popręg
Karla🙂, najlepsze to mam kognac z mattesa (mam crescent) ale chciałam mocniej wyprofilowany popręg i węższy w tej części mostkowej.
Epk a czemu musi mieć futro?
adriena, może mieć też neopren. Natomiast skórzane w przeciągu kilku dni powodują wkurzanie się na popręg. Zimą - kiedy jest golony i się nie poci - problem nie występuje. Natomiast jak jest ciepło i poci się pod popręgiem - natychmiast pojawiają się oznaki niezadowolenia. Nie ma ranek czy otarć a wkurzanie się na popręg się pojawia - nie wiem czy w przypadku spocenia nie zaczyna go skóra jakoś ciągnąć. Po zmianie na futrzany w przeciągu 2 dni zawsze magicznie jest spokój.
Szczerze to mam na to nerwa, bo ja wolę popręgi skórzane - zawsze mi się sprawdzały u wszystkich koni. A futro latem to też nie jest fajne rozwiązanie - nie schnie aż tak szybko jakbym chciała.
Epk rozumiem, z futrem niestety trochę jest zabawy ale jak nic się nie dzieje od futra to komfort konia jest na 1 miejscu. Też się ostatnio zderzyłam z dyskomfortem konia odnośnie popręgu skórzanego ujeżdżeniowego. Chciałam skórzany bo mam syntetyk i mocno odczułam że jest nie halo. Grzecznie wróciłam do syntetyka i znowu jest gites. Żel od wewnętrznej strony i miękkość robi dobrą robotę. Kiedyś myślałam o futrze ale mój egzemplarz za mocno się poci i u nas to by nie dało rady.
epk, to może futrzana nakładka na skórzany popręg by dała radę?
_Gaga, owszem, wiem kto mi może uszyć ale ma tylko futro w kolorze naturalnym. Potrzebuje mocno prifilowanego popregu z gumami. Jak dodam do tego uszycie pokrowca to cena się zaczyna robić duża. Na razie jeszcze mam tego mattesa i nie kupuje nic na szybko, może coś się znajdzie co bedzie pasować koniowi i mi wizualnie też 😅
Jakby co to mam futro na sprzedaż po popręgu mattesa 110 crescent. Mojemu ani futro ani popręg mattesa nie podszedł. Futro naturalne ale ta nakładka na rzepy fioletowa 😉
Na zawodach oddałam popreg do zmiany gum😜
Perlica, Sorki, że tak po czasie, na urlopie byłam. Z popręgu jestem bardzo zadowolona. To znaczy koń jest 😉 Żadnych oznak dyskomfortu, miękki bardzo jest, ładnie przylega wszędzie, koń ani razu nie pokazał, że ma jakieś zastrzeżenia. Do tego mycie to bajka, wystarczy go spłukać. Na Loft-hr jest w fajnej cenie nadal 🙂
Poncioch, skoro tak dobrze podsunęłaś pomysł wymiany gum to może ktoś ma pomysł jak zrobić futro na mój cudny nowy popreg z fartuchem ?
Nie odpuszczę tak łatwo tego popręgu🤣
Futro bez problemu kupię Kentucky tylko jak je przymocować do popręgu, który nie ma rzepa ?
Czy ktoś ma ma jakiś pomysł?
Perlica, caball szyje z super futra (tylko kolor naturalny z tego co wiem) - ktoś wstawiał jak super zrobili futro na popręg profilowany - na stronie 89 są zdjęcia jak to jest zrobione.
Perlica, bardzo mi miło 🙂
Futro na popręg zapinane na rzepy by się przydało, ale nie do popręgu, tylko hm, samo do siebie? generalnie jakiś system rzepów, bo na fartuch to inaczej nie da rady. Ja bym znów gadała z końską pralnią 😀
epk, ja pierdziu , jesteś genialna!!!!
Zaraz tam piszę, to jest to !!!
Poncioch, ty teź, ale wpierw napiszę do Caballa😄
Mattes popręg „zwykły” versus popręg slim line. Czym się różnią? Szerokością? Jak bardzo?
Muszę kupić coś porządnego, bo moja królewna raczyła się obetrzeć, zagoić i obetrzeć znowu. Przy pierwszym obtarciu myślałam, że może to wina osiodłania, ale na 99% nie - siodło leży ok.
IMG_5383.jpeg
Poncioch, nie leci ci popręg do przodu? Może kształt zły?
Poncioch, A to jest popręg ujeżdżeniowy? Może faktycznie kształt tam przeszkadza, koń ma duży brzuch i ten popręg się tak jakby "zgina" i przesuwa niekoniecznie tak, jak powinien.
Trochę poleciał do przodu względem osiodłania, po zaklejce nawet widać, że jest dość blisko łokcia. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęć przed i po jeździe.
Na pewno chcę mattesa wyciętego, crescent albo asymmetric, tylko właśnie nie wiem, czy slim line, czy zwykły. Jak na nią patrzę, to mi się nie wydaje, żeby było tam dużo miejsca na szeroki popręg, a ten standardowy mattes taki się wydaje.
edit. tak, popręg ujeżdżeniowy.
Poncioch, napisz ze zdjęciami do fitmyhorse, pomogą dobrać popręg 🙂
jak leci do przodu to lepiej asymetric
Czy ktoś ma popręg Stubben Coolmax? Taki?
https://arpav.shop/pl/p/Popreg-neoprenowy-anatomiczny-Coolmax/1442 albo wersję skokową choć i może powiedzieć jak on się sprawdza, jak jakościowo wypada? Muszę dokupić coś na zmianę - nie jest to to co bym chciała ale potrzebuję coś szybko schnącego.
epk, Tego nie miałam, ale mam inny z takiego neoprenu i ostatnie co mogę o nim powiedzieć, to to że szybko schnie 😉
zembria, chyba jednak szybciej niż futro? Ja nie mogę skórzanego mieć. Zostaje tylko futro albo neopren. Futro potrafi nawet teraz mieć problem ze schnięciem z dnia na dzień.
epk, Nie mam porównania do futra niestety, ale no schnie to długo, bo nasiąka. A syntetyk? Taki jak ProLite, albo equick?
zembria, to samo co skóra niestety 🙁 - akceptowalny tylko zimą jak się ogolony koń nie poci.
A neopren można bez szkody wieszać na słońcu na schnięcie? Bo dla mattesa to zabójstwo.
epk, szybkoschnący to jest memory kavalkade i nawet kształtem zbliżony
Potwierdzam, mamy obecnie kavalkade memory foam i poza tym, że obciera mojego konia 😅 to jest miękki, szybko schnie ALE trzeba go delikatnie czyścić z sierści, bo łatwo się uszkadza - zrobiłam dziurki wyciągając z niego kłaki paznokciami..
Pati2012, dzięki. Dzwoniłam do Bergo na sklep stacjonarny, ale do nich się dodzwonić ciężko. Spróbuję w fitmyhorse 🙂
Poncioch, tam masz też jednak saddlefitterkę, więc lepiej doradzą niż typowy sprzedawca w jeździeckim :P
Pati2012, ja chciałam tylko, żeby mi zmierzyli te mattesy na szerokość 😀 bo nawet na stronie producenta nie znalazłam info o szerokości... a w międzyczasie skończyła się promocja 🙄