jak ma być bardziej wyszukana to może coś takiego:
Sałatka z bobem i tuńczykiem, z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą i orzeszkami pinii. Z pysznym sosem francuskim. 😉
Składniki, 2 porcje:
• 2 garście mieszanych młodych liści sałat
• 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
• słoiczek tuńczyka w oleju
• filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
• 6 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
• kilka krążków czerwonej cebuli
• 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
Dodatki:
• SOS FRANCUSKI
( Sos francuski:
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżka octu balsamicznego
* 1 łyżka płynnego miodu
* 1 łyżeczka musztardy
* sok z 1/2 cytryny
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany i roztarty końcem noża
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz )
• natka pietruszki do dekoracji
• pieczywo
Przygotowanie:
Przygotować sos francuski zgodnie z przepisem. Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki, cząstki odsączonego tuńczyka, bób, oliwki oraz czerwoną cebulę. Posypać orzeszkami pinii, udekorować natką. Przed samym podaniem sos francuski zamieszać i polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem.
ja zamierzam jutro zrobić tortille, łącznie z plackami, zobaczymy co z tego wyjdzie 😎