Dzisiaj na obiad ...

Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
19 maja 2011 16:12
uwielbiam szpinak! kupuje zmielony albo w lisciach (zamrozone), podsmazam cebulke, dodaje szpinak, udusi sie chwile, daje czosnku, muskatu, soli i smietany 30% ale takiej zadniej. teraz robie bez smietany  😉

dzisiaj mialam placuszki z tunczyka, na ubogo  🤣
Ja ostatnio gotuje jak dla armii  👿  nonstop zostaje mi kupę jedzenia . Wczoraj robiłam paprykę nadziewaną z mięsem (10 szt) na obiad poszły 4 bo mój syn nie lubi papryki więc jadł frytki .
Dziś na obiad zrobiłam żeberka z ziemniakami i znowu zostało  😤  mam nadzieje że jak mąż wróci to pochłonie resztę .
Kami   kasztan z gwiazdką
19 maja 2011 16:24
[quote author=Ktoś link=topic=37442.msg1015064#msg1015064 date=1305817245]
Kami, a jak przygotowujesz ten szpinak?
[/quote]

Jak tylko nadchodzi sezon to kupuję na placu dwie kiści świeżego szpinaku. W domu dokładnie płuczę i kroje dosyć grubo (nie lubię takiej paćki...) razem z łodyżkami. W garnku topię masełko, wrzucam na to szpinak. Jak "zgubi" objętość to wciskam 4-5 ząbków czosnku, doprawiam solą i pieprzem. Odparowuje i dodaję śmietany 18%.
Mój dziadek dodawał jeszcze jajko, ale ja nie lubię. Tak samo nie dodaję cebulki, bo mąż woli bez  😉
Generalnie pomimo dużej ilości roboty przy świeżym szpinaku, wolę go od mrożonego, ma zupełnie inny smak  😜. Poza tym lubię jeść liście, a nie posiekane czy zmielone "coś"  😉
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
19 maja 2011 19:23
Ja tez jestem szpinakowa, ale lubie do niego dodac suszone pomidory albo świeze i fete ( swietny jest ser bałkański z Lidla).. mniam, mozna jeść z makaronem, solo albo jako farsz do tarty.
U mnie dziś wyjatkowy wypas jak na czwartek: młode ziemniaki ( niestety greckie bo jeszcze polskich nie mieli w jarzyniarni), schaboszczak i ogórki małosolne.... mniam...🙂
Kami   kasztan z gwiazdką
19 maja 2011 19:28
Fetę do szpinaku dodaję zawsze jak robię naleśniki ze szpinakiem  😜 a ser bałkański muszę spróbować  😀
BASZNIA   mleczna i deserowa
19 maja 2011 19:34
Aaa, ja zapomnialam, ze do tarty nie dalam cebuli tylko czosnek.
BASZNIA dzięki za przepis. Ja też kupuje ser w biedzie, w ogóle tam są zajebiste sery!
Też polecam ten ser bałkański z lidla, kiedyś kupiłam z czystej ciekawości a teraz to czasami specjalnie jadę do lidla po ten ser, jest genialny 😀
A ja dzisiaj wyczarowalam szaszlyki wegetarianskie z tofu z piekarnika (grilla sie jeszcze nie dorobilam) z ryzem. Oto przepis wraz z pieknymi zdjeciami (troszke go zmodyfikowalam):


http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/04/szaszyki-z-tofu-z-daktylowym-czatnejem.html
Ja wczoraj zainaugurowałam sezon na makaron z truskawkami i śmietaną - ależ ja to uwielbiam!! 🙂 Dzisiaj chyba drugi raz zrobię 🙂
kurcze Olga, dopiero zauważyłam 😡 właściwie to nie ja a moja mama. kroi cebulę w krążki, podsmaża chwilę z wątróbką (albo innym mięsem) a potem dusi to pod przykryciem. pycha 🙂

