Jedzenie nie zadaje pytań. Jedzenie rozumie. Jedzenie daje przyjemność 😍
Otwieram, bo zaraz mnie i kilka innych osób wywalą z wątku o odchudzaniu, bo jak ja już zacznę o żarciu to nie kończę 😜
Miejsce na nasze kulinarne sukcesy i porażki, na pytania i odpowiedzi (służę pomocą i moją bazą przepisów 😀iabeł🙂, na inspiracje, nowości, knajpy i dania, które nas powaliły na kolana.
Na wszystko związane z jedzeniem i jego przygotowaniem.
I bądźmy tolerancyjni dla pizzy z ananasem, dla kanapek z masłem i nutellą i wszelkich innych spożywczych grzeszków 3🙂
Jeżeli chcecie dodać miejscówkę do polecanych, proszę piszcie w postach następująco:MIASTO - nazwa knajpy/restauracji/kawiarni/co chcecie polecić a jest związane z jedzeniem i piciem - lokalizacja (dzielnica, ulica, dokładny adres można sobie darować ale żeby mniej więcej wiadomo było 😀) - rodzaj kuchni/podawanych rzeczy (włoska/chińska/bar mleczny/kawiarnia/sklep z ciastkami) + opcjonalnie za co polecamy i jeśli ktoś ma pod ręką linka do www czy fb to też będzie fajnie, ale to już dla chętnych
Lista jest subiektywnym zbiorem propozycji forumowiczów od budek z kebsem po wypaśne restauracje ą ę. Ma być podręczną listą sugestii gdzie pójść, nie rankingiem jakościPOLECANE W PLGDAŃSKAvokado || Obrońców Wybrzeża (Przymorze) i Wajdeloty (Wrzeszcz) || wege || Póki co mi tam wszystko mega smakowało. Jedzenie jest zdrowe, codziennie kilka dań spoza karty. Wszystko świeże, smaczne, dobrze doprawione. Dbają o detale, czyli np wczoraj jak jadłam curry orzechowe to była posypka z sezamu białego i czarnego oraz troszkę granatu. Zawsze ładnie podane, dobrze doprawione. Plus dni tematyczne, fest śniadania itp itd.
FACEBOOK FACEBOOKPizzeria Rogata || Przymorze || pizzeria || Pyszna pizza, bardzo dobre ciasto, sos pomidorowy. Minus za sosy dodatkowe - w większości gotowce niskiej jakości.
KRAKÓWIl Piatto || Rakowicka-blisko dworca głównego || włoska/molekularna || przyjemna obsługa, włoska kuchnia w nowej, bardziej wykwintnej odsłonie i bardzo przystępnej cenie w porównaniu do jakości!, od 12 do 15 wyśmienite lunche za 20zł, my chodzimy we dwie i jemy na pół, bo nie przejadamy! koniecznie na deser zjeść mus z białej czekolady i gorgonzoli, dla tych szukających nowych smaków 😀iabeł:
FACEBOOKGoodLood || Plac Wolnica, Plac Nowy, Huta i jeszcze 2 lokalizacje || lodziarnia - ze świeżych produktów! || prócz 4 standardowych smaków codziennie dwa inne (jeden mleczny drugi sorbet), smaki takie jak masło orzechowe z dżemem jagodowym, różane, sorbet awokado-daktyle, sorbet marchewkowy, duże porcje, można posmakować przed wzięciem gałki, dają w pudełkach na wynos - uwaga, kolejki i tych ciekawszych smaków czasem im braknie, ale warto! ||
FACEBOOKGruzińskie Chaczapuri || ? || gruzińska|| Jedzenie pyszne (moim, Chłopa i rodziców zdaniem, brat narzekał uśmiech ), ceny w porządku. Odkryłam tam moje ulubione białe, słodkie wino - Tvishi. Polecam spróbować chociaż jednak kupione i nalane samodzielnie smakuje trochę inaczej. Mówiąc prost chyba je trochę rozwadniają...
