armara, o super, nie wiem czy kiedyś nie robiliśmy takich z mamą 👀
A z czym je potem jesz? Do jakiegoś mięska?
Do sosów, same z masełkiem. W zasadzie pasują do wielu rzeczy 🙂
Mia, paprykę?
Wczoraj była nafaszerowana: cebulką, pieczarkami, ryżem, marchewką, kukurydzą a to wszystko z przecierem pomidorowym.
Tak 🙂 Jutro postaram się zrobić. I jak długo, w ilu stopniach zapiekasz?
Mia, cebulkę podsmażam doprawiam przyprawą do zup zamiast soli i wrzucam do gara z podduszonymi pieczarkami z pieprzem, dodaje, kukurydze, startą na tarce marchewkę. Zalewam koncentratem (miałam pudliszki w kartoniku). Doprawiam słodką papryką i vegetą. Dodaję ryż wcześniej ugotowany. Podduszony farsz nakładam do papryk kładę na wierzch ser żółty (może być bez) i zamykam daszkiem papryki. Piekłam w 200 stopniach, ale ile czasu nie wiem. Patrzyłam na skórkę papryki, czy już się marszczy.
Wyszło naprawdę dobre
Kurczak wędzony z młodymi ziemniakami, z koperkiem, do tego tzatziki 😉
Cierp1enie, młode ziemniaki są jeszcze ? a Kurczaka wędzonego kupujesz kawałki? Podajesz na ciepło?
U mnie dziś zupa chrzanowa a na kolację pizza by nie-mąż. 🙂
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem. Mój ratunek, gdy nie ma kto zrobić obiadu. 😀
Cierp1enie, młode ziemniaki są jeszcze ? a Kurczaka wędzonego kupujesz kawałki? Podajesz na ciepło?
U mnie dziś zupa chrzanowa a na kolację pizza by nie-mąż. 🙂
Tato mi kupił, nie wiem skąd, ale pakowane były w siatce.
Kurczaka kupujemy i wędzimy w naszej wędzarni 🙂 także mam świeżo uwędzonego i ciepłego 🙂
A zupy chrzanowej jeszcze nie jadłam, podasz przepis? :kwiatek:
Forkate, cebulkę podsmażasz na oliwie, najlepiej w garnku, w którym będziesz wszystko potem gotować. Dodajesz do tego podsmażone na maśle pokrojone pieczarki - podsmażasz, żeby nie straciły za bardzo koloru, ale żeby trochę odparowały. Do tego najpierw dodajesz pokrojoną paprykę, bo jest najtwardsza, potem pokrojone i obrane pomidory i na końcu cukinię. Przyprawy wedle uznania - my dajemy tylko sól i pieprz. Gotujesz aż wszystko będzie w miarę miękkie.
Ilości poszczególnych warzyw wg własnych potrzeb 🙂
Makaron z sosem łososiowo-pomidorowo-paprykowym 😍 😜 😜
robota na około 30 minut, a jaki efekt 😀
Pulpety z indyka w sosie koperkowym z ryżem 😜
Pieczony karczek z pieczarkami i cebulą... właśnie siedzę w kuchni i czekam, aż mąż dowiezie cebulę 🙂 zrobiłabym do tego zapiekane ziemniaczki ale boję się, że jak zwykle nie wyjdą.
udorka, czemu mają nie wyjść? Trzeba je trochę obgotować, wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posypać ziołami i piec aż się zarumienią 🙂
Wyszły, wyszły. Zawsze mi pół-surowe wychodziły, nie obgotowywałam i to był błąd. Ale wczoraj też wrzuciłam surowe, no ale 1,5 godziny w piekarniku to miały czas się zrobić.
wczoraj: zapiekanka z kurczakiem i sosem pomidorowo-kokosowym 😜
a dzis chyba zupa z soczewica🙂😉)
Kupiłam dzisiaj już w słoiczku gotowe pesto z bazylii, wystarczy, że to walnę na ugotowany makaron i już jest daniem ? 😉
nine, możesz domieszać odrobinę wody i oliwy, lepiej się rozprowadzi na makaronie 😉 poza tym tak, to już danie 😀
nine, do dzisiaj nie potrafię tego zrozumieć 😉
Pulpety z indyka w sosie koperkowym z ryżem 😜
Kami podałabyś przepis?Plisss
nine, do pesto super pasują pokruszone orzechy laskowe. Też mieszam z oliwą i czosnkiem, bo za intensywne jest takie prosto ze słoika.
Kami podałabyś przepis?Plisss
Przepis banalny 🙂
500g mięsa mielonego z indyka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 pęczki koperku
1 jajko
2/3 łyżki bułki tartej
mała śmietana 18%
ok. 500ml bulionu drobiowego/warzywnego, ewentualnie kostka rosołowa
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny cały jeśli kostka
sól, pieprz
Mięso, poszatkowaną cebulę, jajko, bułkę tartą mieszam w misce na gładką, dość zwartą masę - w zależności od konsystencji dodaję mniej lub więcej bułki tartej. Doprawiam solą i pieprzem. Bulion/kostkę gotuję (przy kostce wrzucam liść/ziele/pieprz). Z mięska formuję małe pulpeciki i wrzucam na wrzący wywar. Gotuję ok. 15-20 minut. Rozgniatam ząbek czosnku, szatkuję koperek i dodaję do całości. Można też zetrzeć troszkę marchewki na tarce i dorzucić, ale niewiele bo sos łapie słodki smak. Hartuję śmietanę, ewentualnie dodaję łyżkę mąki pełnoziarnistej, żeby zagęścić - całość wlewam do bulionu i gotuję aż sos zgęstnieje. Do tego ugotowany ryż. Robi się wbrew pozorom szybciutko. Jak jest dobre mięsko to pulpeciki się rozpływają w ustach 😜 Czasem do mięska dodaję różne przyprawy w zależności od tego co mi wpadnie w ręce - czosnek niedźwiedzi, oregano, paprykę 🙂 Ale nie za dużo, żeby nie zdominować smaku koperku 😉
nine, do pesto super pasują pokruszone orzechy laskowe. Też mieszam z oliwą i czosnkiem, bo za intensywne jest takie prosto ze słoika.
No jest, robiłam w tym roku pesto z bazylii prosto z ogródka. Mocne jak cholera 😁
Ja kocham bazylię i dla mnie nigdy nie jest za mocne 😁 a takie ze świeżej bazylii to najlepsza rzecz na świecie 😍
[b]popielata[b], podaj prosze przepis na swój obiadek 😀
to ja może napiszę co było wczoraj - sałatka z roszponki ze szpinakiem baby lekko podduszonym z ricottą i czosnkiem, z duszonymi kurkami i cukinią smażoną w plastrach. Do tego było jajko sadzone, a chłop miał jeszcze podpieczoną szynkę położona na sałatce. A na deser był mus owocowy w szklance - ułożony warstwowo, najpierw kiwi, potem trochę jogurtu naturalnego, potem maliny 😎
[quote author=W&W link=topic=37442.msg766163#msg766163 date=1289490808]
rawioli z kurczakiem i szpinakiem polane sosem śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego 🙂 mniam
[/quote]
super brzmi. ja również poproszę o przepis 😀
mielone i mizeria
jak robicie mizerie bo w różnych miejscach ma tak różne smaki