budyń- chodzi, jak ktoś go oprowadza... xD Nie był jeszcze niczego uczony tak bardziej tylko tyle, że jak ktoś oprowadzał i ruszał to osoba z konia dawała mu lekko łydki. Gadałam z Ponią i jak będzie na jesieni miała miejsce to jedzie do niej na czas nieokreślony 🙂 Już się nie mogę doczekać 🙂
MiLLi, aaa. Bo ja go chyba z fotobloga kojarzę, i pamiętam, że x lat temu miał mieć 3 lata i powoli być wdrażany do pracy, trochę minęło, a dzikus dalej hasa po łąkach 😁 O ile dobrze kojarzę konie. Jak do Poni, to fajny start będzie miał, dobra decyzja 😀
Pewnie mogłaś go gdzieś tam widzieć 🙂 Ktoś miał mi pomagać ale jak to się mówi 'umiesz liczyć- licz na siebie' 🙂 A ja "umiem" jeździć tak, że się nadaję tylko na stare rekreanty ;x Więc wolałam go nie psuć, żeby nie robić komuś podwójnej roboty... I tak się leni do dziś 😀
Odkopię trochę wątek. W przyszłym roku nasi znajomi z Niemiec chcą wybrać się do Polski w poszukiwaniu dobrych młodych koni trakeńskich.Interesują ich najbardziej źrebaki i matki.Jakie miejsca polecacie odwiedzić?Na pewno będą chcieli odwiedzić Państwa Przeczewskich oraz gospodarstwo Sząbruk.Gdzie jeszcze warto zawitać?
Mam pytanie jak odbywa sie wpisanie klaczy trakeńskiej do księgi głównej rasy wielkopolskiej ? Proszę o pomoc bo mnie to przerasta nie wiem od czego mam zacząć i jak to się ma odbyć
Koń może być wpisany tylko do jednej księgi. O ile pamiętam to warunkiem wpisania konia księgi głównej rasy Wlkp jest posiadanie takiego wpisu przez matkę konia.( Wpis do księgi Wlkp dziedziczy się po matce
Do 2005 roku można było takiego wpisu dokonać. Według mojej wiedzy dzisiaj już nie, ale pewnie jakieś indywidualne decyzje komisji księgi są możliwe. Najprościej zadzwonić do związku hodowlanego tam udziela pewnej informacji (najlepiej do wielkopolskiego zhk - nie mylić ze związkiem rasowym, bo takiego nie ma).
Czy ktoś się orientuje jak to jest przy koniach wlkp, jeśli matka jest wlkp to zrebie tez bedzie wlkp bez znaczenia jakiej rasy jest ojciec? Czy zrebie sp jesli ojciec nie wlkp?
słyszałam o tym i gdzieś przewinęło mi się to przed oczami na rv ale potrzebowałam potwierdzenia żeby nie wydzwaniać niepotrzebnie do związku, dziękuję :kwiatek:
A ja mam takie pytanie, czy Wasze wlkp./trak. też mają takie gorące głowy?? Mój np. w tym roku w kwietniu skończy 11 lat, ale do tej pory gdy chodził pod siodłem miał takie akcje, że przez tydzień co najmniej raz na jeździe musi wyrzucić się w powietrze ( dostawał ok 500g owsa - rekonwalescencja). Skąd on bierze energię?? Wyjechać na nim w teren to jak na tykającej bombie - ponosi a w dodatku straszeni bryka. Wasze konie tez takie są? 🙂
Mój też nie jest z tych które marnują energię z własnej nieprzymuszonej woli. 😁 Ogólnie jego mam wrażenie przeznaczeniem życiowym jest stać/spacerować i mielić paszczą. 😂