CoffeeCe || Przemysłowa 12 || kawiarnia || świry kawoszowe, od zwykłego latte przez espesso z gorączą czekoladą po wszelkie dripy, nitro (kawa gazowana na zimno) i inne cuda. Przeróżne mieszkanki ziaren do kupienia, kawowe sprzęty również, do tego własne granole, kanapki, musy malinowe i inne cuda, od niedawna prowadzą też kawowe szkolenia i mają wyjazdowy ekspress na eventy ||
FACEBOOKBezogródek || Piastowska 20 || Foodtruck park || Park z przeróżnymi foodtrackami, sezonowy. Fryty belgijskie, curry, tajskie lody, jakieś zapiekany, wege, burgery + eventy modowe, psie. Leżeczki, lampiony, drewniane podesty, psiolubne miejsce, warto wpaść i posiedzieć sobie latem, takie wiciszające miejsce dla większej grupy, gdy każdy chce zjeść coś innego 😀 ||
FACEBOOKPizza Garden || Marii Konopnickiej 11/1 || pizzeria || rewelacyjna pizza z raczej średniej półki cenowej jeśli chodzi o pizze, ale naprawdę warto, bo czuć, że używają bardzo dobrych składników. Moja ulubiona to z szynką parmeńską i parmezanem, najlepiej brać ich propozycje z menu, bo kompozycja własnej pizzy wychodzi drogooo. Mają trochę przystawek, sałatek do wyboru, ale niewiele, głównie to pizzeria. Spory ruch, zwłaszcza w weekend i wieczornych porach, warto rezerwować stolik, albo czekać 20-40 min w kolejce
En Plato ||
Bibice ul. Warszawska 170 || typowo neapolitańska pizza, bardzo dobra, mają rzesze fanów (choć dla mnie jednak za cienka, bo jak karton), a i ja przyznaję, że przepyszny sos i dodatki, desery też bardzo fajne. Lokal nawet spory, też warto zarezerwować w chodliwe dni, bo mają branie.
Boscaiola || Szewska || włoska || póki co jadłam tylko pizze ale są wyśmienite, OBOWIĄZKOWO do zamówienia z serem kozim, gruszką i płatkami migdałów. Świetnej jakości składniki, super ciasto, profesjonalna obsługa (wino nalewane przy gościu, te sprawy. Warte swojej ceny (pizze +20zł, niby jednoosobowe ale we 4 jadłyśmmy 3 pizze i się przejadłyśmy) ||
FACEBOOKKebab pod 13 || plac Wolnica 13 || kebab || bardzo przyzwoity, całkiem tani i przede wszystkim wypasiony kebab. Np. danie z jagnięciny za 19 zł ledwo mieści się na talerzu, sosu można brać "dolewkę", surówka na boku elegancka bardzo, z oliwkami, fetą i w ogóle wypas. A mięcha tyle, że zjadłam na obiad, kolację i jeszcze na śniadanie dojadałam w domu. Smakowo dupy nie urywa, ale jest bardzo w porządku, znaczy smaczny jest, ale wiadomo, to tylko kebab :P
Moaburger || Mikołajska 3 || burgerownia || ja nie lubię burgerów, bo nie jara mnie mielony w bułce, gdzie nie lubię większości dodatków, ale w Moa mi smakowało (tylko pomidora wyjęłam hihi). Tak dobierają te smaki, że super ze sobą wszystko współgra i każdy składnik podbija smak towarzysza. Rewelacja. Cenowo trochę drogo jak za burgera, ale mięso i reszta bardzo dobre jakościowo.
[hr]
TYTANO (kompleks okołorestauracyjnych miejscówek) || Starych Młynów 10 ||
FACEBOOKMashRoom || bar || drinki z kija hojnie lane (0,5 karafka za 28zł!), mój faworyt to Jack75 - whisky, prosecco i pomarańcze, fajne miejsce do posiedzenia, pogadania i wypicia czegoś nietuzinkowego ||
FACEBOOKMiędzymiastowa || europejska || lunche, pizze, odjechane drinki w ludzkich cenach, standardowa, wielkomiejska restauracja z industrialem w środku. Warto tu zacząć jedzeniem a potem dokończyć w Mashroomie 'za ścianą' ||
FACEBOOKStrefa || europejska || jak Międzymiastowa, ten sam typ ||
FACEBOOK[hr]
OLSZTYNHammurabi || ulica Prosta 3/4 (Na Starym Mieście) || kuchnia arabska i śródziemnomorska, pizza, lody, desery itd. Wystrój pasujący tematycznie do serwowanej kuchni, przytulny.
