Dzisiaj na obiad ...

Macie jakiś sprawdzony przepis na lasagne?  🙂 Zrobiłam dzisiaj już któryś raz i za każdym razem smakuje jak spaghetti z mięsem, nie jest taka miękka i ciągnąca się (jak z biedronki  :pije🙂 i okropnie się rozjeżdża. Nie da się jej nałożyć na talerz w całości. Poradzi ktoś coś?
Ja robię lasagne w ten sposób - układam warstwowo płaty makaronu, sos beszamelowy, sos pomidorowo-mięsny i ser (najczęściej mieszanka żółtego i mozzarelli), i tak układam aż osiągnie planowaną wysokość. Zawsze wychodzi przepyszna.

Polecam też lasagne ze szpinakiem, pychota!
nopebow, a robisz z beszamelem? Jeśli źle zrobisz beszamel, np. zmiksujesz - to po ptokach, l. będzie pływać. Jeśli beszamel starannie wymieszany, gęsty i czas pieczenia wystarczająco długi, to wystarczy, aby dać l. nieco przestygnąć.
[quote author=pantofel link=topic=37442.msg1617209#msg1617209 date=1355680232]
baranina z pieczonymi ziemniaczkami  😀


Kurczę!!! gdzie ty zdobyłaś dobrą baraninę? U mnie dziś gotuje córka-spagetti  😜
[/quote]

Mój dziadek hoduje małe stadko, jedzą same ekologiczne rzeczy i całe dnie spędzają na pastwiskach, zapewniony ruch, żarło itd itd.
A mama robi najlepszą baranine pod słońcem! Ma świetny przepis na marynate. Mięso marynuje się 2-3 dni w winie, czosnku i kilku przyprawach. Później opieka chwile na patelni i takie opieczone wstawia do piekarnika. Smakuje rewelacyjnie.
nopebow, a robisz z beszamelem? Jeśli źle zrobisz beszamel, np. zmiksujesz - to po ptokach, l. będzie pływać. Jeśli beszamel starannie wymieszany, gęsty i czas pieczenia wystarczająco długi, to wystarczy, aby dać l. nieco przestygnąć.

Z beszamelem. 🙂 Wychodzi fajny, gęsty. Jest już chłodna i dobrze się kroi. Smaczna, ale mam wrażenie, że jakaś taka mało wilgotna jest.
nopebow, to jeśli suchy makaron układasz - więcej bulionu do zalania. Albo jednak ugotuj wcześniej płaty (krótko). Śmietana w beszamelu też poprawia "wilgotność".
śmietana do beszamelu? Ja zawsze robiłam z mleka, masła, mąki i gałki muszkatołowej. Kiedy dodajesz śmietany? Co zmienia śmietana? nie rozumiem tego: "Smietana w beszamelu też poprawia wilgotność".
Po zrobieniu beszamelu i przestygnięciu. No - beszamel po zapieczeniu nie jest taki "suchy", chodzi o takie wrażenie.
ale ta śmietana poprawia jakoś smak? Osobiście jak robiłam lasagne beszamel dodawałam zawsze świeżo zrobiony jeszcze gorący.
Poprawia taką... rozpływalność w ustach 🙂 Podobnie jak użycie masła do podsmażania i na blaszkę/żaroodporne. A beszamel powinien przestygnąć, często mieszany. Sory, ale na punkcie lasagne mam lekkiego hopla, bo "całe życie" tego nie znałam, dopiero we Włoszech spróbowałam, zakochałam się bez pamięci i dręczyłam goszczącą mnie "perfekcyjną panią domu" o naukę. Podobnie jak na maksa pokochałam mozzarellę, ale, buu... bawolą, świeżą 🙁
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
27 grudnia 2012 07:46
Wczoraj byłam na obiedzie u siostry mojego faceta. Cały obiad przygotowywał facet siostry, który jest Niemcem. I teraz zastanawiam się czy oni tak jadają czy zemścił się za wigilijną kapustę z grochem i kluski z makiem.  😁

