_biegunach, moja ma termin za trochę ponad 2 miesiące także chyba będziemy czekać razem 😅
A ja już się stresuje, ostatniego źrebaka mieliśmy 8 lat temu, teraz źrebna klacz to pierwiastka, nie wiadomo czego się spodziewać, oby było dobrze.. 😀
U mnie parka, będę rękoma i nogami zapierać się żeby z ogiera wałacha NIE zrobić !! 😀 życzę Wam przede wszystkim zdrowych źrebiąt, podglądam i trzymam kciuki 😍 Przeglądam oferty ogierów, za tydzień będzie wetka badać kobyłke, za 2 tyg powinna wejść w drugą ruję po porodzie i będziemy inseminować 😁 Niestety z racji finansów w tym roku kryję tylko jedną. U was też tak mizernie czy nie odczuwacie tego zamieszania związanego z wirusem..?
FirstLight, ale szlachetny! Piękny koń będzie. Odnośnie hodowli, to nic nie inseminuję. Mooooże za rok-dwa Czarną jakimś top ujeżdżeniowcem, ale na razie koniec. Sprzedaję Rudą jak tylko źrebaka odchowa, źrebię po niej zostawiam i Czarną. Po niej źrebak też na handel. Zostaję z dwoma końmi.
U nas w końcu postęp, zaczyna wychodzić ze snu zimowego! Jeden rok przegapiliśmy, nie chce drugiego... a klacz ma 15 lat wiec wolalabym zeby jednak w tym roku zaszła xd Mój dzisiaj wyszedł na skromną łąkę koło domu, ale w przyszłym tygodniu puszczam już na pełną łąkę i też postaram się o sesje 😎 wasze też takie humorzaste? mój ostatnio ma focha na ludzi dopóki nie położy się, wtedy juz jest człowiek cacy kiedy uczycie chodzic na uwiazie, podawania nog itp. ?
Moj juz chodzi na uwiazie, tak jest prowadzany na wybieg. Byl problem wczesniej, bo latal po okolicy, nie pilnowal sie matki. Nogi ma podnoszone od urodzenia, czyszcze go tez, nawet szlauchem byl myty jak mial biegunke (mam ciepla wode na myjce).
Moj juz chodzi na uwiazie, tak jest prowadzany na wybieg. Byl problem wczesniej, bo latal po okolicy, nie pilnowal sie matki. Nogi ma podnoszone od urodzenia, czyszcze go tez, nawet szlauchem byl myty jak mial biegunke (mam ciepla wode na myjce).
A z kiedy jest? Moj dzis poraz pierwszy spróbował na uwiazie i prawie było dobrze. Prawie.