Reastauracja "U Artystów" zwana przez tubylców po prostu Artystyczną || ulica Kołłątaja 20 (na Starym Mieście) || kuchnia polska, regionalna, dania z ryb, mają też w menu potrawy dla wegetarian. Wystrój lokalu spodoba się na pewno osobom lubiącym styl rustykalny, zaś część lokalu jest w piwnicy, która pamięta jeszcze czasy średniowieczne, ale pomimo ograniczonego miejsca, jest przytulna i idealna do spotkań we dwoje
RZESZÓWRistorante Sicilia || Mickiewicza 9 || włoska || prowadzona przez prawdziwego włocha. Wnętrze nie powala ale bardzo sympatyczna knajpka, przepyszne krewetki, pizza też wporzo. Warto 🙂 ||
FACEBOOKTORUŃMistrz i Małgorzata || Szewska, 40m od Starego Rynku || współczesna europejska z inspiracjami wschodnimi ||
(trochę mi nie wypada, bo to częściowo moje dziecko no ale 😉 ) przepyszny stek, tatar ze śledzia w przyprawie z toruńskich pierników, pyszne lunche i drinki, do tego przepiękne wnętrza (piwnica w stylu łodzi podwodnej Nautilus, rzeźby w salach na parterze, biblioteka z pona 2000 książek do wypożyczenia, kameralne patio 'na wyłączność' ze szklanym dachem), wszystko dookoła literatury i sztuki ||
FACEBOOKDom Sushi || Franciszkańska || japońska || wybitne sushi, sezonowo z różnymi dodatkami (latem dostałam z łososiem i TRUSKAWKAMI, bomba!), inne dania też świetnie (wołowina w wasabi, ah i oh). Pyszna herbata i profesjonalna obsługa + na piętrze lada z łódeczkami! ||
FACEBOOKGrillbar Widelec || Targowa 42B i Sienkiewicza 39 || Burgery, inne mięska, sałatki || Śmiało mogę polecić: burgery, talerz różności (skrzydełka, camembert w panierce, krążki cebulowe, duszone pieczarki, sosiki), koktajle, desery. Burgera dostaje się z dodatkiem i polecam do potencjalnego pieczonego ziemniaka domówić masło czosnkowe ||
FACEBOOKStary Młyn, Stary Toruń || starówka || pierogarnia || To jest teraz sieciówka, zdaje się że w Bydgoszy i Wrocławiu jest, nie wiem gdzie jeszcze. Ogromne porcje, pieczone pierogi pyszne, bardzo dobry sos grzybowy.
WARSZAWAAIOLI || Plac Konstytucji i Świętokrzyska || mix europejskich || kolejne świetne lunche i WYBITNE śniadania (za 10zł w wawie takie śniadanie to nigdzie... pyszna pizza, mule w cydrze i drinki, industrialne wnętrze, latem duży ogródek. Duży tłok i zabiegana obsługa ale miła i profesjonalna ||
FACEBOOKLa Tomatina || Krucza || włoska || dla wybrednych miłośników włoskiej kuchni, świetna pizza i makarony, desery też pyszne. Lepiej rezerwować bo obłożenie duże ||
FACEBOOKPosiaduffka || Chruściela 66 (Rembertów) || kawiarnia || Pyszne ciasta (beza!) i lody. Uwielbiam ich lemoniadę kocham Dziecio- i psioprzyjazna! ||
FACEBOOKLE CEDRE || Praga, naprzeciwko "Miśków" || Kuchnia libańska || jadłam pyyyyszny hummus, sałatkę z pietruszki i wegetariańskie danie ze szpinaku z serem. W ogóle raj dla wegetarian
Groole || Nowy Świat 35/Ciołka 11a || pieczone ziemniaki/fastfood || genialny fastfood! wielki ziemniak pieczony w specjalnym piecu, do tego mnóstwo farszów (kurczak hawajski, fasolka po bretońsku, feta z suszonymi pomidorami, bryndza, śledzie, hulaj dusza), do tego zawsze wszelkie ziarenka i zieleninki, kefir, oranżada. W zestawie są dwa i dla mnie_żarłoka to za dużo. Jak ktoś chce szybko zjeść to polecam 😀 ||
FACEBOOKPrzystanek Piekarnia || kilka lokalizacji || piekarnia+ || sieciówka ale bardzo fajna, chlebki, ciastka, soki tłoczone, domowe hummusy, pasty i kanapki - świetne miejsce do zaopatrzenia się w pieczowo (znajomy piekarz testował i zaakceptował 😀iabeł🙂 i dodatki ||
FACEBOOKWROCŁAWGruzińskie Chaczapuri || ? || gruzińska|| Jedzenie pyszne (moim, Chłopa i rodziców zdaniem, brat narzekał uśmiech ), ceny w porządku. Odkryłam tam moje ulubione białe, słodkie wino - Tvishi. Polecam spróbować chociaż jednak kupione i nalane samodzielnie smakuje trochę inaczej. Mówiąc prost chyba je trochę rozwadniają...
