Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)

Porządna do v6 niestety nie mieści się w budżecie... Przy starym samochodzie ogólnie dużo jest różnych rzeczy, które mogą się poddać. Mam wrażenie, że większość akurat w swoim już wymieniłam, ale nic nie jest wieczne.
Umówiłam się na STAGa - wyszedł najtaniej.
efeemeryda   no fate but what we make.
11 października 2022 13:39
Tez mam Staga, poprzednio tez był 🙂
Ja od kilku razy tylko STAG-i, bardzo spoko instalacje.
Facella   Dawna re-volto wróć!
12 października 2022 00:41
Też miałam staga, jak się pilnowało wymian filtrów to był bardzo spoko. Ale to była bodajże III generacja i doczekałam "przeterminowania" butli, więc to była 7-10-letnia instalacja w czasie jak nią jeździłam.
18 maja 2023 07:42
Odkopuję wątek. Ponieważ starszy pan skasował mi polówkę, szukam nowego auta. Wpadło mi w oko Mondeo 2.0 CDTi 136/140 KM w wersji Ghia, roczniki około 2006-2008. Kombi czy sedan, bez znaczenia. Macie opinie o tym aucie? W necie sporo rozbieżnych.

W ogóle jestem w szoku jak szybko sprzedałam wrak, wystawiłam je za 5k o 23, w ciągu 30 minut miałam ludzi z tekstami "3.5 tys. i jestem o 8 z lawetą", pierwszy pan który przyjechał oglądać dał 4 tys. bez marudzenia. Ubezpieczalnia nam wyceniła na 1800, chcieliśmy puścić za 3,5, dostaliśmy więcej niż oczekiwaliśmy xD
Bo wszystko co jeszcze da się naprawić jedzie na Ukrainę, tam dużo aut zostało zniszczonych lub "poszło" do wojska. Ludzie mieszkający na prowincji nie bardzo maja inny środek transportu jak auto natomiast odległości są duże.
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
18 maja 2023 10:11
Potwierdzam, moja skoda też już na Ukrainie jeździ.

Co do Mondeo: jeździłam MK3 w dieslu, ale tylko 1.8 i to był muł. Naprawdę muł. Żeby latem przyspieszyć mocniej przy wyprzedzaniu musiałam włączać turbo (czytaj: wyłączyć chwilowo klimę 🤣 ) żeby to w ogóle jechało.
2.0 powinien już robić robotę. Poza mocą silnika nie mam do MK3 żadnych uwag: wygodnie, kulturalnie, bezpiecznie i pakownie. Pojechałby nawet na oleju po frytkach, serwis to wyłącznie zużycie amortyzatorów i napełnianie klimy. Tylko manewry na małych parkingach przy CH i wąskie miejsca parkingowe to nie jest to, co mondeo lubi najbardziej.

Teraz jeżdżę MK4 w benzynie 1.6 z ecoboost, kocham szczerze. Po octavii już prawie brałam superba, ale jednak mondeo wypadało lepiej.
18 maja 2023 12:51
-Alvika-, to jest chyba MK4 w tych rocznikach, ale nie wiem, nie znam się na Fordach 🤣
Wcześniej miałam Polo 1.4 TDI 70 KM więc to dopiero był muł. Teraz mam zastępcze z ubezpieczalni, fajną Corollę z 2022 w benzynie, kupiłabym dokładnie taką samą, gdyby mnie było stać 🤣 a Mondeo gabarytowo wypada podobnie, Ghia jest super wyposażona i mieści mi się w budżecie. Dziś jadę po pracy oglądać, bo jest jedno kombi w samym Szczecinie. W sobotę oglądam Focusa z tym samym silnikiem i niemal identyczne Mondeo w Goleniowie - różni się od dzisiejszego tylko tym, że to sedan, nawet przebieg ma podobny. Zobaczymy. Kiedyś jeździłam dużo Focusem jako pasażer i było to bardzo wygodne auto i skrętne.
18 maja 2023 13:26
Facella, no brawo ja, oczywiście MK4. Ubzdurałam sobie, że MK4 tylko z rocznika "2000-naście" są.

Focusem jeździ się bardzo gładko, właśnie jak corollą, ale mondziak jest jednak większy i prowadzi się inaczej. Na trasie corolla mnie męczy - w mondziaku to sama przyjemność.

Mi ciężko było upolować benzynę (nie pałam miłością do diesla a 90% mondeo w ogłoszeniach to... 😎😉, ale swoje brałam z dobrego źródła i wiedziałam o wszystkich naprawach, wymianach, słowem: jak ślepej kurze ziarno.
Oglądałam wcześniej kilka diesli, i cokolwiek mówił sprzedawca - auta były bite, przerabianie, silniki pracowały brzydko. Perełki nie trafiłam, niestety.
18 maja 2023 14:59
-Alvika-, Polo na trasie 400 km mnie mocno męczyło, ba, już po 150 km miałam go dość. Choć i tak w porównaniu do Golfa 3 bez klimy był to inny komfort jazdy. Corollą w majówkę machnęliśmy 700km w jedną stronę, wysiadłam świeżutka jakbym dopiero z drzemki wstała. Idealnie mi leży, no ale jest sporo za droga dla nas. A jak mówisz że Mondeo wygodniejsze to mi się nóżki uginają 😁 szczególnie że Ghia ma i tempomat, i klimę dwustrefową, i wymarzone grzanie dupki. Wieczorem dam znać jak to dzisiejsze będzie się prezentować. Niestety nie mam kogoś kto by sprzedał swoje auto "spod koca", więc jestem skazana na mirków, ale mam dobrego zaufanego mechanika, który mi auto oceni.
18 maja 2023 16:44
Facella, obecnego mondziaka zaklepałam w żartach jakieś 2-3 lata wcześniej 😎 a potem od słowa do słowa... i oto stoi u mnie w garażu. Mąż przyjaciółki to moto-świr, więc samochód naprawdę jest zadbany (aż żal mi mi nim paszę do stajni wozić). No ale w rodzinie przybyło im psów i musieli furę zmienić. Ja swoje wielkie charty upycham w ich mondziaku bez problemu, ale nie komentuję, tylko się cieszę szczerząc od ucha do ucha i korzystam.
-Alvika-, a znajomi co kupili na wiekszą ilość psów?
Moje na siedzeniu się mieszczą spoko w Mondeo małżonka bez problemu, choć Zarciu zajmuje 3/4 kanapy a Vespong jak sardynka przyduszony do drzwi 🤣
18 maja 2023 19:11
Po dzisiaj wiem, że chcę Mondeo. Nie to, które oglądałam, bo o ile z zewnątrz ładne, o tyle wnętrze skapcaniałe i chyba był (bardzo dobrze) zespawany z dwóch i kawałka przystanku. Jutro jadę oglądać kolejne.
18 maja 2023 19:50
Facella, hahahaha, witamy w sekcie 😎

Perlica, RAV4. A teraz usiądź i się przytrzymaj: na dwa pipety 😋 Nie komentuj, ciesz się moim fartem 😅
-Alvika-, o jacie😂😅🤣😜
andres6   Samochodziki na akumulator - sprawdź ofertę https://akumulatorowce.pl Ban permanentny
21 maja 2023 18:25
Post został usunięty przez moderatora
Za ten post użytkownik otrzymał: Ban permanentny
Komentarz moderatora: spam
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się