Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)

to sie douczcie, w jaki sposob jest zbudowane siodlo skokowe, a pozniej dopiero wstawiajcie kwiatki.
wątek zamknięty
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
14 listopada 2012 17:01
Ja mam skokowke , ale na lopatkach koniowi nie siedzi. Z reszta patrzac na zdjecia wiekszosci koni skoczkow siodla na lopatkach nie siedza.
wątek zamknięty
Zamrucz   Gdziekolwiek iść chcesz, hej, pójdę tam i ja:)
14 listopada 2012 17:26
Samo siodło nie jest zbyt do przodu. To wysunięte tybinki tak wyglądają. Z resztą zobaczcie na gabaryt konia. Wielki koń to i siodło tak wygląda przez to, że "wystaje" dużo końskiego ciałka za siodłem. Takie są moje odczucia.
To już je profeszynal sport, a nie głupie L czy P. Może tak jest lepiej. Nie mnie to osądzać bo mój życiowy rekord parkurowy to przejechane treningowo P. Niech się wypowie ktoś, kto jeździ CC

Le Edyszyn:

Tutaj też wg was siodło za daleko? Też skokówka, dziewczyna wygrała u nas L. Jak dla mnie wszystko gra.
wątek zamknięty
Siodło ze zdjęcia Thymos ma mocno wysunięte do przodu tybinki, dlatego leżą na łopatce, natomiast widać, że początek terlicy wypada w dobrym miejscu 😉 A efekt osiodłania na szyi potęguje dosyć długa kłoda i pewna dysproporcja rozmiaru konia i siodła
wątek zamknięty
Zamrucz   Gdziekolwiek iść chcesz, hej, pójdę tam i ja:)
14 listopada 2012 18:15
Siodło ze zdjęcia Thymos ma mocno wysunięte do przodu tybinki, dlatego leżą na łopatce, natomiast widać, że początek terlicy wypada w dobrym miejscu 😉 A efekt osiodłania na szyi potęguje dosyć długa kłoda i pewna dysproporcja rozmiaru konia i siodła

Otóż to, otóż to! Profesjonalniej ujęłaś to co napisałam 😀
wątek zamknięty
http://www.photoblog.pl/dariii42/137502868
W sumie żaden tam kwiatek, ale mi to też wygląda na nieźle odparzone nogi. Czy jednak 13-latki mają rację i to taki urok konia? :P
wątek zamknięty
dość ciekawe, czy tkoś kompetentny mógłby się wypowiedzieć?
wątek zamknięty
Szczerze to ja pierwszy raz słyszę, że mogą koniowi zrobić się odparzenia od ochraniaczy...  😡
Chociaż jakby tak pomyśleć.... no nie wiem.
czy tkoś kompetentny mógłby się wypowiedzieć?

No właśnie  :kwiatek:
wątek zamknięty
Moja kobyła miała takie ślady po leczonym grzybie,taka biała sierść narastała.
wątek zamknięty
Na westernowym rzędzie się nie znam, ale chyba popręg jest założony nie tam, gdzie powinien  😉
+ skoki na tym cudnym sprzęcie , że się chłopak z siodłem nie zsunął, to już mistrzostwo  😁