Soczewka || Rynek 20/21 || burgery || Bardzo smaczne burgery, uchodzą nawet za jedne z najlepszych we Wro. W dodatku na rynku więc jak zgłodniejemy szwendając się będąc na wyjeździe to jest to charakterystyczne miejsce i nie musimy błądzić po obcym mieście wink Minus - może być dużo ludzi ||
WWWPasibus || kilka "stacji" i foodtruck, stacjonarna restauracja m.in. ul Świdnicka oraz w Arkadach || burgery || Smaczne burgery, nie są moim nr 1 ale myślę że jest to pierwsza 3. Mimo sporej ilości miejsc siedzących zwykle są ogromne tłumy
WWWBurger Ltd. || Psie Budy 7/9 (blisko Ruskiej) || burgery || Chyba mój top burgerów we Wro, uwielbiam ich hawajskiego burgera
WWWPizzeria Piekielny Kupiec || Rynek 46/47 || Pizza smaczna, ze śmiesznymi nazwami i w fajnej cenie, zawsze i każda po 14zł (jednoosobowa), sałatki super. Uwaga: nie jest to pizza włoska tylko bardziej wypasiony grubasek. Minus - lokalik mały. 3 dni polowaliśmy na stolik ||
WWWPiec na Szewskiej || ul. Szewska 44 || włoska || aaa, tutaj jadłam najlepszą pizzę w życiu, moje ukochane 4 sery (w dodatku same ulubione!). Mały lokal, ruch spory (ludzie biorą po 10 pizz na wynos), ale warto poczekać. Pizza niby dla jednej osoby, ale zjadłam pół i było mi okej, także spokojnie się można nażreć i jeszcze zostanie. Margherita 15 zł, serowa 25, także ceny bardzo przystępne, a za ten smak to w ogóle taniocha. Mają też makarony, baaardzo dobre i solidne porcje, ceny również 20 coś zł.
