Ja miałam suche plamy w miejscach gdzie panele nie przylegały do grzbietu.
Łęk na szerokość był dobry, a mimo tego panele nie przylegały. Za chude były. Za chude na grubość. Nie sięgały grzbietu.
kasiabe- bierzesz Winteca, rozkręcasz śruby z przodu, tak jakbyś chciała wymienić przedni łęk. Po rozkręceniu masz możliwość górną część siodła wysunąć z tybinek siodła ( bo trzyma się toto na metalowych zasuwach) Oczom Twoim ukazują się panele od środka. I moje panele są po prostu zapięte na rzepa. Jak rozepnę rzepa to jestem wewnątrz panela.
Nie wiem czy wszystkie Winteci z wymiennymi łękami mają dojście do wnętrza paneli.
Tu widać moją podkładkę -koloru żółto-niebieskiego. To karimata sklejona. I pocięta. To czarne coś, to jest poduszka powietrzna wyjęta z wnętrza panela. Przyłożyłam tę poduszkę powietrzną na zewnątrz panela tak, jak leży wewnątrz. I na tą poduszkę powietrzna położyłam moją podkładkę dokładnie w takim miejscu, jak ją planowałam umieścić w środku. W tych właśnie miejscach panel nie sięgał grzboietu konia i trzeba było panel pogrubić.
Podkładka na grubość ma w najgrubszym miejscu 1,5 cm
Nie wiem czy to Wam coś pomoże. Przede wszystkim trzeba wiedzieć
- czy panel przylega do grzbietu, czy nie ( obejrzeć suche plamy po jeździe)
- sprawdzić czy Wasze Winteki mają wejście do wnętrza panela
- wyprodukować podkładkę o kształcie takim jak sucha plama
- wetkać ją dokładnie tam, gdzie była sucha plama
- zobaczyć czy sucha plama zniknęła i czy koń chodzi luźniej
-zwrócić uwagę, czy po naszej zmianie grubości panela, panel jest nadal gładki, bez guzów, które mogą uwierać konia
kasiabe- zobacz...tu masz filmik. Jak klikniesz na środku strony na dole w ikonkę "Easy change gullet system" to Cię przeniesie na inną stronę. Tam se kliknij na czarną kamerkę i pokazują jak rozkręcać Winteca. Widać też siodło od wnętrza i panele od wewnątrz. I u mnie te panele się otwierają rzepem.
http://www.wintec.net.au/