budyń, w sprawach odparzeń się nie wypowiem, ale akurat tego konia znam i wiem, że to nie jest z winy jego obecnej użytkowniczki, z takimi odmianami już go nabyła.
Mój konio też ma takie coś i też słyszałam, że to odparzenia spowodowane ochraniaczami. Podobna odmiana, ale na pysku zrobiła się jednemu z moich koni po skaleczeniu. W miejscu rany odrosła biała sierść.
wątek zamknięty
cichoo!! To pewnie służy jak napierśnik  😁
wątek zamknięty
Nie wnikam czyja to wina, tylko zastanawiam się czy faktycznie koń może mieć takie ślady "od urodzenia". Bo mi to wygląda ewidentnie na odparzenie.
pampera, w odpowiednich warunkach mogą się zrobić, różnie z nasileniem, z tego co wiem. W bardziej zaawansowanych wypadkach włosie odrasta białe, bo traci pigment i takie ślady zostają.
wątek zamknięty
budyń, to sa blizny, nie odmiany.
wątek zamknięty
jak dla mnie koń ma odparzenia bo był kiedyś pętany.
wątek zamknięty
Kompletna bzdura z tym pętaniem, poza tym pęta zakłada sie niżej niż blizny na zdjęciu
Takie bliznowe odmiany mogą mieć wiele przyczyn - od odparzeń od ochraniaczy, poprzez reakcję alergiczną na jakąś wcierkę, blistry, źle założone owijki, grzyb, pokaleczone nogi, etc...
Co do wypowiedzi na tym blogu - sądzę, że dotyczą po prostu nieregularnych odmian, które raczej są od urodzenia...
wątek zamknięty
po prostu widziałam kiedyś coś bardzo podobnego na wiejskiej krowie z tym, że krowa miała jeszcze na nogach za ciasno zawiązany sznur, nie wyglądało to za ciekawie.
wątek zamknięty
famka   hrabia Monte Kopytko
15 listopada 2012 07:40
wszelkie rany i odparzenia a nawet i ugryzienia objawiają się narastaniem jasnej sierści
wygląda to jak obtarcie
wątek zamknięty
Tak jak mówi Gaga - to są blizny, najczęściej spotykane po odparzeniach od ochraniaczy, ale oczywiście nie można mieć pewności od czego i kiedy powstały te.
Jak dla mnie na bank od ochraniaczy, miałam kiedyś w pracy dwie klacze bryczkowe z identycznymi. Po prostu ktoś kiedyś notorycznie zapominał o zdejmowaniu ochraniaczy po pracy, na noc, w upały...
wątek zamknięty
Mi to wygląda na stare obtarcie, miałam kiedyś styczność z koniem w podobnej sytuacji.
Zdj. konia z obozu na którym jeździłam : 
Wygląda podobnie więc to chyba to samo ;d
wątek zamknięty
mój koń ma takie ślady po odparzeniach od ochraniaczy 😉
wątek zamknięty
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
15 listopada 2012 14:23
Hmm... Czym skorupka za młodu... 🙄
Z ostatnich zawodów w Jaszkowie
wątek zamknięty
Stawiam na odparzenia po ochraniaczach, miałam kiedyś klacz pod opieką z identycznymi. Biała sierść wychodzi również po sarkoidach.
wątek zamknięty
AtlantykowaPanna   "Jeśli idziesz przez piekło- nie zatrzymuj się!"
15 listopada 2012 22:19
A to zdjęcia klaczki, na której jeździłam przez rok ( teraz już rok bez siebie, ale może już niedługo znów zaczniemy współpracować) i gdy zostawiłam konia na tydzień pod okiem koleżanki później na FB zastałam takie zdjęcia ... Myślałam, że mnie szlak trafi  👿
Skoki bez ochraniaczy i wymyśliła sobie takie skoki bo po co ustawiać normalne, bezpieczne przeszkody....
wątek zamknięty
JA na miejscu tej twojej koleżanki to nie chciałabym być.  Masakra, zwłaszcza że 2 konie 'wpuszczała w korytarz'
wątek zamknięty
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
16 listopada 2012 08:29
Ja tylko na ostatnim zdjęciu nie widzę ochraniaczy ...
wątek zamknięty
kiche_wilczyca   Emerytowany jeździec
16 listopada 2012 10:02
Gdy brakuje owijek 😉
wątek zamknięty
AtlantykowaPanna   "Jeśli idziesz przez piekło- nie zatrzymuj się!"
16 listopada 2012 12:26
Po prostu pożałowała tego i to bardzo. Wywalenie ze stajni to chyba jest wystarczająca kara.
No no taki pomysł z owijkami, nowe trendy.
wątek zamknięty
Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą  🤔wirek:
wątek zamknięty
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
16 listopada 2012 22:14
No cóż koń go w głowę pukną może gość zmądrzeje.
wątek zamknięty
co robi ta dziewczyna?
stawiam, że chce wziąć konia na barana albo robi taczkę  😁
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.