Jakie pasze dajecie swoim koniom?
A czy znacie jakąś szwedzką markę pasz? Czy tam się generalnie nie produkuje (gleby i rolnictwo w Szwecji wiadomo, mają swoje ograniczenia)? Co tam jest popularne do karmienia, ma ktoś z Was doświadczenia w tym zakresie?
lhp ostatnio trafiłam na HAYPELL Nordic. W sklepach są głównie najróżniejsze wersje "kulek" ale może jest gdzieś i pasza.....
https://halmeko.se/muesli-omega-daily-fiber-nordicgrass/
Epikea,
Nam wyszla alergia na owies i jeczmien m.in. Kon mial objawy alergi, po odstawieniu, objawow brak.
Z ciekawosci po pol roku dalam mu pasze z jeczmieniem i znowu objawy wrocily 😅 wiecej eksperymentow nie probuje 😂
Plamkakochanie, jakie to były objawy?
Plamkakochanie, przyłączam się do pytania
_Gaga, Perlica,
Najwiekszym "problemem" byly takie wypuklosci na skorze, nie jestem pewna jak to sie nazywa po polsku, po ang hives Pojawialy sie w roznych miejscach (lopatka, szyja, slabizna, pod brzuchem) i znikaly po paru dniach. Raz wieksze, raz mniejsze, raz wiecej raz mniej.
Poza tym widac bylo po koniu takie "zamulenie". On normalnie jest spokojny, leniwy i malo ekspresywny, ale widac bylo ze to jego zle samopoczucie, a nie jego "osobowosc"
Mial tez bardziej wrazliwa na dotyk i cieplejsza skore (to tez oczywiscie laczy sie z hives )
Dodatkowo wydolnosc oddechowa mu spadala, moze to kwestia ze mial "zapalenie" w ciele, i przez to organizm mial wiekszy problem funcjonowac (?)
Mozliwe ze cos jeszcze bylo, ale szczerze, to bylo taki czas temu ze dokladnie juz nie pamietam 😅 a tak jak mowie eksperymentow wiecej nie probowalam
Plamkakochanie, Taka rekacja nazywa się pokrzywka.
zembria,
Tak, dokladnie! Nie wiem czemu ale mialam w glowie zawsze ze pokrzywka to tylko takie malutkie "babelki" 😅 a tutaj mielismy duzo takich wiekszych tez, i zupelnie nie skojarzylam ze to to samo 😂
Plamkakochanie, dzięki za wyjaśnienie.
Dziewczyny robię mały update. Konio przez 2tygd stopniowo przestawiany na owies plus musli sport,dojście do pełnej dawki musli,wyłączenie wyslodek. I przybywa go powolutku mam wrażenie 🙂 co prawda energii również mu przybylo ;p ale narazie na spoko poziomie,chętny do pracy,nie przepala mu styków. Kończymy worek sieczki i przechodzimy jeszcze powoli na próbę na ta co proponowalyscie zamiast lucerny. U nas objaw alergii jest najbardziej oddechowy. Narazie jeszcze dostaje sieczkę agrobsa więc nie mogę powiedzieć nic ale dam znać za jakiś czas jak odstawie całkowicie wszystko związane z lucerna czy jest jakiś efekt wow po odstawieniu.
Mój dziecior od ponad 3 lat jest na sianokiszonce.
Przyszedł czas na wejście w dorosłość i zmianę stajni, gdzie konie jedza siano.
Czy zmiana objetosciowki również powinna zająć stopniowo ?
Coraz więcej ludzi karmi stare, bezzębne konie, mokrymi paszami. I mają problem z podawaniem paszy w nocy. Mam w planach wykonanie podajnika na mokre pasze. Jaka powinna być objętość? Ile litrów takiej paszy podaje się jednorazowo. Ma to duże znaczenie bo każdy litr, to mocniejszy i droższy mechanizm. Mniejszy jest łatwiej skonstruować i wykonać. I lepiej wygląda.
bazowo to zależy od konia, mój ma ok.800 kg, potrafi w jednym posiłku 12 -15 litrów zjeść, ale gdyby w nocy, pobierał częściej mniejsze porcje to by wyszło na to samo, a byłoby zdrowsze
pytanie zatem o zbiornik
LSW weż pod uwagę ze mokre nie może długo leżeć, wiec raczej nie można wymieszać dobowej dawki i potem tylko wydawać, szczególnie w lecie
dla mnie brzmi ciekawie, zakładając właśnie nocne karmienie, bo to mnie najbardziej męczy gdy już tylko papki będą w grze
Czy ktoś karmi może Pasza Spillers Stud & youngstock Mix i podzieliłby się dawkowaniem? Nie mogę znaleźć nigdzie na necie...
