Kącik WEGE :-)
Tak sobie myślę. Testowałyście bezy z glutem z puszkowej cieciory.
To może ten glut nadałby się też do makaroników? Oryginalnie: mielone orzechy, cukier, białko jaja. Jak myślicie? Zlepi się?
Puszek nie kocham, ale chętnie zrobiłabym makaroniki w wersji bezjajkowej... Mam dla kogo 🙂 Zwłaszcza dziś 🙂
Macie może przepis na ten ser z nerkowców? :kwiatek:
Macie może przepis na ten ser z nerkowców? :kwiatek:
on jest dość skomplikowany, więc jak tylko będę w lokalu to zrobię zdjęcie i zamieszczę- książka ma swoje honorowe miejsce i nawet ja nie mogę jej wynosić poza zaplecze 😁
znalazlam taki przepis na twardy ser z nerkowcow, chyba sprobuje
http://epicureanvegan.com/2010/09/11/hard-cashew-cheese/
dziewczyny, macie jakiś sprawdzony przepis na wegańskie naleśniki na mące ryżowej? tylko taką mam w domu i chciałabym ją zużyć, a przyszła mi ogromna ochota na nalesniki 😡
Na samej ryżowej może być trudno, bo podobna jest do ziemniaczanej. Szkoda, że nie masz innych, bo z mieszanki ryżowa+ukurydzana+gryczana fajne wychodzą.
poszperam w szafkach... a w jakiej proporcji z inną maką wyszłoby najlepiej?
proporcje na oko, ryżowej najmniej.
Uczuliłam się na kaszę jaglaną, płatki gryczane... Amarantus i quinoa też odpadają. Powoli nie mam pomysłu co jeść, a buły na śniadanie już mi się przejadły 🙁
Rul, a płatki jęczmienne? Dla mnie o wiele smaczniejsze niż jaglane. Ale tylko z bananem (może dlatego, że jestem uzależniona od bananow :P)
AAaaa wrocławianki we Wro otworzył się wczoraj 100% wegański sklep- mają WSZYSTKO! 💃
oo, a gdzie? i czym jest "wszystko"? 😀
Na św. Antoniego- a wszystko to sery, lody, półprodukty, tofu, słodycze, dżemy, przyprawy, "wędliny", jogurty, mleka...no wszystko 😜 i ceny są naprawdę przystępne! mniej więcej w takich samych zamawiałam przez internet (tyle że dopłacałam za przesyłkę).
Dziewczyny, czy macie jakiś sprawdzony przepis na danie z soczewicy? 🙂 Nigdy nie jadłam, kupiłam bo słyszałam wiele dobrego o 'zdrowotności' tego cuda 😉. Czy macie jakiś fajny przepis dla początkującego soczewicowca? 😀
busch czasochłonny ale pyszny pasztet z soczewicy, a z bardziej codziennych szybkich dań- spagetti "bolonese" z soczewicą zamiast mięsa 😜 no i klasyczna zupa z soczewicy
Jak bedziesz kiedys to popatrz prosze czy maja lody na mleku kokosowym! 🙂
Będę na pewno w tygodniu, bo wczoraj wpadłam tylko przelotem, a było za dużo ludzi żebym mogła dokonać komfortowych zakupów.
ale powiem Ci też w tajemnicy ( :hihi🙂 że najprawdopodobniej jeszcze w tym sezonie będzie można zjeść we Wro gałkowe lody na mleku koko 😍
busch, ja robię coś zupopodobnego. Dla mnie pyszne, bo ja kocham wszystko, co ma w sobie pomidory. Jak ugotuję taki gar, starcza na 4 dni na śniadanie, obiad, kolację i podwieczorek :P
http://www.olgasmile.com/zupa-z-soczewicy-czerwonej.html
hueee, koniecznie daj znac kiedy i gdzie jak juz bedzie otwarte! 😜
bush Albo najprosciej jak sie da (np. sniadaniowo, czy kolacjowo) wczesniej ugotowana soczewice wrzucasz na patelnie z odrobina oleju i przyprawami korzennymi (imbir, cynamon) albo tez z kolendra, czy kminkiem. Podgrzewasz i juz! Pyszny fastfood, gdy posiadasz w lodowce juz wczesniej ugotowana soczewice.
Ja ostatnio czesto robie zupe z czerwonej soczewicy a'la pomidorowa - z pomidorami calymi (a nie koncentratem) jest mega pycha i gesta. Lubie tez soczewice z warzywami (seler naciowy, groszek, cebula i co tam jeszcze mam) przyprawiona na ostro - pychota 🙂
busch, jakbyś miała troszkę więcej czasu-
http://www.jadlonomia.com/2012/11/wegetarianski-shepherds-pie.html dla mnie obłęd w ciapki
Strzyga, przeczytałam tylko o pomidorach i mleku kokosowym i już został wyłoniony zwycięzca 😀. Uwielbiam to połączenie! 🙂 Dzięki za przepis. Z jakimi przyprawami to robisz? Zwykłe curry czy lepiej przejść się do sklepu po garam masala? Soczewicę można gotować tylko te 20 minut jak z przepisu? Myślałam że dłużej... ale pewnie trzeba ją namoczyć przez noc?
Myślisz, że jak nie chcę robić zupy, to mogę pominąć bulion warzywny i będzie wystarczająco 'mokro', by się ugotowała? Czy lepiej jednak dodać wodę czy coś takiego?
madmaddie, ten sheperd's pie też wygląda zachęcająco 🙂
nie trzeba moczyć. Czerowna zazwyczaj się trochę rozciapcia po ugotowaniu, zielona zachowuje strukturę (wg mnie najsmaczniejsza)
Ja tam daję sklepową, do tego zioła jakie mam w kuchni. i koncentrat. I gotuję tyle, aż soczewica się rozciapie i jest smacznie.
Bulionu nie robię, daję wodę, ale nie tyle, ile jest tam napisane, bo lubię to jak jest gęste.
Strzyga, nie pytam o to czy sklepowe przyprawy, czy własne, bo sama miałabym problem z robieniem własnych - ale się zastanawiam czy lepiej się przejść po garam masala, czy zwykłe curry wystarcza 🙂
Rul, ja mam czerwoną, ale w tych dwóch przepisach chyba o niej wspominają. One się bardzo różnią w smaku?
busch, ujmę to tak: nie odróżniam curry od garam masala. Dlatego nie doradzę Ci w tym temacie. Ja wrzuciłam to co mam w kuchni, czyli curry, do tego bazylię, oregano, majeranek.
Garam Masala jest bardziej gorzka w odbiorze i ma cynamon, curry jest raczej z czosnkiem. Roznica w smaku jest zdecydowana! Pierwsza przyprawa pochodzi z Indii, druga z Tajlandii.
Pandurska, dlatego tak dopytuję bo wg mnie te dwie przyprawy mają zupełnie inny smak i trochę nie wyobrażam sobie, że obie smakują równie dobrze. A Ty którą być wybrała do soczewicy? 😉
Bleee... Odżelaziłam się... 🙁