udorka, Zamarynować prędziutko, bo maślaki marynowane to pychota 😜
My marynowane grzybki robimy takie jak w pierwszym przepisie
[quote=[[a]]http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/ma%B6laki-marynowane.html[[a]]]Składniki:
grzyby maślaki
cebula
Marynata:
1 litr wody
½ szklanki octu spirytusowego
5 dkg soli
10 dkg cukru
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu
5 ziaren gorczycy
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować przez kilka minut, dodać pokrojoną w plastry cebule, ocet, zagotować. Maślaki umyć, obgotować przez 5 minut, przełożyć do czystego słoja, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć.[/quote]
[quote=
http://www.palcelizac.pl/przepis/404/grzybki_marynowane_lagodne/]
czas: 30 minut
składniki:
grzybki leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
mała cebulka i marchewka
ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
sól, pieprz
cukier
ocet spirytusowy
przyrządzanie: Grzybki oczyścić, obrać (z maślaków zdjąć skórkę) i umyć. Wrzucić do garnka i gotować przez ok. 10 minut w osolonje wodzie. Odsączyć i nałożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać krążki cebulki, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry, a także 2 -3 krople oliwy. Przygotować zalewę w proporcjach 80 % gorącej wody, 20 % octu oraz odrobina soli i cukru (na litr wody - czubata łyżeczka soli oraz płaska łyżeczka cukru). Zalać nią grzyby, mocno zakręcić i słoik odstawić do góry dnem.
uwagi: Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez conajmniej kilka miesięcy. [/quote]