Jako przystawkę podał sałatkę z roszponki, pomidora, kurczaka i pieczarką. Do tego jakiś tajemniczy, ale zajebisty sos. Po samej sałatce już miałam dosyć. Następnie była zupa, rosół z makaronem i tajemniczymi kulkami. Mieliśmy zgadnąć z czego są te kulki zrobione. Siedzimy przy stole (6 gości + 2 gospodarzy), delektujemy się, memlamy te kulki i padają hasła: z parówki, z bułki, coś mącznego. Jakbyście zobaczyli jak zrzedły nam miny jak padło hasło: kulki są zrobione ze szpiku  😁 Od razu apetyt wszyscy stracili 😉
Następnie była gotowana (niemiecka) wołowina, pierwszy raz jadłam gotowane mięso, które mi smakowało. Chuda, bez grama tłuszczu, żyłki i w ogóle. Z "sałatka" z jajek i ogórków, coś ala sos tatarski. No i chleb.
Danie nr 4 to rolada wołowa z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową i sałatką z makaronu. Następnie lody i pudding. Oraz na sam koniec ciasto. Umarłam. Nigdy w życiu tyle w siebie nie napchałam, jakby mnie ktoś popchnął to bym odleciała jak balon z helem. Mój Hubert mówił, że jeśli oni tak jedzą to nie dziwi się, że Niemki grube i brzydkie. Zdecydowanie to nie moje smaki były i nie moje ilości mimo iż pojeść sobie lubię.
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
05 stycznia 2013 13:56
JARA no to wyżera ładna  😁

Ja dietetycznie kurczak z wywaru porowego (w oryginalnej wersji są jeszcze pieczary) + mix sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Zrobiłam z tego sałatkę i najadłam się bardziej niż jak jadłam kurczaka i zagryzałam sałatą 😁

A na kolacyję szpinak duszony z czooosnkiem i tyci łyżką jogurtu naturalnego  😜 (powtórka z wczorajszego obiadu :P )
makaron z kurczakiem i szpinakiem z ricottą : 😀
risotto z kurczakiem i ananasem

macie może jakieś sprawdzone przepisy na krewetki? będę robić z koleżanką w przyszłym tygodniu pierwszy raz w życiu i nie mam pojecia jak się za to zabrać  🙂
Obsmazyc w mega wysokiej temperaturze na szybko z chilli, czosnkiem i natka pietruszki😉 i rozlozyc na grzaneczki 😜
budyń, 'mój' Tomek korzysta z przepisów chłopaka od "sieeemaaaankooooo!", wszystko Mu dotychczas wyszło 🙂
Stripsy robi z tego przepisu:

Wychodzą super.

U nas dziś schabowy, ziemniaczki, surówka i buraczki, na kotlecie w gratisie jajko w koszulce.
faith  :kwiatek: na pewno spróbujemy!
zupa francuska cebulowa i spaghetti bolognese, na deser ciasto z wigilii wyciągnięte z zamrażalnika. testowałam czy to to można zamrażać - i można, takie samo jak przed🙂
Babi smacznego, napisz czy posmakowaly😀
właśnie dostałam paczkę od rodziców z jedzeniem, ale się cieszę 😀
na dobry początek zupa gulaszowa z dziczyzny, jutro na obiad chyba bitki z sarny w sosie 😀
ogórkowa kwaśna  😍
a na drugie za chciało się mi obiadku z przedszkola makaron a na to serek waniliowy z twarożkiem  😜
Pomidorowa dietetyczna plus dla J. kotlet zapieczony z jajkiem i serem z ziemniaczkami a dla siebie muszę coś wymyślić, bo dieta trzyma -.- Jakieś pomysły? Chyba sobie zrobię później pół paczki mrożonki warzywnej...
Pieczone ziołowe ziemniaczki i pierś kurczaka zapiekana pod śmietanowo-musztardową kołderką 🙂 Zobaczymy jakie wyjdzie, bo ja jak zwykle eksperymentuję 😉 Nie chciało mi się robić standardowo kotleta z kurczaka :P
My wczoraj zrobiliśmy polędwicę wieprzową pieczoną w pomarańczach i imbirze - boskie wyszło, do tej pory pachnie w domu skórką pomarańczową 🙂
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
07 stycznia 2013 16:42
pamirowa brzmi pysznie!  😎

u nas Rosół  😜
risotto z borowikami
a raczej borowiki z ryżem.  eh. szkoda ,że mrożone
u mnie na obiados polędwiczki wieprzowe
http://lepszysmak.wordpress.com/tag/poledwiczki-wieprzowe/ i do tego zapiekane warzywa z kaszą🙂 http://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/17/kasza-gryczana-z-warzywami/

blog polecam🙂
karolinaaa, a to Ty nie byłaś wege? Czy Cię z kimś pomyliłam? :kwiatek:
Ja sobie dzisiaj na obiad zrobiłam kuskus z kalafiorem, cukinią, serem feta i brokułem a to wszystko polane sosikiem beszamelowym 💘
Florcik, byłam, przez 5 lat 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się