Mam w planie zrobić jako podstawę pełną paletę ,cztery słupki na rogach ,siatka naokoło i na górę coś żeby nie przemokło ,bo moje gadziny za dużo siana wydeptują w błoto
kasia2107rafal, na przykrycie zrobiłem kratę z desek, która opada razem z ubywaniem siana. Estetyczne, łatwe do napełnienia , forma palety wiec do transportu wygodne, nierdzewne, przestrzenie na tyle duże ze kopyto nie utknie, bardzo wytrzymała konstrukcja, niewielki koszt.
melehowicz, są takie co spanikują i się rozwalą, albo przy tarzaniu zaklinują
Mnie też ze względu na bezpieczeństwo nóg nie przekonuje
Chyba, że można by go obłożyć jakąś siatką z oczkami tak na sztywno, żeby zmniejszyć dziury
Baleron rozprawiła się ze skrzyniopaletą szybko - po jednym dniu była pęknięta, na drugi rozwalona...
Widziałam przecięte na pół zbiorniki mauser - one są tanie - nie wiem jak z żywotnością.
Natomiast kosze zwykle spotykałam powleczone jednak siatką.
Wiadomo, wszystko zależy od koni jakie mamy.
Jeden z moich obecnych źrebaków wszystko sprawdza nogami, wszystkiego musi dotknąć, pogrzebać itp więc nie mam nic w co mógłby tą swoją długą cienką nogę wetknąć.
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 02 lutego 2022 10:19
Balot 120cm (średnica) nie wejdzie bo mauzer ma 100x120 w podstawie i na wysokość 117/118/115 cm. Mniejsze, ale nie wiem czy ktoś robi mniejsze, wejdą.
zembria, Do kosza po mauzerze oczywiście balot nie wchodzi. Określiłbym ilość następująco: dwa kosze wystarczą na 7 dni dla pięciu koni. Chyba siano nie powinno dłużej stać pod gołym niebem Do wszystkich sceptyków: nie uważam żeby to było jedyne i najlepsze rozwiązanie.To tylko moja propozycja. W przypadku koni idealnych rozwiązań nie ma. Każdy musi sobie wybrać najlepsze.
Iskra de Baleron, No chodzi, bo ja pytam o to 😉
Tak mi się wydawało, że one za małe są. melehowicz, To bardzo mało siana Ci schodzi. Mi na 2 konie idzie balot 130 na 7 dni. Oczywiście teraz, latem wiadomo że mniej.
U mnie zużycie siana bardzo mocno zależy od pogody.
Jak było mroźno to szły 3 bale "120 na 10 dni na padok i 3 do stajni.
Jak jest piękna wiosna tej zimy to 3 bale starczają na 14-16 dni a do stajni idzie mniej niż 2 na tydzień.
Karmię 5 dorosłych, 1 dwulatkę i 2 roczniaki.
Zembria zainwestuj w dzwon 🙂 w mojej ocenie naprawdę warto.
Od kiedy je mam właściwie nic nie wyrzucam - tylko tyle ile się naprószy wokół a że mam jednego odkurzacza który regularnie zbiera spady 😉 to jest to taczka na tydzień 🙂
Iskra de Baleron, Ja mam zadaszone paśniki, wieszam tam siatki, ale teraz kilka razy wykulałam balota i zapakowałam w siatkę (siatka podwieszona też). Trochę ta siatka potem się na boki rozłazi, tak myślę czy by tego czymś nie "złapać" w ryzy bardziej. Dzwon absolutnie odpada, mam astmatyka, nie chce żeby się w takim z nosem "kisił" .