strzyżenie / golenie koni

Dzięki za opinie 🙂

Na razie owca ostrzyżona dużym heningerem z ostrzami dla "brudnych koni z padoku", bo tylko te nie poszły do ostrzenia i się ostały 😂 ale bardzo ładnie wyszło. Jedynie bez nóg, przynajmniej dylemat rozwiązał się za mnie.
Andisem bym chciała sobie dogolić jak będzie potrzeba w styczniu i potem w lecie już lecieć (niestety zwierz ma takie futro, że w robocie bez całorocznego golenia nie da rady). Mikołaj ma go na liście 😎
Co polecacie do golenia głowy? Spróbowałam camry, ale widać wyraźnie różnicę między goleniem zwykłą maszynką (używam xperience), a tym jak goli camry, sierść jest dużo krótsza. Szukam czegoś co nie kosztuje tysiaka, a nie goli tak krótko jak camry. Jeśli ktoś ma coś do polecenia będę wdzięczna 😀
valley, a na jakiej długości goliłaś camry?
Ja kiedyś dogalałam nogi i na 2mm wyszło tak samo jak cały koń na 2mm
Iskra de Baleron, na najdłuższej możliwości, czyli 2mm. w Heinigerze mam ostrza 31/15, 2-4mm
Kastorkowa   Szałas na hałas
21 stycznia 2023 21:38
Polecam robić camry ale z włosem nie pod włos. Ja się nauczyłam nią już też ładnie cieniować jak golę głowę do połowy, żeby nie było takiego odcięcia czy nogi tak samo i wychodzi super. Tylko polecam takie rzeczy golić z włosem na różnych długościach i się pobawić.
valley, gol camry z nakładką 3mm. W pudełku masz plastikowe nakładki na ostrza.
_Gaga, tej opcji nie zdążyłam spróbować, bo koń mi wytracił maszynkę i głowica jest do wymiany.. ale na forum panuje opinia ze zostawia wtedy brzydkie ślady.
Ja tak robię i kompletnie przenigdy żadnych śladów nie było. Wrzucam ostatnie zdjęcie kilka dni po goleniu (jak widać dobrze się bawiliśmy 😉 )
Coś poszło nie tak ze zdjęciem
Post został usunięty przez autora
Pytanie do osob używających camry albo adlera. Czy ktos tak jak ja trafił na trefny model w ktorym bardzo szybko upierniczył się kabel od zasilacza? W chamskim miejscu zaraz przy wtyczce do maszynki i nie dalo się tego już załatać :/ chcialam dokupić sam zasilacz(nie musi być oryginalny) ale wszędzie są tylko klasyczne "ósemki" (camry/adler jest ścięta z jednej strony i nie pasują) 😑
Albo może ktoś ma zalegającą zepsutą maszynkę i chciałby odsprzedać zasilacz 🌷
azzawa, kabel od zasilacza u mnie okej. Ale jeden z akumulatorków się rozpadł. Więc jakbyś znalazła gdzieś martwy egzemplarz to chętnie się podłączę. Pisałam o tym kiedyś, ale nikt się nie znalazł.
azzawa ten kabelek to śmiech. Naprawiłam sobie sama (jakby - dorobiłam wtyczkę) takimi zaciskanymi elektrycznymi mini końcówkami i otoczką termokurczliwą.
Kurde, nie pocieszacie
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się