FOODINSTA@chinamisakamoto || @_die_or_eat
no to zaczynamy:
ciasto z czekoladową truflą i kandyzowanymi fiołkami
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/539425_2519203878500_120485233_n.jpg?oh=536cf3f37d81080ef92495ffe769d538&oe=5967CDF6[/img]
klasyczny red velvet (na serku philadephia)
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1001978_10203865890366748_1691472495557224235_n.jpg?oh=5345eaa849b26d6c3e61745fd65fcb7a&oe=5930335B[/img]
czarny ryż z batatami
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11112221_10202648325688392_3016047432458033839_n.jpg?oh=3496725e3702ad0dd1e96ec1c307c99c&oe=59697A40[/img]
sałatka ze szpinakiem, truskawkami, mozarellą i czekoladowym dressingiem
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10003985_10200838647687573_5167300411265020894_n.jpg?oh=16da96fdfb8c74dfe59ee7fcff84145e&oe=5925443A[/img]
zielona sałatka z awokado, kiwi i gruszkami
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10176141_10200838646327539_859803461675045583_n.jpg?oh=918e453017883b4118b247f8842a7b67&oe=593566DE[/img]
krem z dyni na ostro
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16195454_10206302389997716_2696383683612651929_n.jpg?oh=3db8f847afd83221da9673a2756a5495&oe=59370D76[/img]
polędwiczka cielęca z sosem dijon i ziemniaczki w rozmarynie pieczone w maśle
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16142604_10206337590997719_2739641310260759299_n.jpg?oh=66c45a970985dbda7eb32ab03ff3dbd0&oe=59280D12[/img]
dorada filetowana 'w całości' z grillowanymi warzywami
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12814621_913431542089238_4778020044361120214_n.jpg?oh=2ba7cb63b847704644580edb34d32cb2&oe=596F5B97[/img]
krem z pieczonego czosnku z chipsami z parmezanu i pianką jabłkową
https://lh3.googleusercontent.com/M16_yrqxjnzXD2n0vzOzCCkKAYt1PSvrTnOGDdy7rXQwxeB1CuG7KeHoA1pzAqGAPaiSml3VORpmoqGKqQT7aU2JUb7GujdA3XDp62ukh_dVn0NSrd_k32--dpqHTYEsS1atQcuGA_-FuKgJ_MgzZr_VBRYfyJwI99ev0Efp4hzl7jDwiBs-gghLDkQ542nAHR-Q8PjI6hgB9pWKIk1EcINbQLC5o1Fv3J5iMGlzZAf8lcU8LY_Ek3a71twbKu7Eh7lqw4NKTMDX0a7X9OEEKQltiEyfC__hVQRawk9TP1aTaVrs3_hiacibv3vhQikoVjuG6-GDutIkpu8-bzo5yg2TjfRsJBzw6mSqcQ6e3XZJ45XI1pRy0JdiN7cvOSCOEgYlSvdRS6dbW9MRP_dMtknOuZThYs5lhmmphbNflB9qVGjfIM5iLOSt9wkT7PbqKL2n_5umWCjXjcmZAPdp-9wWeNJzcCk_g8XXQ6TBVOSt29d69M6Yd4OSYEuIhDtVrhiM7CzQNMVvz78n3wS5sC0nJypNPFabZg_JAFi3AcQGmYujVaMVtQ5eUrTWTCP6f-FxqDbn7pxuVq3a_0DIQVCbAqW077mhlPjPyZDBc9ATFNcg=w785-h589-no[/img]
i nie_pamiętam_jaka_ryba, sos z białego wina i szpinak z pieczarkiami
https://lh3.googleusercontent.com/ZdPUZWoQ0d68a1NGW3hi4ZWTHWrm2J8S23R6GTBDAhHV6RSvrzr8uoJpvZkhmoLPY-EoR15T-q5bjC7wz2waDswEF9BbkrZO1RMZvgOabAcuZrwYrLHfQCmIQ44qrF9v5odkW_HtDPZq9alFdk575PDelGvhqWlEfBbullENY07ehA_n9vpUp1BUxaLCXCuXQKXkP6DQrc1tT9crWv6Z3KJAdj0LLqKKrMASxwRHoVgjRXxhxluaOYfTlUmMrhvYdvzwMSbLR47UsA0M51KkJ0qQGkmzzmu3jCPHj9sR70plcgEme6U3JlfiH7tGOIgjHV8G9jt-UZ3RS0Qns87QozBvMbgW4HS1d6oMHXuqbiZHkzrXTJHQThPyQdWhtWOVWTAUE6dG-p2NM2mlsCEQHZwfi6a2lEQRUaQGE6GiwrQlWMGdLXSE3YoK0fo_kgxXiEwzZoB_sofrUqfzLAv37l4emRHz2g9UWUBAsb8Z6HR20K2GZZZsiuuZbzBi2GrWKCjX76BJgdY19q1arPsYir7zJWQjNFdpBk4WjzJ4gUgDmXl2mN66ZUJkHonoI-Teh7D4FaurlJlBPg4RlkLfMkSkdViaxtDZrt2cQctbBnaTaX8Q=w883-h589-no[/img]
No to ile tutaj mamy osób uwielbiających jedzenie? 3🙂