ja też dołączam się do szpinakowców 🍴 uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. i sosem czosnkowym który ostatnio namiętnie produkuje 😜
Heels   Ouuu, to musiało boleć...
22 maja 2011 14:24
dziś na obiad zupa szczawiowa, ziemniaczki, mizeria, i kotlecik schabowy.  😎
Gulasz z indyka z grzybami. Myślałam, że ten zamrożony kawałek to cielęcina  😡 Ale efekt mi się podoba 😉
Ma ktoś jakiś pomysł na obiad z pieczarek i papryki  😉 
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
23 maja 2011 09:46
monia,Faszerowane papryki?
http://www.bartes.pl/2008/09/27/papryka-faszerowana/
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/5239/Papryki-faszerowane-mielonym-miesem/
[[a]]http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ma%B3e-%22conieco%22/papryka-faszerowana-pieczarkami..html[[a]]

U mnie dzisiaj pulpety i młode ziemniaczki 😍
Notarialna paprykę faszerowaną robiłam ostatnio ,ale dzięki za przepisy  :kwiatek: 
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
23 maja 2011 10:14
Zrób zapiekankę, dorzuć jeszcze jakies składniki typu podsmażane w oleju ziemniaki, trochę szynki, podsmażana cebula,  żółty ser.
Zamiast ziemniaków moze być podgotowany makaron.
Całość wrzuć do naczynia żaroodpornego i upiecz na oko żeby nie spalić . Myślę ze 180 C wystarczy na 20-40 min.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
23 maja 2011 13:06
zabeczka17, Makaron już też robiłam i na większą ilość to owszem jeśli zostanie zjedzony zaraz. Na drugi dzień już się pokrywa glutem i jest nie do zjedzenia x.x
Przynajmniej jak ja robiłam tak się działo. Teraz przerzuciłam się na ryż i ziemniaki. Chociaż ziemniaki też trzeba szybko opchnąć, bo lubią się bardzo szybko psuć.
Ja jednak zrobiłam paprykę ,pieczarki , brokuły smażone z czosnkiem na oleju do tego udko z kurczaka i ziemniaki .
Kami   kasztan z gwiazdką
23 maja 2011 18:42
Dzisiaj żeberka w marynacie z musztardy i sosu sojowego, frytki i ogórki małosolne  🙂
borkowa.   silesian team
24 maja 2011 15:19
sos do spaghetti i makaron 'falbanki'  😜
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
24 maja 2011 15:43
Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarelą a do tego sałatka grecka .... mniam 🙂
ash   Sukces jest koloru blond....
24 maja 2011 16:01
makaron z kurczakiem i serem pleśniowym!

szkoda, że jestem uczulona na ser pleśniowy 😵 ale ciiiichosza.....jeszcze żyję! 🤬
ash, brzmi super. Jak robisz?
ovca   Per aspera donikąd
24 maja 2011 16:34
Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarelą a do tego sałatka grecka .... mniam 🙂


aaaaa, narobiłaś mi smaka-pędzę bo bakłażany na jutro  😁
Kami   kasztan z gwiazdką
24 maja 2011 19:13
Pierogi z truskawkami  😜
botwinka 😀 i kopytka
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
24 maja 2011 20:07
Pierogi z truskawkami  😜


Ahhh zjadłoby się  👿 😍 👿
Która kuchareczka poleci mi jakis niezbyt skomplikowany i niezbyt kosztowny sposób na krewetki ? Coś mi się ubzdurało w zeszłym tygodniu, że bym zjadła, a jakoś nie wiem jak się do tego zabrać 😉
Seksta   brumby drover !
24 maja 2011 21:23
ja mam taki: obrac ŚWIEŻE krewetki ( nie mrozone! ), do zaroodpornego naczynia wlac oliwe z oliwek ( tak, zeby po wlozeniu krewetek siegala im do polowy brzucha ale nie zakrywala calych ), wrzucic pokrojony drobno czosnek i na to krewetki. Wlozyc do piekarnika na ok 20-25 min ( tak, zeby krewetki sie lekko zarumienily ). Podawac z bagietka 😉 pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się