To w kwadratowym nawiasie to są jednostki jbc
Szczerze przyznaję, że nie mam pojęcia, co oznaczają literki "jbc".
Co w przybliżeniu wychodzi 729,32 1/s
Gratis rachunek na jednostkach:
Choć jakoś nie jestem przekonana czy to o to na pewno pytałaś... 🤔
[quote author=karolinag4 link=topic=136.msg359434#msg359434 date=1255978290]
To w kwadratowym nawiasie to są jednostki jbc
Szczerze przyznaję, że nie mam pojęcia, co oznaczają literki "jbc".
(...)
[/quote]
🚫 jbc - jakby co (jakby ktoś pytał/nie wiedział) koniec 🚫
🙇
Wszędzie się człowiek może czegoś nowego dowiedzieć 🙂
Dzięki Moona jak najbardziej o to chodziło :kwiatek: Jeszcze skrobnę PW 🙂
Piszę w nowym poście, żeby podbić wątek.
Mam jeszcze jedną zagwozdkę.
Mam wyznaczoną kołową częstość rezonansową (A) - 690,8 , teoretyczną kołową częstość rezonansową (B) - 729,9 a teraz muszę obliczyc różnicę procentową między nimi.
Wzór: A-B/A i to razy 100%. I problem w tym, że wychodzi wartość ujemna 😵 jeden i drugi wynik jest raczej dobry (obliczany przy pomocy profesora), więc w czym tkwi haczyk? 🤔 😵 nienawidze fizyki! 👿
To chyba nie robi ze ujemny wynik, po prostu roznica jest bez minusa.
Tam w liczniku zawsze się bierze wartość bezwzględną z różnicy, a nie samą różnicę.
No to się szybko obudziłam... Ale może ktoś mi pomoże pomocy (albo ogólnie przed 7.50 rano : P)
Nie mogę tego nigdzie znaleźć (nawet wujek google nie chce mi nic wypluć... : ( )...
1. Które części Polski mają największe niedobory wód powierzchniowych? Wyjaśnij przyczyny.
[s]2. Wytłumacz, dlaczego w zimie w głębokich jeziorach woda nad dnem ma temperaturę 4stopnieC.[/s] (pomogła ciocia wikipedia : P )
3. Wyjaśnij, dlaczego rozmarzanie jeziora następuje od jego brzegu.
...
1. Nie licząc Pustyni Błędowskiej 🙂 to pewnie śląsk (kopalnie) świętokrzyskie ("białe" zagłębie). Powód: przemysł (szczególnie wydobywczy) i duże zaludnienie. (więc wszystkie aglomeracje).
3. Pewnie dlatego, że po obwodzie jest jakby najwięcej "kontaktu" z wyższą temperaturą. Nie pamiętam tego prawa, ale to tak samo, jak oddawanie/pobieranie ciepła przez zwiększenie powierzchni (żeberkowy kaloryfer, konwektor...)
Sory, że nic dokładniej, ale jest póóóżno, i lepiej choć co - może pomoże.
halo, dzięki 🙇 przepisywałam na szybko, 5min przed wyjściem z domu i nie zdążyłam podziękować wcześniej, ale dosłownie dupę mi uratowałaś :kwiatek: !
Potrzebuje cen podstawowych art. spożywczych w zaborze pruskim z początku XXw, nie bardo mi idzie googlanie 🙇
hej, mam do Was taka prosbe w imieniu mojej kolezanki 😉 ale zadanie jest zabawowe 😁
Chodzi o pomoc w projekcie na studia, do ktorego potrzebne sa rysunki potworow.
jesli moglabym Was poprosic o wejscie na strone:
http://sketch.odopod.com/i zalogowanie sie do konta:
nick: helter.skelter
hasło: helterskelter11
i wyrazic siebie w rysunku - a konkretnie swoj lek. Chodzi o pokazanie wlasnego obrazu POTWORA. Moze byc to potwor, ktory chowa sie w Was, albo taki, ktorego sie bardzo, bardzo boicie. Potwor z waszych koszmarow, albo taki "mroczny pasazer", jak u Dextera 😉 Interpretacja dowolna. Nie chodzi o umiejetnosci rysownicze, bo obrazki nie beda uzyte bezposrednio w projekcie, potrzebne sa tylko do analizy. Nie musza byc podpisane, moga miec nadane tytuly jesli chcecie.
jesli wolicie wyslac potwora na maila, narysowanego paintem/ps-em/gimpem albo na kartce i zeskanowanego to wysylajcie go na maila: parulinka@wp.pl albo do mnie kaprioleczka@o2.pl a ja przekaze do Pauliny.
jesli zupelnie nie czujecie sie na silach narysowac potwora, mozecie o nim napisac.
bylybysmy ja i Paulina bardzo wdzieczne za pomoc :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Wie ktoś może jak ma wyglądać wstęp do pracy badawczej? Co ma zawierać?
Dostałam wytyczne co do ilości stron, czcionki, rozmiaru marginesów ale żadnych wskazówek co mam tam napisać 🤔
A wstepu nie pisze sie na koncu, jak juz wszystko masz gotowe?? I pod to tworzysz wlasnie wstep??
u mnie na studiach na początku kazali pisać aktualny stan badań.
