Derki

Moon   #kulistyzajebisty
25 października 2024 08:32
Zuzu., wychodzi, że to derki tylko dla prawdziwie sportowych koni, przez wielkie "S", które wiadomo - nie chadzają na padoki, tylko do karuzeli... 😁

Z całą sympatią i szacunkiem dla Winderena... to kolejny ich produkt opisany 34953495764967 badaniami, analizami, marketingowymi hasłami i kluczowymi frazami - szacun za speca od marketingu 😎
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
25 października 2024 08:32
mindgame, no właśnie o to mi chodzi że derka która ma być na mrozy nie nadaje się na ciepłą pogodę. Też dużo zależy od konia. Mi się bucas silver sprawdzał ale w angielskiej pogodzie - gdzie chyba największy mróz jaki zarejestrowałam to -7 i wtedy też ten bucas musiał mieć podpinkę. Ale na takie latanie od przymrozków do dychy na plusie był bardzo spoko

Zuzu., dobrze zauważone 😀

A te wykresy to mogliby jakieś lepiej rozpisane dać (dokładniejsze) bo patrząc na nie mam flaszbacki że specem z TVP i ich wykresów swego czasu
Hahahahahahaha. xD
No dobrze... 😆 Idealna derka, do stosowania 7 miesięcy, zastępująca wszystkie inne. Ale można ją często prać... Ale nie trzeba, bo to "Jedna derka bez ciągłego przebierania". Technologia opatentowana dla astronautów NASA. xD Tam po 7 miesiącach ciągłego stosowania, włącznie z karuzelą, co proponuje producent, to rzeczywiście nowe życie może już już patentować technologię. 😆
Czy ktoś może szarpał tych astronautów zębami w ramach testów? xD Napisali, że testowali konie bytujące w tych samych warunkach stajennych i POGODOWYCH i to jest cały opis możliwości użycia tej derki na zewnątrz. xD
Derka za 2k. xD Na damski ch... mi taka rozpiętość temperatury, w której mogę jej używać, żeby koń w niej w stajni stał, w której nie ma takich wahań? xD Już nie wspominając, że derki stajenne potrafią się rozwalać, bo koń się bardzo chce podrapać albo krzywo wstał, bo są niewzmocnione.
Nie no, chcę zobaczyć, jak ludzie będą tego używać. 🤣
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
25 października 2024 08:38
Sivrite, konie które chodzą tylko na karuzele i boks w super szport stajni nawet się nie pomiziaja wzajemnie, także derka takie warunki przetrwa na spokojnie 👌
Moon   #kulistyzajebisty
25 października 2024 08:42
Sivrite, o to to - hasła: technologia opatentowana przez NASA i absorbery energii kinetycznej. Ahhh, jakże piękne! 😅😁
Donkeyboy, nie no, spoko, są jak kosmonauci. W kosmosie nie ma deszczu, problem solved. xD
Znam paru sportowców i WSZYSCY oszczędzali na derkach, bo WSZYSCY wiedzieli, że sportowe, nagarowane konie je niszczą. Całe stajnie są derkowane na wyścigach w same stajenne derki, bo konie nie wychodzą na dwór, ale wszystkie są regularnie prane i zmieniane, kurde. 🤣
Poza tym producent pisze o skrupulatnych testach w warunkach POGODOWYCH, więc nie powiesz mi, że nie sugerują, że konie w nich wychodziły. 😆

PS. Z tego całego bullshitu mnie chyba najbardziej bawi to, że koń ma w niej stać 7 miesięcy, ALE MOŻESZ JĄ CZĘSTO PRAĆ, BO MA KOSMICZNE WYPEŁNIENIE. xD Ale to jedyna derka, której potrzebuje! Ale możesz ją prać jak często chcesz! xD
Sivrite, z jakiegoś komentarza na fb wynikało ze nie są na padok, bo w ich super mega długim opisie słowa nie ma xD
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
25 października 2024 09:09
Sivrite, Dlatego trzeba kupić dwie, żeby móc prać 👌😝
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
25 października 2024 09:10
xxagaxx, na sklepie jest opisana jako derka stajenna, a w tej cenie można mieć co najmniej 4 inne i je regularnie prać i przebierać ;p
Pati, albo 2 stajenne i dwa sezony dopłacania stajennemu, żeby konia przebierał z padokowych, które już mamy, w te stajenne. 😂 I nie ryzykujemy, że nam nasz koń przez przypadeczek skasuje derkę za dwa koła, bo się krzywo wytarza w boksie.

