preparaty na stawy

No właśnie z MSM chyba jeszcze nikt nie doszedł konkretow. Często wskazywane ewentualne skutki uboczne, których powodem jest nasycenie siarką, są zawsze opisywane jako bardzo lekkie, niegroźne i dotyczą... nudności, biegunek i ogólnie dolegliwości żołądkowych (u ludzi), więc, no, hym. Gdzieś czytałam (albo słyszałam od znajomych z branży medycznej) o przypadku stwierdzenia lekkich wrzodów u sportowca stosującego długotrwale glukozaminę+msm "na stawy", gdzie to te wrzody przestały krwawić już po odstawieniu suplementów (teraz pytanie co to konkretnie były za suple, ile było "siarki w siarce", ile ten człowiek tego zjadał i jakie stresy w życiu miał...).
Ale znowu gdzieś doczytałam, że MSM właśnie działa korzystnie na wrzody, bo jest naturalne, działa przeciwzapalnie... Może jak z omeprazolem...?
Ale to tylko moje gdybania. Może ktoś ma w zanadrzu konkretne badania.
keirashara, ja miałam kiedyś nadżerki żołądka, w ostatniej chwili przed wrzodami wyłapane, do tej pory jak wezmę msm to umieram w nocy z bólu żołądka. Więc coś w tym jest, że po żołądku daje. Szczególnie u koni wrzodowych.
Fokusowa, - to ja już sama nie wiem powiem szczerze 😅
Masakra, dziś bardzo często jedne badania wykluczają drugie... I bądź mądry.
Koniuszek, podawałam młodemu Equine Nutriplan, a później Osteomin. Nie szukałam specjalnie niczego innego, odpukać problemów nie mamy. Z innych firm na pewno coś znajdziesz z Equipur i Forana.
Koniuszek, a co dostaje za witaminy ogólne? Jeśli już mają dużo wapnia to uważałabym na podawanie jeszcze więcej wapnia w suplach, chyba że karmisz samym owsem
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
10 stycznia 2023 07:58
Ja o MSM pytałam w przypadku mojego Blondasa, Dr. Biazik mi powiedziała, że nie ma przeciwskazań żadnych dla wrzoda 🤷 Powiedziała, że wszystkie suple na stawy są bezpieczne. Nie wiem czy tylko w naszym przypadku, czy ogólnie u każdego wrzodowego konia, to pewnie trzeba by skonsultować już, ale przy wrzodach części bezgruczołowej można podawać bez obaw.
karolina_, dostaje ogólne z hovelera, ale niestety jest to typ któremu połowa jedzenia ostatnio wypada z pyska a druga ląduje na ziemi 🙄 wiec daje trochę więcej, bo boje się ze on realnie tego mało zjada :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się