LSW, U mnie starsza, choć jeszcze nie całkiem bezzębna ( ale siano już je bardzo kiepsko) klacz dostaje w dzień ( w czasie ok 12 h) 3 czasem 4 x po 10-12 litrów. Na noc jest na pastwisku.Gdyby więc była odwrotna sytuacja i miała by jeść w nocy to musiała by ta sama ilość dostać przez noc, czyli 30-40 litrów spokojnie trzeba by zmieścić. Dodam, że jest to arabka 400 kg także żaden wielki koń.
BUCK dziekuje!
W takim razie polecicie coś dla 1,5 roczniaka mocno skoncentrowanego czego nie daje sie duzo? Mam dziwne stworzenie, które jak dostanie za dużo treściwki to po czasie od niej odchodzi. Podanie np 2kg nie przejdzie :/
Od razu odpowiadam, że nie mam opcji podawania 3 i więcej odpasów. Koń żyje wolnowybiegowo z dostępem do bardzo dobrej jakości siana i zielonki. W okresie letnim treściwe wchodzi raz dziennie, w okresie zimowym 2 razy.
Potrzebuje coś czego daje sie najlepiej tak w okolicach kilograma na takiego 250/300kg konika.
Polecicie coś?
Piaffallo, skoncentrowane beda granulaty, np. Dodson & Horrell Suregrow
Piaffallo, dawkowania spillersa są zawsze spore.
Polecam Saracen Stamm30.
JARA, W tę stronę, z kiszonki na siano to w 2-3 dni na spokojnie przejdziesz. Odwrotnie już dłużej lepiej przyzwyczajać, ale tutaj to bez stresu.
Mój dziecior od ponad 3 lat jest na sianokiszonce.
Przyszedł czas na wejście w dorosłość i zmianę stajni, gdzie konie jedzą siano.
Czy zmiana objetosciowki również powinna zająć stopniowo ?
JARA, musisz koniecznie!!!
Muszą się namnożyć bakterie do trawienia siana. Sianokiszonka jest już niejako "nadtrawiona", więc flora bakteryjna koni nią karmionych jest inna.
Jak załadujesz sianem to możesz zrobić kuku, bo raz- nie namnożą się bakterie do jego trawienia, dwa zdechnie na raz dużo bakterii tych predysponowanych do sianokiszonki.
Najlepiej zacząć od podzielenia porannej dawki kiszonki, pół na pół z sianem. Na tydzień.
Potem zamieniasz całą poranną dawkę.
Potem tak samo kolejne dawki.
Dlatego zaczynasz od porannej, nie wieczornej że koń rano wychodzi na padok, więc ewentualnie "niedogodności" jelitowe sobie rozchodzi - będzie mu łatwiej.
przyznam, że ja bym zaczęła od mniejszej ilości nowego, zwykle gdy zmieniam dietę/karmę/paszę to tak max.20% nowego. proces zwykle trwa ok.2 tygodni
BUCK, ale kotbury mówi o pół na pół samej porannej porcji siana/kiszonki. To nie będzie więcej niż 20% raczej.
jaką sieczkę bez lucerny, miękką polecicie dla końskiego seniora (34) i do odpasania jaśnie pani wybrednej (też bez lucki)?
foszasta żarła już polskie wyroby, hartogi itp. teraz będzie test jakiejś alpine coś tam... mam kupę próbek, testujemy, a Flądra nosem kręci i powoli kończą mi się pomysły...
Karla🙂, Hippolyt Glyx Wiese Seniorfaser-drobniutka, mięciutka, ziołowa
karla🙂 Też polecam glyx senior oraz glyx wiese musli, bardzo chętnie jedzone 😇
Ja tego Glyx wesie musli używam do uatrakcyjniania zwykłej sieczki jak słabo wchodzi 😉 Bardzo "smakowe" według koni.