Aga, wiem, nie ma nawet podanej gramatury materiału wierzchniego, żeby jakoś ocenić jego wytrzymałość. xD Jest o tych ciężkich testach w "warunkach pogodowych" tylko. No, ryję od rana srogo, forum zrobiło mi dzień. 🤣
Mam Bucasa Turnout Extra o gramaturze 300g i sprawdzało się u nas to co jest napisane na papierkach.
Kobyłą przechodziła w niej całą zimę. Przy minus 15 była miło ciepła, podobnie jak przy -5. Przy plus 15 jest już bardzo ciepła, minimalnie spocona w pachwinach i to wszystko. W zwykłej plandece bez podszycia Horseware Rhino przy plus 15 jest już spocona. Koń normalnie ofutrzony.
Czy ktoś mógłby łopatologicznie mi poradzić bo im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. 😅 Mam konia 24h na dobę na dworze i poważnie rozważam ogolenie go na sezon zimowy bo jest w stałym treningu, do tego siwy więc zaoszczędziłoby mi to sporo czasu. Problem w tym, że żadnego swojego konia nigdy nie goliłam, więc nie wiem jakie derki kupić. Myślałam o ogoleniu mu tylko szyi, brzucha i kawałka zadu, tam gdzie syfi się i poci najbardziej. taki mniej więcej wzór „blanket”. Ogólnie zarasta jak mamut, w tym roku jest lekko spóźniony przez to, że długo było słonecznie i dość ciepło. Myślałam żeby kupić 0g, 100g i 200g, wszystko oczywiście z kapturami, ewentualnie gdyby spotkały nas większe mrozy pakować go w polar+200g, ale nie wiem czy to nie za dużo będzie z kolei. Nie ukrywam, że chciałabym wydać niezbędne minimum co by mi portfel nie umarł totalnie, ale może jest tu ktoś mądrzejszy kto mógłby mi doradzić taki niezbędny pakiet startowy w obecnej sytuacji. Z góry dziękuję za pomoc 💖
zoyabea u mnie tak samo, zakładam derkę w listopadzie, ściągam w kwietniu. Możliwe, że mamy jakiś stary model (?) Bo patrzę za drugą taką derką i w tych, które są aktualnie w ofercie nie widzę już tak dużej rozpiętości temp.
29 października 2024 17:31
natgos, Też mam konie wolnowybiegowo i podgalam w podobny sposób. Generalnie polecam zestaw solidna padokówka 50g z kapturem. Do tego 100g i 200g stajenne plus ewentualnie kaptur do nich 100g. Jak jest ciepło to sama padokówka, zimniej 100g pod spód, bardzo zimno 200g pod spód, a jak do tego pizga złem to jeszcze kaptur do tej stajennej. Mi się taki system bardzo sprawdza. Wygodne jest to, że te stajenne to można prać często i koń pod spodem ma zawsze czystą derkę, przez co sam jest czyściutki 🙂 Ja mam jeszcze do tego 50g padokowe bez kapturów, takie lekkie 600D, które używam jesienią i wiosną jak nie pada i jest w miarę ciepło.
Equigrav, ja kupowałam swoją w zeszłym roku, nie pamiętam gdzie ale na pewno wyższe gramatury są dostępne.
zembria, dziękuję 😍 Brzmi to na bardzo rozsądny plan, będziemy próbować 😁
zoyabea, Equigrav, I nie przegrzewały się wam konie? 300 gr to sporo.... Jakaś magiczna ta derka 😀
Sankaritarina, ja już kiedyś pisałam pewna historię jak nie ogarnęłam skoku pogody i mój koń został na padoku przy 18 stopniach w słońcu. I nie był spocony. Ten najwyższy model bucasa srebrny. Tak więc dla mnie są magiczne. Oczywiście nie zostawiam go tak normalnie, mam tych derek kilka w różnych gramaturach ale nigdy się nie przegrzał ani poprzedni ani teraz kolejny koń. Dla mnie tylko tragedią jest ten srebrny kolor bo to się obłędnie brudzi.
Tez potwierdzam magię Bucasow srebrnych. Mam dwa, jeden kupiony wieki temu, ten cienki. Używam zima jako transportowa i kon nigdy spocony. Zimowa wyciągam jak już mamy mrozy, dzięki temu i w stajni kon ma dobrą temperaturę i na dworze.
Natgos ja zostawiam nieogolony brzuch, 1/3 szyji od strony głowy, oczywiście pod siodłem i góra plecow, zadu. Nie golę za bardzo nóg, mój stoi w stajni.
adriena, w sensie dołu brzucha nie golisz czy w ogóle? Kurczę ja to żeby miało to sens to raczej muszę bo tam zimą jest potowo-kupowo-błotny armagedon 😐 Nóg nie będę ruszać na pewno, co roku mu tylko trochę skracam włosy na pęcinach maszynką z nakładką co by nie zbierał aż tyle błota i to wystarcza żeby nie mieć problemów z grudą i brudem.
Tak, dołu brzucha.
31 października 2024 09:40
natgos, Ja też nie golę brzucha od dołu, one jednak śpią na ziemi, na piachu i nie chcę żeby zimą tak leżały "na golasa". Golę szyję od dołu, łopatki, klatkę, za łokciami, a potem pachwinę ze słabizną i udo do tyłu na zad. Brzuchol jednak zostaje.
Natgos podbiłam kolorystycznie zdjęcie żeby było widać jak golę. My tylko kilka godzin na dworze także u Ciebie tym bardziej bym mu spodu nie goliła.
Podgalam też pysk.
20241031_105132.jpg 20241031_105132.jpg
adriena, zembria, dzięki, myślałam że ten bok brzucha też zostawiacie i już zgłupiałam 😅 takiego paska też planowałam nie ruszać z powodów o jakich mówicie 😉 dzięki za zdjęcia poglądowe, już wszystko jasne 😇 btw piękny Siwcio 😍
Sankaritarina jestem za głupi, żeby ogarnąć technologię tej derki, ale działa. Nawet w tym roku założyłem bucasa jak było 10 stopni i jakoś zapomniałem o tym, przyszło ocieplenie +17 i przy popołudniowym karmieniu po całym dniu na słońcu koń był jedynie lekko cieplejszy, spocony na małym fragmencie od frontu gdzie nie ma tego "magicznego" polarowego podszycia.
epk, Magiczna technologia to powłoka aluminiowa odbijająca ciepło. To brudzenie się jest przetragiczne, ale coś za coś. Na szczęście jak brud wysycha to nie jest aż tak koszmarnie źle jak zaraz po tarzanku 🙈
IMG_1711.jpeg IMG_1711.jpeg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się