Ja na jutro mam oddać wstęp do mojej pracy badawczej której jeszcze nie zaczęłam, bo baba jest na tyle beznadziejna że ani nie wiem jak to ma wyglądać, ani z czym to się wszystko je.
ninevet poszukaj w necie jak napisać pracę magisterską/licencjacką, tam powinno być wyjaśnione jak ma wyglada wstęp do tego typu pracy. Na pewno powinien być przedstawiony dotychczasowy stan badań, cel pracy, dlaczego taki a nie inny temat. W tej chwili tyle pamiętam, pisanie wstępu dopiero przede mną 😂
Ninevet,
ponizej masz co MY umieszczamy w pracach badawczych tylko uwaga! to jest dla brytyjskiego uniwerka, moga byc roznice, chociaz generalnie powinno sie pisac tak samo.
mam nadzieje, ze troche rozjasnilam :kwiatek:
Strona tytulowa: imie, nazwisko Twoje i tutora, temat pracy
streszczenie/podsumowanie: krotki opis wszystkiego co znajduje sie w pracy. pisze sie to na koniec.
spis tresci
Wstep: krotki opis tego co znajduje sie w pracy i dlaczego wybralas taki temat a nie inny (tylko pamietaj ze piszesz w 3 osobie)
Glowne zalozenia pracy badawczej: my wypisujemy w punktach; nie wiem jak lepiej przetlumaczyc "terms of references"
przeglad literatury: co mowia na ten temat ksiazki, inne badania, artykuly w mediach
metodologia: co konkretnie zrobilas, NIE co planowalas zrobic, NIE w jaki sposob to robilas, tylko co zostalo zrobione
wyniki (rezultaty): grafy + opisy
Analiza i dyskusja: analiza tego co wyszlo ci z w wynikach
Ocena (ewaluacja)
wnioski i rekomendacje: czyl generalnie co wynika z pracy
Zalaczniki
odniesienia (czyli teksty, ktorych gdzies uzylas w pracy)
bibliografia
jesli masz jakies pytania do tego to mam caly ogromny booklet z opisem co powinno sie znalezc w ktorej sekcji 😉
dziękuje za odpowiedzi ale chyba jednak jutro pójdę i powiem tej babie, że nie zrobiłam bo nie wiedziałam jak.
Nie będę zgadywać a potem robić 2 raz. 🤔
No to ja tez mam problem. Nie znalazlam ksiazki u siebie, ktora by to wyjasniala...
Chodzi o dysocjacje stopniowa i calkowita. Kiedy zachodzi jedna a kiedy druga? Na kole z chemii mialam napisac reakcje zobojetniania i hydrolizy czasteczkowo (spoko, umialam :hihi🙂 a pozniej jonowo z uwzglednieniem dysocjacji stopniowej.
Poprawe mam pewnie za tydzien, ale wole juz zaczac cwiczyc. Help! 😵
[quote author=Żeglarz link=topic=136.msg364515#msg364515 date=1256638043]
ninevet daj znać czego się dowiedziałaś 😉
[/quote]
Chciałabym się tym podzielić ale nie wiem. 😵
na każde moje pytanie odpowiedzią bylo "przeciez wszystko już wyjaśniłam" wiec muszę stworzyć cokolwiek i czekać aż poprawi mi błędy by dowiedzieć sie jak to ma wygladać 👿
kto będzie tak dobry i przetłumaczy mi na niemiecki kawałek piosenki:
Jeszcze czasem gadam bzdury,
Lub krzyczeć zaczynam.
Po upadku szybko wstaję,
Nie chce się zatrzymać.
Nie uważam na ulicy.
Czasem szukam zwady.
Policjantem nie zostanę,
Mam swoje zasady.
w sumie przetłumaczyłam już sobie,ale moje tłumaczenie to 🙄 no coment. Mogę prosić jak coś to na pw? 😉
wstaw swoje tlumaczenie to moze pogadamy 😁
do anglistów prośba:
potrzebuje wypisac jak najwiecej synonimów do:
to LOOK, to WALK, to SAY
wpatrywac, gapic, szwedac, spacerowac, szeptac, ale co jeszcze ??
HELP !
miałam to kiedyś na angielskim i z tego co znajduję teraz w notatkach to:
LOOK
stare, gaze, glance, glimpse, peep, peer, squint, inspect
WALK
stroll, march, plod, saunter, step, stride, trudge, wander
SAY
whisper, yell, bellow, groan, mumble, mutter, roar, shout
edit:
jeszcze ogólnie do ruchu mam tiptoe i slither, można to podciągnąć pod chodzenie chyba (choć co do ślizgania się nie jestem pewna)
mądry słownik-thesaurus applowski podaje:
LOOK
glance at, gaze at, stare at, gape at, peer at; peep at, peek, take a look at; watch, observe, view, regard, examine, inspect, eye, scan, scrutinize, survey, study, contemplate, consider, take in, ogle; informal: take a gander at, rubberneck, goggle, give someone/something a/the once-over, get a load of, eyeball
WALK
stroll, saunter, amble, trudge, plod, dawdle, hike, tramp, tromp, slog, stomp, trek, march, stride, sashay, glide, troop, patrol, wander, ramble, tread, prowl, promenade, roam, traipse; stretch one's legs; informal: mosey, hoof it; formal: perambulate.
SAY
speak, utter, voice, pronounce, give voice to, vocalize, declare, state, announce, remark, observe, mention, comment, note, add; reply, respond, answer, rejoin; informal: come out with; claim, maintain, assert, hold, insist, contend; allege, profess; formal: opine, aver; express, put into words, phrase, articulate, communicate, make known, put/get across, convey, verbalize; reveal, divulge, impart, disclose; imply, suggest, recite, repeat, utter, deliver, perform, declaim, orate.
saisissante i Kaprioleczka
jestescie wielkie !! dziekuje bardzo 🙂 ! :kwiatek: