Dzisiaj na obiad ...

A pewnie 😀 Cukinię przecinasz wzdłuż na pół bez obierania ze skóry i łyżeczką wydłubujesz pestki i całe to rzadkie badziewie, czyli zostaje sama obudowa. W misce widelcem rozgniatasz biały tłusty ser, do niego trochę topionego serka żeby było bardziej kleiste.  Do tego możesz dodać wszystko według upodobań-zioła jakie lubisz (ja np. dałam świeżą miętę). Słowem, doprawiasz sobie wg. gustu. Nadziewasz tym wydrążoną cukinię, tak z czubkiem i pakujesz do piekarnika na natłuszczonej troszkę blaszce. No i pieczesz do skutku. Tzn aż cukinia zmięknie.  PYCHOTA
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
05 sierpnia 2011 18:34
Brzmi super 😀
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.


Macie może jakieś sprawdzone przepisy na kurki? jakieś sosy, zupy 😉
Ja dzis robie leczo, bo mi narobiliscie apetytu 😉
Ada   harder. better. faster. stronger.
06 sierpnia 2011 19:00
chiński makaron (z mąki pszennej) z krewetkami tygrysimi w sosie słodko-kwaśnym
zapowiadało się super, niestety nie wyszło tak jak powinno ale to już wina początkującej gotującej  😁
Polecam kurczaka na ryżu. Zrobiłam i ryż był boski, idealny wręcz.  😍
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
06 sierpnia 2011 19:35
Być., podasz przepis?
Być., podasz przepis?

Oczywiście.  😉

Ważne jest, aby mieć w domu naczynie żaroodporne. Jego spód wysmarować, by się ryż nie przypiekł. Na to wysypać ryż, surowy. W zależności od wielkości od 4 szklanek po więcej. Osobiście, dałam 3 torebki na średnie naczynie i starczyło na 2 osoby. W osobnym garnku lejesz wodę, tak do połowy. Pół kostki masła bądź margaryny, wrzucasz do tej wody i czekasz jak się rozpuści. Woda podgrzewana. Jak się rozpuści w zależności od wielkości naczynia, od jednej łyżki do nawet trzech, przyprawy Warzywko, Vegata (zapomniałam czy to się tak piszę  :hihi🙂 itd, byleby miało podobny skład - wrzucasz do tej wody. Wyłączasz wodę i wlewasz do naczynia. Kurczak już może leżeć na ryżu, przyprawiony specjalną przyprawą do kurczaka. UWAGA! Nie solić kurczaka z racji, że Warzywko itd. są słone i kurczak posolony i z tym, może wyjść... Ble.  😉 Zamykamy naczynie i do piekarnika na ponad godzinę. Kurczak może i pływać w tym "sosie", żaden problem. Całą esencją tego dania jest właśnie ryż, który nasiąka tą przyprawą i jest pychota!

Ja jako lewa ręka kucharska, dałam sobie radę i cała rodzina była pod wielkim wrażeniem ryżu. Łatwe danie, nawet bardzo. Polecam.
strogonow i suflaki 🙂
duszony łosoś 🙂
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
06 sierpnia 2011 22:19
Być., Aaa to ja tak podobnie robię, tylko ryż gotuję w osobnym garnku (masło + majeranek, curry, chilly) i duszę kurczaka na patelni teflonowej. Jak dla mnie szybciej 😁
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na kurki? jakieś sosy, zupy 😉


zwyczajnie,ale bardzo smacznie:
masło, cebulka, kurki- lekko podsmażasz, zalewasz śmietanka i na wierzch pietruszka 🙂
śmietankę nalezy zredukować, masz wtedy aksamitny sosik😉
Wczoraj-tarta cukiniowa- pierwszy raz robiłam- wyszła genialna  🙂
Być., Aaa to ja tak podobnie robię, tylko ryż gotuję w osobnym garnku (masło + majeranek, curry, chilly) i duszę kurczaka na patelni teflonowej. Jak dla mnie szybciej 😁

Przepis od znajomej, więc robiłam na ten wzór. Innego nie słyszałam, ale jak najdzie mnie ochota, spróbuje i tego.
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na kurki? jakieś sosy, zupy 😉

