" Szeroki jest zwierz (łęk 32-33), " 😁 😁
To nie szeroki i plaski? 🙂 Wszelkie siodła na Hucułki / Haflingery które przymierzałam mu na grzbiet miały być szerokie - były XL a rozstaw ok 34, na miarce thorowgooda wyłaził extra extra large, wiec dla mnie to spaślak ^^
Od razu mowie, ze jestem laikiem, ile mogę podglądnąć w necie, popytać - tyle wiem, a jest tego nie wiele w porównaniu z osobami które kiedykolwiek interesowały się lub zajmowały dopasowaniem siodeł 😉 Dlatego - pytam :kwiatek:
Kazdy pewno zna czary mary z drucikiem, odkształcalna rurka itp - 60 cm, w środku zaznaczamy punkt i od niego po obydwu stronach co 9 cm kolejne punkty, przykładamy w miejscu gdzie ma leżeć siodło, odciskamy kształt, malujemy na kartce i zaznaczamy środek i punkty odniesienia.
I tak otrzymujemy informacje o tym jakiego siodła szukać - lub jeśli mamy miarki np thorowgooda dowiadujemy się jaki lek mamy wybrać , albo w przypadku wintecow - posługujemy się miarka do mierzenia rozstawu łęku zamiast odrysowywać. I tu pytanie głupka, który nie jest pewien czy dobrze kombinuje 🙂 : Jak później tych wymiarów 'szukać' w siodle - przykładowo tak jak w filmiku 12,5 cm i 26,5 cm - czego szerokość to ma być ? Intuicyjnie zgaduje ze mierzymy po wewnętrznej stronie siodła na wysokości D-ringów, a później na wysokości widełek terlicy??
Jak gadam głupoty - można się pośmiać, a potem wyjaśnić mi proszę :kwiatek: 😉