Muffinka, ja robię z przepisu Marty Gessler, wychodzi zawsze i robi je się w miarę szybko. uwielbiam!
Składniki:
jajka [4 ]
cukier (2 szklanki)
mąka (2 szklanki)
proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
soda oczyszczona (2 płaskie łyżeczki)
olej (1 i 1/4 szklanki)
marchew (drobno starta, 2 szklanki)
sól [1 szczypta]
cynamon (2 łyżeczki)
rodzynki
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, olej, marchew, szczyptę soli i cynamon. Na koniec, jeśli ktoś lubi, można dodać rodzynki i/lub orzechy.
Utarte ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy (2 keksówki albo 1 duża) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia: ok. 50 min.
marchewkę ścieram na bocznej stronie tarki, wygląda to o tak:
a samo ciasto tak:
(bez rodzynek i orzechów, tych pierwszych nie lubię, na te drugie mają w rodzinie niektórzy alergię )