Taki 100% sprawdzający się przepis to polędwiczki wieprzowe smażone z kurkami w sosie myśliwskim (może być a torebki). Do kaszy - mniam.
Dziś: udka "kurzęce" "po turecku (trochę na ostro - curry, ostra papryka, przecier pomidorowy) z żółtym ryżem na słodko (ryż gotowany z miodem i rodzynkami, z dodatkiem curry lub kurkumy, z odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej).
remendada, Przepis prooooszę! Brzmi pysznie!
nadziewana kaczka 😜
Dziś robiłam pieczone skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej + pieczone ziemniaczki + pieczone jabłka w przyprawach 🙂
Było pyysznie 🙂 😜

Jutro planuje spaghetti z tuńczykiem 🙂
remendada, Przepis prooooszę! Brzmi pysznie!


Bardzo proszę.
Zmodyfikowałam kilka przepisów i efekt był super.Załapałam się tylko na kawałeczek  🙁 😉

Na ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
pół kostki masła(100g)
jajko
szczypta soli

Masa:
Jedna duża cukinia(moja była olbrzymia, od babci z działki), takie sklepowe, to pewnie 2 lub 3
cebula
pół szklanki parmezanu
pół szklanki tartego sera
2 jajka
kilka suszonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
czosnek
oliwa
pieprz, só;

Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
suszony rozmaryn
sól


Wyrabiamy z podanych składników ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godzinki do lodówki.
Wałkujemy, wykładamy ciastem naczynie na tartę, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Cebulę podsmażamy na oliwie, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy startą cukinię dusimy to ok 5 min.
Do miski wbijamy jajka,dodajemy ser żółty i parmezan, suszone pomidory i łączymy z ostudzoną cukinią.Solimy i pieprzymy.
To wszystko ładujemy do wcześniej upieczonego ciasta i pieczemy ok 20 min.

Polecam.Pycha  🙂

Dzisiaj znowu zrobiłam,ale jako,że cukini już nie było, wrzuciałam do masy wszystko co miałam w domu i wyszło takie  😜
Fajnie,że można jeść i na ciepło i na zimno.
Na zimno chyba nawet bardziej mi smakuje.

my_karen   Connemara SeaHorse
08 sierpnia 2011 16:01
Kopytka z gulaszem (z sosem grzybowym z dziś rano zebranych grzybków 🙂 ).
dzisiaj LECZO  🙂
wieprzowinka w sosie grzybowym, ziemniaczki, ale co na surowke?  🤔
Na szybko: naleśniki.
Na wolno: ziemniaki plus kurczak, ko ko.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
11 sierpnia 2011 15:58
faith, Pekińska, papryka, szczypiorek, mango, kukurydza, starte jablko i sos winegret?
U mnie dziś łazanki  😉  jutro placki z cukini ,pierwszy raz będę robić ,mam nadzieje że rodzinka przeżyje .
noen   A story of a fighter of our human race
11 sierpnia 2011 21:07
czy mogę do spaghetti dodać czarne olivki? 😀
ChingisChan   Always a step ahead! :)
11 sierpnia 2011 21:10
Moje pierwsze spaghetti mi nie wyszło 🙁. Poczekam na mamę aż mi je naprawi 😁.
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
11 sierpnia 2011 21:12
Oliwki na pewno. Ale czy olivki, to już nie jestem taka przekonana..

Skąd w ogóle taka wątpliwość? Możesz dodać to, na co masz ochotę. Robię przykładowo z tuńczykiem, sosem pomidorowym (z pomidorów w puszce i bazylii) i właśnie oliwkami.
ovca   Per aspera donikąd
11 sierpnia 2011 21:14
Zapiekana cukinia z pomidorami i sosem z sera pleśniowego.

(pożeram ostatnio ser pleśniowy w ilościach hurtowych, czeka mnie bankructwo  😁 )
noen   A story of a fighter of our human race
11 sierpnia 2011 22:55
Nalle, dziękuję, to następnym razem dodam oliwki 😀 Ale lepiej chyba czarne, nie? A sos też robię tak jak Ty, nie trawię tych z paczki. Czasami nawet podkuszę się o robienie ze świeżych pomidorów, to jest dopiero uczta 😀
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
11 sierpnia 2011 22:58
To kwestia upodobań - mi czarne bardziej smakują.  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się