uwielbiam szpinak! kupuje zmielony albo w lisciach (zamrozone), podsmazam cebulke, dodaje szpinak, udusi sie chwile, daje czosnku, muskatu, soli i smietany 30% ale takiej zadniej. teraz robie bez smietany 😉
dzisiaj mialam placuszki z tunczyka, na ubogo 🤣
Ja ostatnio gotuje jak dla armii 👿 nonstop zostaje mi kupę jedzenia . Wczoraj robiłam paprykę nadziewaną z mięsem (10 szt) na obiad poszły 4 bo mój syn nie lubi papryki więc jadł frytki .
Dziś na obiad zrobiłam żeberka z ziemniakami i znowu zostało 😤 mam nadzieje że jak mąż wróci to pochłonie resztę .
[quote author=Ktoś link=topic=37442.msg1015064#msg1015064 date=1305817245]
Kami, a jak przygotowujesz ten szpinak?
[/quote]
Jak tylko nadchodzi sezon to kupuję na placu dwie kiści świeżego szpinaku. W domu dokładnie płuczę i kroje dosyć grubo (nie lubię takiej paćki...) razem z łodyżkami. W garnku topię masełko, wrzucam na to szpinak. Jak "zgubi" objętość to wciskam 4-5 ząbków czosnku, doprawiam solą i pieprzem. Odparowuje i dodaję śmietany 18%.
Mój dziadek dodawał jeszcze jajko, ale ja nie lubię. Tak samo nie dodaję cebulki, bo mąż woli bez 😉
Generalnie pomimo dużej ilości roboty przy świeżym szpinaku, wolę go od mrożonego, ma zupełnie inny smak 😜. Poza tym lubię jeść liście, a nie posiekane czy zmielone "coś" 😉
Ja tez jestem szpinakowa, ale lubie do niego dodac suszone pomidory albo świeze i fete ( swietny jest ser bałkański z Lidla).. mniam, mozna jeść z makaronem, solo albo jako farsz do tarty.
U mnie dziś wyjatkowy wypas jak na czwartek: młode ziemniaki ( niestety greckie bo jeszcze polskich nie mieli w jarzyniarni), schaboszczak i ogórki małosolne.... mniam...🙂
Fetę do szpinaku dodaję zawsze jak robię naleśniki ze szpinakiem 😜 a ser bałkański muszę spróbować 😀
Aaa, ja zapomnialam, ze do tarty nie dalam cebuli tylko czosnek.
BASZNIA dzięki za przepis. Ja też kupuje ser w biedzie, w ogóle tam są zajebiste sery!
Też polecam ten ser bałkański z lidla, kiedyś kupiłam z czystej ciekawości a teraz to czasami specjalnie jadę do lidla po ten ser, jest genialny 😀
A ja dzisiaj wyczarowalam szaszlyki wegetarianskie z tofu z piekarnika (grilla sie jeszcze nie dorobilam) z ryzem. Oto przepis wraz z pieknymi zdjeciami (troszke go zmodyfikowalam):
http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2011/04/szaszyki-z-tofu-z-daktylowym-czatnejem.html
Ja wczoraj zainaugurowałam sezon na makaron z truskawkami i śmietaną - ależ ja to uwielbiam!! 🙂 Dzisiaj chyba drugi raz zrobię 🙂
kurcze Olga, dopiero zauważyłam 😡 właściwie to nie ja a moja mama. kroi cebulę w krążki, podsmaża chwilę z wątróbką (albo innym mięsem) a potem dusi to pod przykryciem. pycha 🙂
ja też dołączam się do szpinakowców 🍴 uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. i sosem czosnkowym który ostatnio namiętnie produkuje 😜
dziś na obiad zupa szczawiowa, ziemniaczki, mizeria, i kotlecik schabowy. 😎
Gulasz z indyka z grzybami. Myślałam, że ten zamrożony kawałek to cielęcina 😡 Ale efekt mi się podoba 😉
Ma ktoś jakiś pomysł na obiad z pieczarek i papryki 😉
monia,Faszerowane papryki?
http://www.bartes.pl/2008/09/27/papryka-faszerowana/http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/5239/Papryki-faszerowane-mielonym-miesem/[[a]]http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ma%B3e-%22conieco%22/papryka-faszerowana-pieczarkami..html[[a]]
U mnie dzisiaj pulpety i młode ziemniaczki 😍
Notarialna paprykę faszerowaną robiłam ostatnio ,ale dzięki za przepisy :kwiatek:
Zrób zapiekankę, dorzuć jeszcze jakies składniki typu podsmażane w oleju ziemniaki, trochę szynki, podsmażana cebula, żółty ser.
Zamiast ziemniaków moze być podgotowany makaron.
Całość wrzuć do naczynia żaroodpornego i upiecz na oko żeby nie spalić . Myślę ze 180 C wystarczy na 20-40 min.
zabeczka17, Makaron już też robiłam i na większą ilość to owszem jeśli zostanie zjedzony zaraz. Na drugi dzień już się pokrywa glutem i jest nie do zjedzenia x.x
Przynajmniej jak ja robiłam tak się działo. Teraz przerzuciłam się na ryż i ziemniaki. Chociaż ziemniaki też trzeba szybko opchnąć, bo lubią się bardzo szybko psuć.
Ja jednak zrobiłam paprykę ,pieczarki , brokuły smażone z czosnkiem na oleju do tego udko z kurczaka i ziemniaki .
Dzisiaj żeberka w marynacie z musztardy i sosu sojowego, frytki i ogórki małosolne 🙂
sos do spaghetti i makaron 'falbanki' 😜
Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarelą a do tego sałatka grecka .... mniam 🙂
makaron z kurczakiem i serem pleśniowym!
szkoda, że jestem uczulona na ser pleśniowy 😵 ale ciiiichosza.....jeszcze żyję! 🤬
ash, brzmi super. Jak robisz?
Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarelą a do tego sałatka grecka .... mniam 🙂
aaaaa, narobiłaś mi smaka-pędzę bo bakłażany na jutro 😁
Pierogi z truskawkami 😜
Ahhh zjadłoby się 👿 😍 👿
Która kuchareczka poleci mi jakis niezbyt skomplikowany i niezbyt kosztowny sposób na krewetki ? Coś mi się ubzdurało w zeszłym tygodniu, że bym zjadła, a jakoś nie wiem jak się do tego zabrać 😉
ja mam taki: obrac ŚWIEŻE krewetki ( nie mrozone! ), do zaroodpornego naczynia wlac oliwe z oliwek ( tak, zeby po wlozeniu krewetek siegala im do polowy brzucha ale nie zakrywala calych ), wrzucic pokrojony drobno czosnek i na to krewetki. Wlozyc do piekarnika na ok 20-25 min ( tak, zeby krewetki sie lekko zarumienily ). Podawac z bagietka 😉 pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha.